Linkuri accesibilitate

Furtul miliardului şi dosarele lui Şor, examen repetat pentru justiția din R. Moldova


Ilan Şor (dreapta) în Parlament. 21 martie 2019
Ilan Şor (dreapta) în Parlament. 21 martie 2019

Prim-ministra Maia Sandu şi vicepremierul Andrei Năstase au criticat-o astăzi pe șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, care s-ar face vinovată de tergiversarea anchetării fraudei bancare.

Procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pentru Ilan Șor, care este judecat de câțiva ani pentru rolul jucat în furtul miliardului, și au început să-i sechestreze averea, a anunțat șefa interimară a Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor. Dar cererea procurorilor, ignorată deocamdată de Curtea de Apel Cahul, survine pe fundalul bănuielilor că Șor a fugit deja din țară, în urma recentei crize politice care i-a debarcat de la putere pe presupușii săi protectori din Partidul Democrat. Prim-ministra Maia Sandu a declarat tot azi că trebuie deferită justiției chiar procuroarea Bețișor, pe care o acuză că ar tergiversat procesul lui Șor la comanda politică a fostei guvernări în frunte cu Vlad Plahotniuc.​

Procuroarea Beţişor încă nu reuşise astăzi să-şi detalieze prea mult în presă noile acţiuni dispuse în raport cu deputatul Ilan Şor că evenimentele din jurul controversatului caz intrau deja în runda următoare.

„Adriana Bețișor nu doar că trebuie să părăsească cât mai urgent organele procuraturii, ci trebuie deferită justiției pentru prejudicierea statului în urma deciziilor sale întârziate și a instrumentării dosarelor la comandă politică”, a scris pe Facebook premierul Maia Sandu. „Timp de aproape 5 ani, aceasta l-a lăsat pe Șor în libertate, cheltuind banii furați de la cetățeni, pentru că așa i-a dictat șeful său Plahotniuc”, şi-a explicat poziţia şefa cabinetului.

„Șor este principalul beneficiar al furtului miliardului, conform raportului companiei Kroll, respectiv lipsa unei soluții finale a instanțelor de judecată este dubioasă și nejustificată”, a continuat Maia Sandu.

Solicitată de noi, Adriana Beţişor i-a răspuns şefei executivului în felul următor: „Eu nu am temei să plec. Nu văd vreun temei ca să plec undeva”

Procuroarea a numit „un document de informare, bazat pe opinii şi relatări jurnalistice” raportul Kroll, pomenit de şefa cabinetului de miniştri şi s-a apărat în faţa acuzaţiilor acesteia că ar fi tergiversat la indicaţia lui Vlad Plahotniuc dosarul.

„Eu pentru ce am făcut pe acest dosar, sunt gata să răspund la orice întrebare, deoarece acest dosar presupune foarte multă implicare, nu a unui singur om, ci a unei echipe întregi de investigaţie care a lucrat, respectiv nu poate fi investigată peste noapte o asemenea fraudă, având în vedere că avem şi exemplele altor state care zeci de ani au investigat şi nu au mai ajuns la finalitate”.

Totuşi, spre deosebire de Ilan Şor, care vreme de cinci ani cât e judecat pe acest dosar a reuşit să câştige un mandat de primar şi altul de parlamentar, alţi doi inculpaţi în dosare legate de furtul miliardului - fostul premier Vlad Filat şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon - îşi ispăşesc deja demult pedepsele decise de justiţia moldoveană în penitenciare.

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, spune că, potrivit investigațiilor sale, Şor s-ar afla de două săptămâni în Israel...

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, care spune că potrivit investigaţiilor sale, Şor s-ar afla de două săptămâni în Israel, e de altfel de acord cu premierul care nu are încredere în cea care instrumentează dosarul şi mai spune că procurorii au cerut de fapt de nevoie astăzi arestul lui Şor, după ce au tot fost atenţionaţi că acesta ar fi încălcat interdicţia de a părăsi R. Moldova emisă tot de procurori.

„Imediat după ce a capitulat Partidul Democrat şi Vladimir Plahotniuc - stăpânul lui Şor – acesta a părăsit teritoriul R. Moldova, prin Transnistria, a ajuns mai apoi în Ucraina şi de acolo a zburat în Israel. Nu am încredere în această doamnă Beţişor. Sunt singur că ceea ce a făcut până acum – muşamalizarea acestui dosar - va continua atâta timp cât se va afla în funcţie. Iată de ce avem nevoie să ne conjugăm eforturile ca să avem o procuratură reformată.”

Noua ministră a justiţiei, Olesea Stamate, şi-a exprimat însă optimismul în raport cu ceea ce se va întâmpla de acum încolo în toate investigaţiile procurorilor, inclusiv cele legate de furtul bancar:

Olesea Stamate
Olesea Stamate

„Pentru o bună perioadă organele de urmărire penală au fost supuse unui control politic şi nu şi-au putut, cred eu, exercita obligaţiunile de serviciu în conformitate cu legislaţia. Sper că lucrurile se vor schimba de acum înainte şi sper că ceea ce s-a întâmplat este doar un semnal că lucrurile se pot mişca în direcţia bună. Pentru că cred că la moment există voinţă politică pentru a reforma sistemul justiţiei.”

Anunţul procurorilor anticorupție că au început să pună sechestru pe proprietățile deputatului Ilan Șor intervine într-un moment în care s-a aflat că Ilan Şor şi-ar fi vândut, în lunile ce au precedat pierderea puterii de către democraţii lui Vlad Plahotniuc, mai multe afaceri deţinute în mod clar sau bănuite a fi controlate de acesta, printre ele cea cu magazinele duty free şi cea legată de administrarea gărilor auto din R. Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG