Linkuri accesibilitate

În Armenia, mai multe tribunale au fost blocate de susținătorii premierului Nikol Pașinian, după eliberarea lui Robert Kocearian


În Armenia, susținătorii premierului Nikol Pașinian au blocat intrarea în mai multe tribunale, inclusiv cel din capitala Erevan care l-a eliberat din arest preventiv, sâmbătă, pe fostul președinte Robert Kocearian. În ajun, șeful guvernului Nikol Pașinian a îndemnat, într-un mesaj pe Facebook, să fie blocate toate tribunalele, fără excepție, din Armenia. El a spus că va anunța, luni, „începutul celei de a doua etape, cea mai importantă, a revoluției armene” și că mizează pe sprijinul populației.

În replică, președintele Armeniei, Armen Sarkisian, a cerut cetățenilor să respecte legile și ordinea publică.

Premierul Nikol Pașinian și-a lansat îndemnul la blocarea tribunalelor a doua zi după ce fostul președinte Robert Kocearian, acuzat de depășirea atribuțiilor, a fost eliberat din arestul preventiv, în care s-a aflat din decembrie 2018.

Kocearian este acuzat de violarea dreptului constituțional în 2008, când a impus starea de urgență pentru a pune capăt protestelor opoziției, după controversatele alegeri prezidențiale din februarie. Pe 1 martie 2008, forțele de ordine au intervenit împotriva manifestanților, opt protestatari și doi polițiști au fost uciși. Kocearian a condus Armenia între 1998 și 2008 și susține că procesul care i s-a intentat acum este „absolut ilegal, un abuz”.

XS
SM
MD
LG