Aflat săptămâna trecută la Chișinău, comisarul european pentru vecinătate, Johannes Hahn, remarca faptul că soluționarea crizei constituționale a constituit și un moment rar, în ultimele luni (poate ani) de convergență a intereselor Rusiei cu cele ale Uniunii Europene și Statelor Unite. Pentru a asigura stabilitatea R. Moldova.
Valentina Ursu a stat de vorbă cu fostul director interimar la SIS, Valentin Dediu, despre implicațiile posibile ale acestei convergențe.
Europa Liberă: Emisarul rus Dmitri Kozak a jucat un rol, se pare, important în formarea noii alianțe de guvernare PSRM-ACUM, se află în vizită la Chișinău pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni. Unii se bucură că relațiile moldo-ruse intră în normalitate, alții vorbesc de teama rămânerii Republicii Moldova în zona de influență a Federației Ruse. Dvs. cum definiți interesul Rusiei? De ce a întețit-o cu vizitele dl Kozak?
Valentin Dediu: „Clar că a venit să-l susțină pe Igor Dodon, a venit să susțină Partidul Socialiștilor, a venit și face declarații de deblocare a fluxului de produse din Republica Moldova. Declarațiile sunt pentru public, însă cred că aici se discută și subiectul Transnistriei, ceea ce nu ar trebui. Cei de la Guvern ar trebui să refuze discuția problemelor transnistrene, fiindcă...”
Europa Liberă: Din culise am auzit și declarații de felul că Rusia nu ar mai vrea și nu ar mai avea posibilități să susțină regimul de la Tiraspol. E adevărat și acest lucru?
Valentin Dediu: „Și eu cred că e așa. Deci, Transnistria a devenit ca o valiză fără mâner – s-o ducă li-i greu și s-o lase nu doresc, fiindcă toată politica lor pe care au dus-o 30 de ani în regiune se duce de râpă.”
Europa Liberă: Falimentează.
Valentin Dediu: „Falimentează, da. Dar din alt punct de vedere, nu cred că ei se vor dezice așa ușor de Transnistria, cu toate că au mari cheltuieli, cu anexarea Crimeii au foarte mari cheltuieli, dar și susținerea economică a Crimeii este foarte grea. Războiul din Siria le-a sustras resurse extraordinar de multe, războiul din Ucraina foarte multe resurse le-a sustras din buget și acum și Transnistria, care, practic, nu mai produce și nu prea are de unde acapara bani la buget, ei trebuie să-i susțină.”
Europa Liberă: Din moment ce se dezgheață relația Chișinău-Moscova, se pare că mult mai atent se uită Kievul la ceea ce se întâmplă în această cooperare moldo-rusă, că ar fi în detrimentul Ucrainei această conlucrare.
Valentin Dediu: „Da, Kievul ar avea anumite motive să fie îngrijorat de acest fapt, dar pentru mine, cel puțin, nu este clară politica președintelui. Dl Zelenski dintr-un punct de vedere, el declară că va fi împotriva expansiunii Federației Ruse, nu va tolera războiul din Donbas, acuză și cere ca Federația Rusă să cedeze Crimeea, deci are o poziție pozitivă. Din altă parte, auzim din alte surse că totuși el este ghidat de persoane cu business mare...”
Europa Liberă: Dl Kolomoiski ar fi unul?
Valentin Dediu: „Unul, da. Și poate mai sunt și alții, care în anumite circumstanțe ar putea să se apropie și de Federația Rusă. Este foarte greu. Eu împărtășesc într-o măsură oarecare îngrijorările Kievului, dar pentru noi astăzi este important ca producția noastră să găsească cât mai multă piață de desfacere.”
Europa Liberă: Dar dacă se înțelege Chișinăul cu Moscova referitor la exporturile moldovenești pe piața Rusiei, Ucraina ar putea să împiedice? Tranzitarea ar putea s-o împiedice?
Valentin Dediu: „Ar putea! Dar aici vom vedea cum se vor descurca cei din Guvernul de la Chișinău. Cred că ar trebui să găsească o înțelegere pentru a nu fi blocat exportul de producție.”
Europa Liberă: Dvs. rămâneți la ideea că nu ar putea să existe o agendă dublă sau secretă în ceea ce privește comunicarea Rusiei cu Guvernul Maiei Sandu?
Valentin Dediu: „Între Guvernul din R. Moldova întâi și pe urmă cei din Federația Rusă eu cred că nu. Cei din Guvernul Maiei Sandu și din Blocul ACUM cred eu că sunt patrioți și nu vor permite să vândă interesele statului pentru anumite facilități, fie și economice, pentru exportul de producție a noastră.”
Europa Liberă: Dar PD, care a trecut în opoziție, învinuiește permanent Guvernul Maiei Sandu că interesele Moldovei le pun pe tava Rusiei.
Valentin Dediu: „Situația în care s-a pomenit astăzi Blocul ACUM este de neinvidiat, fiindcă dintr-o parte îi critică cei care nu sunt de acord că au dat mâna cu Partidul Socialiștilor, pe de altă parte, tot mai dur îi critică cei din Partidul Democrat. Eu cred că asta e o răzbunare, totuși până la urmă cei Blocul ACUM și-au realizat scopul lor să-i scoată de la guvernare pe cei din Partidul Democrat. Eu cred că lupta asta internă în R. Moldova între partide politice și politicienii noștri va continua și asta-i numai în favoarea Federației Ruse. Cu cât mai mult vor fi dezbinați cei din R. Moldova, cu atât mai bine pentru cei din Rusia. Ei spre asta au tins permanent din 2009, de când la conducere au venit proeuropenii, să zicem, - Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal și „Moldova Noastră” – de atunci, ei făceau tot posibilul să-i dezbine, să-i certe, să facă astfel ca între ei să nu fie înțelegere. Și, spre regret, aceasta s-a văzut atât în interiorul Moldovei, cât și în exterior. Am văzut nu o dată când se duceau deputați din diferite partide și în Europa se criticau unul pe altul și se arătau cu degetul. Este oribil faptul acesta.”
