Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională și-a revizuit și anulat ultimele hotărâri din 7-9 iunie


Curtea Constituțională pe când era păzită de protestatarii PDM. 11 iunie 2019
Curtea Constituțională pe când era păzită de protestatarii PDM. 11 iunie 2019

Curtea Constituțională și-a anulat deciziile și avizele din perioada 7-9 iunie prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM se afla în afara legii și în imposibilitate de a forma Guvernul legitim.

Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras vineri de la putere. „Se revizuiesc și se anulează” deciziile, a anunțat într-o transmisiune în direct președintele instanței, Mihai Poalelungi.

Decizia de astăzi a instanței dezamorsează criza constituțională, după ce a fost dezamorsată și cea politică prin plecarea pașnică a PD de la putere vineri, după o săptămână în care refuzase să facă acest lucru, tocmai bazându-se pe deciziile controversate ale Curții.

Tot vineri, șefa Guvernului PSRM-ACUM, Maia Sandu, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au spus că judecătorii Curții Constituționale au fost forțați de PD să ia deciziile controversate de săptămâna trecută. Președintele Dodon a avertizat că, dacă magistrații nu-și anulează acele decizii, riscă să fie înlocuiți.

Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept...

În principala sa decizie controversată, Curtea Constituțională decreta pe 7 iunie că a expirat termenul limită în care Parlamentul ales pe 24 februarie și validat pe 9 martie putea forma Guvernul.

Curtea calculase că termenul constituțional de „trei luni” prevăzut pentru formarea Guvernului înseamnă de fapt „90 de zile” și că acesta a expirat pe 7 iunie, nu pe 9 iunie. Prin urmare, formarea noului guvern pe 8 iunie ar fi fost nelegitimă, iar Parlamentul trebuia dizolvat.

La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova, se spune în comunicatul de presă al Curții. „Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”, se mai spune în motivarea CC.

XS
SM
MD
LG