Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe iranian: „Comunitatea internațională trebuie să normalizeze relațiile comerciale cu Iranul”


Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif
Ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif

Aflat la Beijing, ministrul de externe iranian Javad Zarif a declarat din nou că Acordul nuclear internațional din 2015 trebuie salvat și ținut în viață. Acordul încheiat de principalele puteri ale lumii cu Iran (între care și China) prevede ca Teheranul să-și limiteze drastic programul nuclear, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale.

Anul trecut însă, Statele Unite s-au retras unilateral din acord, reimpunând sancțiuni drastice împotriva Iranului. Restul țărilor semnatare, între care și Uniunea Europeană, au declarat însă că vor să mențină acordul în viață și să compenseze cumva pierderile pricinuite de sancțiunile americane – ceea ce se dovedește complicat, pentru că sancțiunile americane se aplică și țărilor care au relații cu Iranul.

Recent, Teheranul a anunțat că s-ar putea retrage din anumite articole ale acordului nuclear, ca reacție la presiunile americane și incapacitatea celorlalte țări semnatare de a compensa. „Este simplu”, a declarat Zarif la Beijing, „comunitatea internațională trebuie să normalizeze relațiile comerciale cu Iranul”.

XS
SM
MD
LG