Linkuri accesibilitate

Petiție pentru demiterea noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski


Portrete ale noilor oficialități ucrainene, numite recent de președintele Volodimir Zelenski, sub titlul „Cartierul prezidențial” - aluzie la studioul său de televiziune „Cartierul 95” (Kvartal-95).

O petiție pentru demiterea noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski a adunat peste 4 mii de semnături în doar 24 de ore. Petiția electronică a fost înregistrată pe site-ul oficial al președinției de la Kiev miercuri, la doar două zile de la învestirea lui Zelenski. Autorul ei, Vadim Mihalski, scrie că Zelenski a obținut victoria răsunătoare în turul doi de scrutin al prezidențialelor, luna trecută, datorită votului de protest.

„În realitate, nu aveți sprijinul a 73% din alegători (...), însă primele declarații și acțiuni i-au dezamăgit pe alegători”, scrie autorul petiției, care aduce ca exemplu numirea în calitate de șef al administrației prezidențiale a lui Andrii Bogdan, avocatul oligarhului Ihor Kolomoiski.

Ca petiția să fie examinată de președintele ucrainean, ea trebuie să adune 25 de mii de semnături.

Actor de comedie, devenit președinte, Zelenski a dizolvat prin decret parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 21 iulie, în speranța să aducă noul său partid în Rada Supremă unde nu are actualmente aliați. Liderii parlamentului actual au criticat decretul drept neconstituțional și au ignorat cererea lui Zelenski de a amenda legea electorală pentru a se aboli sistemul mixt de vot și a se reveni la alegeri exclusiv pe liste de partid.

XS
SM
MD
LG