Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: UE dorește să miște carul din loc în ce privește frauda bancară


La unul din protestele din faţa Băncii Naţionale
La unul din protestele din faţa Băncii Naţionale

Un punct de vedere săptămânal, în dialog cu Vasile Botnaru.

În vizita lui săptămânală la studioul EL din Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre punctul de vedere al partenerilor occidentali ai Moldovei în această perioadă post-electorală.

Gheorghe Cojocaru: „Prin vocea autorizată a șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, partenerii europeni de dezvoltare ai Republicii Moldova și-au expus punctul de vedere asupra viitoarei guvernări, ce ar trebui să rezulte în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie. Astfel, vinovații de furtul miliardului vor trebui găsiți, inclusiv cu ajutor extern, judecați după fapte de instituțiile statului de drept și închiși în pușcărie, iar banii - întorși în vistieria statului, pentru ca cetățeanul simplu să nu fie nevoit să achite din buzunarul propriu sumele fraudate.

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct


Uniunea Europeană nu va relua asistența financiară a Republicii Moldova dacă în viitorul Guvern se vor regăsi persoane dubioase, ale căror nume figurează în rapoartele Kroll.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să citească printre rânduri destinatarii acestui mesaj, semnat de Peter Michalko în numele Uniunii Europene?

Gheorghe Cojocaru: „Mesajul înaltului reprezentant al Uniunii Europene la Chișinău face publice fără vreun echivoc îngrijorările Bruxelles-ului față de lipsa de progres, în special în justiție, și enunță așteptările sale de principiu asupra cooperării cu viitoarele autorități ale Republicii Moldova. Merită subliniată maniera transparentă, publică și tranșantă în care Uniunea Europeană aduce la cunoștința clasei politice și a întregii populații abordarea sa față cu situația creată în aceste câteva luni de după alegerile parlamentare. Este evident că Uniunea Europeană își dorește normalizarea raporturilor cu Republica Moldova, după cum și faptul că mingea este în terenul noilor lideri de la Chișinău.”

Europa Liberă: Unora li s-a părut că acest mesaj poate fi interpretat drept sprijin acordat anumitor forțe politice cu reprezentare în noul Legislativ. E așa sau nu?

Această poziție a Uniunii Europene este net în favoarea societății și perspectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova...

Gheorghe Cojocaru: „Nu este un secret că unele partide politice, în special cele reunite în Blocul ACUM, militează de la bun început pentru identificarea și darea în judecată a făptașilor fraudei secolului, pentru publicarea Raportului Kroll 2 și pentru readucerea justiției la standardele statului de drept. Această poziție a Uniunii Europene este net în favoarea societății și perspectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova. Merită de asemenea reținut și faptul că mesajul respectiv a fost făcut public într-un interviu presei, și nu în fața reprezentanților vreunor formațiuni politice sau fracțiuni parlamentare, după cum și că poziția expusă nu este orientată împotriva unor partide anume.”

Europa Liberă: Și totuși, acest mesaj are și un „cartof fierbinte”. Cine ar putea fi deranjat de această poziție exprimată de Excelența Sa Peter Michalko?

Gheorghe Cojocaru: „Cei cu musca pe căciulă, care încă n-au ieșit la lumină, cât timp dosarul Kroll 2 nu este făcut public. Fără niciun dubiu, prin această prezentare a punctului său de vedere, Uniunea Europeană își dorește să miște carul din loc, pentru a nu-l lăsa să se împotmolească definitiv.”

* Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG