Linkuri accesibilitate

Premierul Maia Sandu a anunțat că Guvernul va lansa în scurt timp un concurs pentru alegerea celor doi judecători la Curtea Constituțională


Imagine generică
Imagine generică

Premierul Maia Sandu a anunțat că Guvernul va lansa, în scurt timp, un concurs pentru alegerea celor doi judecători la Curtea Constituțională, care sunt desemnați de executiv. Într-o postare pe Facebook, premierul a subliniat că: „În Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese”. Miercuri au demisionat toți judecătorii Curții Constituționale după ce președintele acesteia, Mihai Poalelungi se retrăsese cu o săptămână în urmă. Demisii cerute insistent de premier și președintele Igor Dodon, mai ales după ce pe 21 iunie, Comisia de la Veneţia a constatat că majoritatea parlamentară de la Chișinău - PSRM-ACUM - a acționat în limitele Constituției, pe 8 iunie, când a instalat noul Guvern condus de Maia Sandu, iar condiții pentru dizolvarea Parlamentului nu au existat. Totodată, Comisia de la Veneția a calificat drept „fără precedent” maniera în care CC a calculat că termenul de trei luni pentru formarea Guvernului expirase pe 7 iunie.

Cei șase judecători ai Curții Constituționale sunt desemnați, egal, de Guvern, Parlament și Consiliul Superior al Magistraturii pentru un mandat de șase ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG