Linkuri accesibilitate

Liliana Popescu: „Decizia CC că trei luni înseamnă 90 de zile mi se pare o aberație. De când decide CC cum stau astrele?!”


În spatele deciziilor Curții Constituționale se află oligarhul Vladimir Plahotniuc. Jocul s-a făcut în favoarea liderului PD, oligarhul care controlează toate instituțiile din Republica Moldova, poliție, justiție, a declarat Europei Libere prof. univ. Liliana Popescu, prorector SNSPA, București.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:22 0:00
Link direct

Liliana Popescu: „Mie îmi pasă mult de ce se întâmplă în Republica Moldova. Și chiar dacă sunt de partea asta a Prutului, e ca și cum m-ați întreba ceva despre Banat, că sunt de partea astălaltă a Timișului sau a Oltului. Chiar dacă eu respect punctul de vedere al multor moldoveni care nu doresc Unirea, dar asta nu are nimic de a face. Pentru mine contează ceea ce se întâmplă acolo, și ceea ce se întâmplă acolo arată groaznic la ora asta.

Liliana Popescu, prorector SNSPA
Liliana Popescu, prorector SNSPA

Adică, groaznic în sensul că o mare parte a instituțiilor statului sunt deținute, de facto, de dl Plahotniuc, că s-a și dovedit, adică decizia asta a Curții Constituționale că trei luni înseamnă 90 de zile mi se pare o aberație. Cum adică? De când decide Curtea Constituțională cum stau astrele? 90 de zile se întâmplă o dată la patru ani, în anii bisecți, dacă iei februarie în considerare. Deci, asta mi se pare o decizie luată de o instituție care este capturată de interese private. Am observat că a fost dată o declarație de către dna Mogherini și dl Hahn în care nici nu menționează această decizie a Curții Constituționale. Pe de altă parte, am înțeles că jandarmeria și forțele Ministerului Afacerilor Interne ascultă de fostul ministru de Interne și nu de dl Andrei Năstase. Deci, una este starea de jure și alta e starea de facto.”

Europa Liberă: De 28 de ani de când și-a proclamat independența, despre Republica Moldova se spune că ar fi situată în calea tuturor relelor sau la intersecția intereselor marilor puteri. Credeți că marile puteri acum stau cu ochii pe această criză politică de la Chișinău?

Liliana Popescu: „Da! Cred că da. Ați văzut ce aglomerare de ambasadori a fost în ultimele zile la Parlament. Și ce mă surprinde este poziția Rusiei cumva, dar chestiunea e că nu este vorba numai de interesele marilor puteri. Aici se pare că interesele acestea subterane, locale schimbă niște lucruri care s-au decis undeva prin negociere la nivelul marilor puteri. Aici intervine farsa, să spun așa, sau situația paradoxală.”

Europa Liberă: Se acreditează ideea că de la acest măr al discordiei numit „federalizare” s-ar fi pornit confruntarea între Plahotniuc și Dodon. Credeți că e suficient să se reducă totul doar la acest subiect?

Liliana Popescu: „Nu, nu cred că lui Plahotniuc îi pasă de federalizare. Nu, pur și simplu la momentul oportun a scos filmarea respectivă ca să-l dea în gât pe Dodon și să-l arate, știind cât de mult simt și ce emoții stârnește lucrul acesta în rândul cetățenilor, că Dodon, iată, primește bani de la ruși și că e gata să federalizeze republica și să vândă țara. Deci, aici sunt niște emoții foarte puternice în duhul moldovenilor.

Exemplul lui Liviu Dragnea e foarte puternic pentru dl Plahotniuc...

Eu nu cred că dlui Plahotniuc îi pasă de federalizare, pentru el este o luptă de supraviețuire la ora asta, pentru că dacă se menține ceea ce s-a decis în Parlament, Guvernul condus de dna Maia Sandu și cu un ministru de Interne Andrei Năstase, păi s-ar putea că Chișinăul și situația din Republica Moldova să preia ceva din ceea ce s-a întâmplat la București, aici, pe Dâmbovița, cu dl Liviu Dragnea. Deci, exemplul acesta e foarte puternic pentru dl Plahotniuc, chiar dacă, sigur, el are altă situație acolo, dar și el este, are același profil de lideri din ăștia subterani, care marionetează politica de pe unde este el.”

Europa Liberă: Situația aceasta de criză poate fi depășită în Republica Moldova cu forțele proprii, pe interior sau ar trebui totuși să vină un ajutor și din afară? Și dacă vine din exterior, cine și cum ar putea ajuta Republica Moldova?

Liliana Popescu: „Grea întrebare. Deci, e clar că trebuie să existe și din afară, dar fundamental cred că dinăuntru trebuie și aici apelul dnei Maia Sandu spune foarte multe. Deci contează foarte mult nu ce spune un șef al jandarmeriei, ce spune un șef al poliției, ce spun cei din subordine. Dacă ei îl ascultă pe Andrei Năstase, la revedere pot să zic, dar aici este puterea lui Plahotniuc, care a investit mult în aceste instituții care contează, astfel încât el să poată să-și facă jocurile lui financiare, economice și să-și construiască un imperiu și mai mare. Deci asta e, dar într-adevăr contează exteriorul, sigur, contează exteriorul, dar n-aș spune că e decisiv.”

Europa Liberă: Dar și pentru Vladimir Plahotniuc e o dilemă. Într-un fel, el își justifică rămânerea la putere, iar pe de altă parte, ce să facă dacă pierde puterea?

Cetățenii moldoveni trebuie să se informeze acum cât mai mult și cât mai bine și onest și să vadă care este situația...

Liliana Popescu: „Dacă pierde puterea, nu mai rămâne cu nimic, pentru că înțeleg că imperiul lui e construit pe afaceri oneroase, nu pe afaceri legale, în mare parte. Și în Republica Moldova mai există exemple de prim-miniștri care au fost și stau încă la răcoare. Deci pentru el miza e foarte mare, deci va juca foarte tare, aș zice. Acum juridic nu-mi dau seama, eu care nu sunt jurist, mie mi se pare că aceasta este super-atacabil la această decizie a Curții Constituționale, că în baza acesteia s-a întâmplat tot șirul acesta de evenimente cu suspendarea lui Dodon și acum președinte e Filip, și alegeri anticipate, adică, așa, te amețește la cap, dar totu-i bazat pe decizia Curții Constituționale. Dar cum poate să decidă Curtea că trei luni înseamnă 90 de zile, nu știu, că nu știu pe ce se bazează. Așa că vor ei.”

Europa Liberă: Dar aceste evenimente de la Chișinău cum trebuie să-l orienteze pe cetățeanul simplu să se descurce?

Liliana Popescu: „Păi, în primul rând, este și un exercițiu de informare. Deci, cetățenii moldoveni trebuie să se informeze acum cât mai mult și cât mai bine și onest și să vadă care este situația, că situația mie îmi arată că ce se întâmplă acum este o capturare a statului fără precedent în Republica Moldova. Dar să știți că și în România noi, cu prilejul diferitelor crize, de-a lungul timpului am început să ne informăm din ce în ce mai mult și din ce în ce mai bine; să fim din ce în ce mai competenți, să cunoaștem mai bine Constituția, legile; ce e voie, ce nu e voie; ce poate să facă partidele; ce pot să facă diferiți oameni în poziții politice. Deci, asta trebuie să facă. Sigur că n-au s-o facă toți cetățenii, dar e important să facă cât mai mulți cetățeni moldoveni lucrul acesta.”

XS
SM
MD
LG