Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu premierul rus Medvedev și vicepremierul Kozak


Moldova - Președintele Igor Dodon și premierul rus Dmitri Medvedev, 21 iunie 2019
Moldova - Președintele Igor Dodon și premierul rus Dmitri Medvedev, 21 iunie 2019

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit în Belarus cu premierul rus Dmitri Medvedev și cu vicepremierul Dmitrii Kozak, reprezentant special al Kremlinului pentru relațiile comerciale cu R. Moldova.

Dodon a cerut prelungirea cu încă un termen a scutirii de taxe pentru mărfurile moldovenești exportate pe piața rusească și pentru autorizarea de tranzitare a mărfurilor pe teritoriul Ucrainei de către transportul auto de mare tonaj, transmite IPN. Președintele a reamintit și de faptul că la 1 ianuarie expiră actualul contract cu Gazprom de livrare de gaze.

Totodată, șeful statului i-a asigurat pe partenerii ruși de faptul că după ce în Republica Moldova a fost formată noua majoritate parlamentară și un Guvern bazat pe un larg consens național, strategia politicii externe echilibrate și a relațiilor economice reciproc avantajoase vor căpăta un nou impuls, se arată într-un comunicat al președinției de la Chișinău.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak revine la Chișinău la începutul săptămânii viitoare. Va fi însoțit de ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev, a precizat vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, citat de Radio Chișinău.

Kozak a fost la Chișinău cu două săptămâni în urmă, în ultimele zile înainte de formarea noii majorități parlamentare. În aceeași zi (luni, 3 iunie) la Chiținău s-au mai aflat comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn și un înalt funcționar de la Departamentul de Stat american, Bradely A. Freden.

Tot săptămâna viitoare (luni, 24 iunie), la Chișinău și-a anunțat prezența o delegație a Parlamentului European, condusă de șeful vechii comisii pentru politică externă, David McAllister, delegație din care fac însă parte noi membri ai parlamentului.

Potrivit unui comunicat al PE, delegația se va întâlni cu premierul Maia Sandu, Președintele Igor Dodon, Ministrul de externe, Nicolae Popescu , Ministrul de interne, Andrei Năstase, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și cu fostul premier Pavel Filip, Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.

XS
SM
MD
LG