Europa Liberă: Dar ideea cu tancurile rusești mai e de actualitate, că vin tancurile rusești?
Valentin Dediu: „Dar ele nu s-au dus! Nu-i chestia în asta că vin tancurile rusești. Eu consider că totuși la noi este război hibrid și acum tancurile nu mai au efectul acela pe care îl aveau cândva. Aceasta este o sperietoare, acum sunt alte metode de activitate. Cea mai influentă în unele regiuni ale lumii este problema economică care influențează, iar în altele – problema ideologică. La noi e cam 50:50, atât economică, cât și ideologică.”
Europa Liberă: De ce ar fi fost interesată Rusia de crearea acestui parteneriat PSRM-ACUM? Doar ca să se răzbune pe Vlad Plahotniuc?
Valentin Dediu: „Posibil asta este una din cauze, să se răzbune, dar nu asta e principalul. Pentru ei răzbunarea cred că putea fi găsită și pe altă cale. Totuși, oricât de mult se străduiau cei din Federația Rusă, din Moscova să păstreze influența asupra politicului, în special a Parlamentului și a Guvernului, nu reușeau ei totul, calea spre Europa rămânea și aveau unele temeri că până la urmă și cei din Transnistria, care le sunt aliați foarte buni...”
Europa Liberă: Subordonați...
Valentin Dediu: „Subordonați completamente și aceia se vor trezi și vor încerca să se răzbune și am văzut că sunt și nemulțumiri. Eu cunosc chiar și persoane care vin în partea asta și spun că s-au săturat de regimul de acolo...”
Europa Liberă: Regimul secesionist de la Tiraspol?
Valentin Dediu: „Da, regimul secesionist de la Tiraspol. Și spun că „de s-ar termina odată cu acest regim, fiindcă ne simțim oameni ca ființe, dar neoameni ca cetățeni, fiindcă ne ducem la Chișinău și ne spun că nu avem documente ca cetățeni ai R. Moldova, nu avem documente ca cetățeni ai unui așa-numit stat inexistent, deci suntem în aer”. Și iată Federația Rusă dorește menținerea Republicii Moldova sub influența sa pentru a împiedica apropierea de Uniunea Europeană și a introduce în activitatea structurilor guvernamentale ale Republicii Moldova a legităților economice, politice, curățarea de oligarhi, curățarea de oameni corupți și dorința aceasta i-a făcut pe cei din Occident, din Bruxelles și din alte state să accepte temporar sau pe un timp anumit, mai lung sau mai scurt, această coaliție și, după cum vedem, cei din Occident au mers și mai departe, au deschis calea spre finanțare. Aici eu înțeleg că europenii nu atât susțin politicul din Republica Moldova, care este jumătate la jumătate, așa aș spune – jumătate pro-rus și jumătate pro-occidental –, cât populația. Să nu se dezamăgească populația de cursul european, prin investiții, prin ridicarea economiei, prin anumite facilități, crearea infrastructurii – de ce nu? – și asta-i foarte important, totuși să atragă populația spre Uniunea Europeană. Alt factor important este că o mare parte a populației, profesori, medici, juriști sunt în Europa și de-acum ocupă anumite funcții, sunt chiar și conducători de companii și restul populației care a văzut cum se activează, cum se trăiește acolo și nimeni acolo nu se gândește la ziua de mâine, că-i va curge acoperișul, ei se gândesc la alte probleme, cum să câștige, iată acești oameni trebuie atrași și de mers mai departe.”
Europa Liberă: Vladimir Plahotniuc s-a retras de la șefia Partidului Democrat, dar nu a renunțat la mandatul de deputat. Credeți că va reveni în Republica Moldova?
Valentin Dediu: „Faptul că s-a retras de la conducerea partidului, asta nu înseamnă că nu va reveni, dar eu, de pildă, consider că va face o pauză anumită, va calcula ce este plus, ce este în defavoarea lui și posibil să renunțe să vină în Republica Moldova și va renunța și la mandatul de deputat. Totul va depinde de mișcările și de schimbarea de cadre în anumite instituții din țară. Știm noi cum cadrele din instituțiile noastre își schimbă opinia peste noapte, fiindcă fiecare vrea să trăiască, să-și asigure familia cu bani, să activeze și atunci mai dau din mână și acceptă...”
Europa Liberă: Dar cât de justificată este această temere a dlui Plahotniuc că nu i-ar fi asigurată securitatea în Republica Moldova?
Valentin Dediu: „D-lui are temei să considere acest lucru, fiindcă, privind dintr-o parte, am observat că și-a făcut foarte mulți dușmani, foarte mulți dușmani.”
Europa Liberă: Dar el se teme de sistemul pe care l-a cimentat el?
Valentin Dediu: „Nu de sistem. Acel sistem i-a asigurat într-o măsură mare securitatea, dar odată cu schimbările care vor veni, el nu mai are siguranță. Știm precis că dacă ești în vizorul unei organizații ostile sau unei grupări criminale care vrea să te lichideze, ei te găsesc nu numai în Republica Moldova, te găsesc în orice colț al lumii. Dar revenind la întrebare – se va întoarce sau nu? Și securitatea și-o va asigura el singur, fiindcă astăzi nimeni n-o să i-o garanteze, nu știu, poate doar unele state.”