Linkuri accesibilitate

România se pregătește de numirea unui nou Avocat al Poporului


Preşedintele Uniunii Ddemocrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a anunţat că UDMR îl susţine pe Eckstein Kovacs Peter pentru funcţia de Avocat al Poporului, care a fost „un ministru bun, a fost un candidat extraordinar la Primăria Cluj-Napoca şi un consilier bun pentru Traian Băsescu”, transmite corespondentul MEDIAFAX. Propunerea pentru ca fostul senator UDMR, Eckstein Kovacs, să preia aceasta funcție a venit din partea Uniunii Salvați România. Peter Eckstein Kovacs a fost senator și contracandidat al lui Kelemen Hunor la alegerile pentru funcţia de preşedinte al UDMR. Anul trecut Eckstein Kovacs a plecat din UDMR, nemulţumit de poziţia formaţiunii faţă de legile justiţiei.

Mandatul Avocatului Poporului este de cinci ani şi poate fi reînnoit o dată. Victor Ciorbea a fost ales în această funcție în 2014. Avocatul Poporului este numit în ședința comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Postul este unul cheie în sistemul juridic, pentru că Avocatul Poporului este singurul care poate ataca la Curtea Constituținală o Ordonanță de urgență adoptată de guvern.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG