Linkuri accesibilitate

PSRM-ACUM urmează să modifice Codul Electoral pentru a anula sistemul mixt de alegere


Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu, 11 iunie 2019

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM urmează să modifice astăzi Codul Electoral pentru a anula sistemul mixt de alegere a deputaților și a reface sistemul proporțional. Inițiativa a fost introdusă pe ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului așteptată în după amiaza zilei, au declarat jurnaliștilor deputații socialiști Ion Ceban și Vlad Bătrâncea.

Revenirea la vechiul sistem electoral este de natură să slăbească și mai mult pozițiile Partidului Democrat, care refuză de câteva zile să cedeze puterea revendicată de noul guvern Sandu instalat de PSRM-ACUM, afirmând că singurul legitim rămâne guvernul Filip. Agenda ședinței plenare de astăzi mai include stabilirea datei alegerilor locale și modificarea Legii Procuraturii. Ședința Parlamentului are loc la câteva ore după ce președintele Igor Dodon a anulat decretul de dizolvare a Parlamentului semnat luni de vechiul premier Pavel Filip căruia Curtea Constituțională i-a transmis temporar împuternicirile șefului statului.

Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM spune că deciziile din ultimele zile ale Curții Constituționale ar răspunde unor comenzi politice ale PD. Aceste decizii controversate, inclusiv cea privind dizolvarea Parlamentului sunt analizate de Comisia de la Veneția la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland.

XS
SM
MD
LG