Linkuri accesibilitate

Premierul ceh Andrej Babiš, în conflict de interese (Comisia Europeană)


Protest la Praga, împotriva premierului Andrej Babis, 21 mai 2019
Protest la Praga, împotriva premierului Andrej Babis, 21 mai 2019

Constatările Comisiei Europene au fost comunciate autorităților de la Praga, dar premierul Andrej Babiš neagă orice abuz.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că premierul Cehiei, Andrej Babiš, se află în conflict de interese din cauza legăturilor cu firmele sale, a informat vineri un ziar de la Praga, citând raportul de audit predat de Bruxelles autorităților de la Praga. În același document s-ar spune că Uniunea Europeană dorește să-i fie înapoiate toate subvențiile primite de holdingul Agrofert, fondat de Babiš, în ultimul an.

Ministerul de finanțe de la Praga a confirmat că a primit raportul de la Bruxelles, dar a adăugat că acesta cuprinde doar „constatări preliminare”, care ar mai putea fi modificate pe baza unor informații suplimentare de la instituțiile cehești.

Premierul ceh Andrej Babis
Premierul ceh Andrej Babis

Babiš însuși a spus că nu a încălcat nicio lege, nici cehească, nici europeană.

„Sunt șocat de ceea ce scrie presa cehă, anume că ar dori Comisia Europeană să fie înapoiate subvențiile obținute de fosta mea firmă. Nu este adevărat!”, a scris Babiš într-un mesaj către agenția națională de știri a Cehiei, CTK.

Raportul de audit vine într-o perioadă când societatea civilă din Cehia își intensifică efortul de a atrage atenția alegătorilor lui Babiš, care alcătuiesc cam o treime din numărul total, că el încalcă de multă vreme o serie de legi și încearcă să-și mărească influența asupra judiciarului, ca să scape de vreo eventuală pedeapsă.

Omul de afaceri de origine slovacă Andrej Babiš, considerat al doilea cel mai bogat ceh, a intrat în politică în urmă cu opt ani, promițând să lupte cu corupția, în fruntea propriului partid, numit ANO („da”, în cehă). În 2017 formațiunea sa a câștigat alegerile, iar el a devenit premier în fruntea unui guvern minoritar, apoi în fruntea unui guvern de coaliție cu social-democrații, sprijinit și de comuniști.

După ce a obținut funcții guvernamentale și după ce parlamentul a adoptat o lege privind conflictul de interese, pornind tocmai de la cazul său, Babiš a renunțat oficial să-și mai conducă holdingul, Agrofert. Criticii lui spun că despărțirea este pur formală, și că Agrofert beneficiază continuu de faptul că fondatorul lui conduce țara ca politician.

Chiar la începutul carierei sale politice, Babiš a cumpărat câteva ziare de circulație națională și posturi de radio, spunând că a făcut-o pentru ca ele să „spună adevărul”.

Babiș a fost anchetat atât de poliția cehă, cât și de OLAF sub bănuiala că o firmă de-a sa a obținut în mod ilegal subvenții europene, pretinzând că nu face parte din holdingul lui Babiš.

Protest împotriva premierului Andrej Babis și al noului ministru al justiției, Praga, 21 mai 2019
Protest împotriva premierului Andrej Babis și al noului ministru al justiției, Praga, 21 mai 2019

În aprilie 2019, poliția cehă a recomandat într-un raport punerea sub acuzare a lui Babiš, pentru fraudă. Între timp, Babiš se judecă și cu autoritatea pentru dosarele fostei securități din Slovacia natală, care a constatat că a fost agent al poliției secrete, comuniste.

Populistul Babiš, care a mărit pensiile, s-a opus primirii migranților și critică mereu pretinsele „abuzuri” ale UE în politica față de țara sa, a respins mereu toate acuzațiile, pretinzând că este victima mașinațiilor politice ale opoziției și sistemului judecătoresc. El rămâne popular mai ales la țară și printre pensionari, dar se confruntă cu critici crescânde în orașe, mai ales după ce a numit o nouă și controversată ministră a justiției, provocând temeri că vrea să-și aservească judiciarul, în interes personal.

După știrea de vineri privind auditul de la Bruxelles, toate partidele parlamentare din Cehia, cu excepția formațiunii lui Babiš și a unui partid de extremă-dreapta, au cerut convocarea unei ședințe speciale a legislativului pentru evaluarea situației.

Speranțele criticilor lui Babiš că informațiile de la UE i-ar putea grăbi sfârșitul politic ar putea fi premature, a avertizat într-o declarație pentru televiziunea publică cehă politologul Lubomír Kopeček. El a observat că guvernul lui Babiš are la dispoziție două luni să răspundă Bruxelles-ului, iar premierul va trage de timp, ca să caute o cale de scăpare. „Babiš e foarte bun politician, are în spate o echipă solidă de avocați și specialiști în comunicare, și un întreg aparat de stat”, a avertizat politologul ceh.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG