Linkuri accesibilitate

Miniștri de externe al Marii Britanii și Germaniei se declară îngrijorați de tensiunea crescîndă din zona Golfului Persic


Jeremy Hunt, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, 13 mai 2019.
Jeremy Hunt, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, 13 mai 2019.

Luni, la Bruxelles, miniștrii de externe din Marea Britanie și Germania s-au declarat îngrijorați de creșterea tensiunilor între Statele Unite și Iran, care, potrivit ministrului britanic, ar putea degenera „involuntar”, într-o confruntare militară. „Suntem îngrijorați de creșterea tensiunilor în regiune”, a spus și ministrul german Heiko Maas, după o întrevedere separată la Bruxelles cu secretarul de stat american Mike Pompeo, în marginea reuniunii miniștrilor de externe europeni. Pompeo a venit neanunțat la Bruxelles, în loc de a merge luni la Moscova, pentru a discuta cu partenerii europeni despre relațiile tensionate cu Iranul.

Tensiunile între Iran și Statele Unite au crescut constant în ultimul an, după retragerea unilaterală a Americii din acordul nuclear internațional din 2015, încheiat de Iran cu principalele puteri ale lumii: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franța și Germania. Teheranul se angaja să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Restul țărilor semnatare au declarat că vor să țină în viață acordul, subiect discutat luni și de miniștrii de externe europeni la reuniunea condusă de Federica Mogherini, coordonatoarea politicii externe europene.

XS
SM
MD
LG