Linkuri accesibilitate

Frans Timmermans comentează tăcerea România la scrisoarea sa prin care cere renunțarea la modificarea Codurilor penale


Frans Timmermans și Viorica Dăncilă

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat miercuri, citat de site-ul Hotnews.ro, că scrisoarea trimisă pe 10 mai președintelui României, președinților celor două camere din Parlament și premierului este un pas preventiv și încearcă să convingă autoritățile să nu adopte modificările aduse Codurile penale, pentru că „este mereu mai bine să previi decât să corectezi apoi”.

Legat de utilizarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene în cazul ţărilor membre UE care nu respectă statul de drept, Timmermans a spus că este „foarte important”.

„Procesul este încă în curs, în Consiliu, atât în cazul Poloniei, cât şi al Ungariei. Cât priveşte România, încă avem şansa să prevenim, pentru că Parlamentul a adoptat legislaţia, dar nu este în aplicare. Încerc să conving instituţiile din România să nu facă acest pas”.

Întrebat dacă a primit un răspuns la scrisoare, Frans Timmermans a spus că nu și că știe doar ce a văzut în mass-media, iar acest lucru nu este încurajator.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a declarat miercuri, la Ploiești, că este dezamăgită de gestul lui Frans Timmermans de a trimite scrisoarea Executivului, comentând că amenințarea cu articolul 7 „este un lucru periculos”. Ea a mai susținut că o să-i răspundă prim-vicepreședintelui Comisiei Europene și o să-i ceară un tratament corect pentru România.

XS
SM
MD
LG