Linkuri accesibilitate

„O ocazie să ne spălăm rușinea de a fi susținut ani de zile regimul unui oligarh” (Otilia Nuțu/ contributors.ro)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

Otilia Nuțu (contributors.ro) consideră binevenită invitația adresată de premierul Viorică Dăncilă șefei guvernului de la Chișinău, Maia Sandu. Era și timpul să fie relansate relațiile dintre România din Republica Moldova și, spune Otilia Nuțu, „Ar fi (și) o ocazie să ne spălăm rușinea de a fi susținut ani de zile regimul unui oligarh detestat de public”. Organizația pe care o conduce, EFOR, a gândit deja o serie de măsuri concrete, cu impact imediat asupra cetățenilor de dincolo de Prut și care nici nu costă cine știe ce.

„Cât de greu o fi să finalizăm un proiect început prin 2014 de conectare la rețeaua noastre de gaze – și pentru care mai și avem cofinanțare europeană? Dar să punem din nou în grila TVR singura emisiune dedicată Moldovei, care a fost desființată anul trecut? De ce nu ne putem lupta ca roamingul european să fie valabil și pentru Moldova? De ce nu folosim președinția României a Strategiei Dunării, anul acesta, pentru a construi legături puternice și schimburi între antreprenori locali, administrații locale, oameni de pe ambele maluri ale Prutului?” Problema principală rămâne cea energetică. Contractul Moldovei cu Gazprom expiră la sfârșitul acestui an și prinde autoritățile de la Chișinău din nou pe poziție fragilă: câtă vreme nu există interconectare la conductele europene, rușii vor putea impune cam ce vor. Otilia Nuțu propune ca Transgaz, compania românească responsabilă de construirea gazoductului inclusiv de partea moldovenească, să fie lăsată să-și facă investițiile. „Asta înseamnă fără presiuni pe Transgaz să cedeze aproape tot profitul ca dividende la bugetul de stat, chestiune care pune dificultăți majore pentru cofinanțarea și atragerea de credite pentru interconectarea cu Moldova”. O altă variantă, intermediară, a fost deja oferită de ucraineni, înaintea României. Ar fi de dorit ca în depozitele din Ucraina să fie stocate vara gaze pentru Moldova, gaze pompate dinspre România spre Ucraina, deci sistemul de pompare inversă trebuie rapid pus în funcțiune.

Maia Sandu i-a oferit un interviu Ioanei Ene-Dogioiu pentru ziare.com, în care spune că „Parcursul european al R. Moldova nu va fi abandonat! Dimpotrivă, ne dorim să facem lucruri concrete care să ne apropie și de România, și de UE în general, la baza programului de guvernare stau angajamentele din Acordul de Asociere cu UE”. Referitor la alianța cu socialiștii, repetă că nu a existat o altă soluție pentru ca Moldova să scape de Vladimir Plahotniuc. Din păcate, oamenii lui se află în structurile tuturor instituțiilor din țară și va fi foarte greu. „Curățenia” va începe însă de la procuratură, va fi modificată componența CSM, schimbată conducerea Curții Supreme de Justiție, iar pentru funcțiile publice trebuie organizate concursuri transparente. „Cel mai mare eșec al R.Moldova de la independență încoace a fost faptul că nu am reușit să construim instituții puternice. Acum avem o fereastră de oportunitate și trebuie să folosim această șansă pentru a aduce în fruntea instituțiilor oameni independenți de interese economice și politice, buni profesioniști, care să aibă curajul să inițieze procesul de curățare a sistemului și să consolideze instituțiile”, mai spune Maia Sandu. Nu știe cât va dura alianța cu Igor Dodon, dar dacă vor fi alegeri anticipate, ele se „vor face în baza sistemului electoral proporțional, vor fi libere și corecte pentru că vor fi organizate de acest executiv”, a spus premierul Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG