O mișcare bipartizană în Congres cere ca Pentagonul să prezinte un raport despre starea democrației în Polonia înainte de a recomanda întărirea prezenței militare acolo.
Donald Trump şi Andrzej Duda se vor întâlni la Washington, președintele polonez căutând să-l convingă pe omologul său american să trimită trupe care să staționeze în mod permanent pe teritoriul Poloniei.
„Preşedintele Trump şi preşedintele Duda vor discuta despre dezvoltarea parteneriatului strategic între SUA şi Polonia şi o serie de interese comune, precum apărarea, securitatea, energia şi comerţul”, se arată într-un comunicat emis de Casa Albă.
Deja în luna septembrie 2018, aflat într-o vizită de stat la Washington, Andrzej Duda ceruse crearea unei baze militare americane permanente pe teritoriul polonez, iar Donald Trump a răspuns atunci doar că se va gândi la această cerere.
Trump are nevoie să se gândească, pentru că Congresul e împotriva ideii de a trimite trupe suplimentare în mod permanent în Polonia.
Trump ar căuta să trimită circa 1.000 de militari suplimentari în Polonia, pe flancul estic al NATO, în contextul în care prezenţa acestora este acum de circa 4.500 de militari.
Pentru a-l convinge pe președintele SUA, Andrzej Duda a sugerat ca baza militară să se numească „Fort Trump”, iar Polonia a oferit o finanţare de două miliarde de dolari. Oficiali ruşi au ameninţat că planul de a staționa trupe suplimentare și armament greu în Europa de Est ar putea avea „consecinţe periculoase”.
Acordul SUA - Polonia nu prevede construirea unui singur complex, ci distribuirea trupelor americane în mai multe baze. Oficialii polonezi vorbesc despre o prezenţă militară „durabilă” pe teritoriul lor. Congresul SUA nu este însă de acord.
Unii legislatori americani consideră că asta ar fi o provocare ne necesară adusă Rusiei lui Putin. Alții subliniază faptul că o asemenea mișcare militară va duce la consolidarea regimului autoritar și eurosceptic al partidului naționalist PiS, condus din umbră de Kaczynski și că este greu, pentru a contracara regimul autoritar din Rusia, să fie justificată răsplătirea unui regim autoritar în Polonia.
„Un acord privind suplimentarea prezenţei militare americane în Polonia ar consolida poziţia partidului de guvernământ de la Varşovia, Lege şi Justiţie, care în ultimii trei ani a avut disensiuni frecvente cu Bruxelles şi care a catalogat drept prioritate strategică intensificarea relaţiilor cu Statele Unite. Acordul ar fi şi în beneficiul preşedintelui Trump, care a semnalat clar că aşteaptă ca alte ţări NATO să-și asume contribuţii mai mari în privinţa capabilităţilor NATO şi a criticat frecvent naţiuni precum Germania pentru eforturi insuficiente. Polonia este una dintre cele cinci ţări NATO care îndeplinesc angajamentele privind cheltuielile militare”, nota recent editorialistul de la Financial Times James Shotter.
Din acest motiv, în Congres există o mișcare bipartizană (democrată și republicană) care ar dori ca Pentagonul să prezinte mai întâi un raport despre starea democrației în Polonia înainte de a recomanda întărirea prezenței militare acolo.