Linkuri accesibilitate

Protestele antiguvernamentale continuă în Hong Kong în timp ce Statele Unite fac un apel la calm


La protestele din Hong Kong

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat luni că protestatarii din Hong Kong vor democraţie pentru regiunea autonomă din China și că Statele Unite au facut un apel la calm. Protestatarii au ocupat cu forța clădirea autorității locale cu ocazia aniversării a 22 de ani de la retrocedarea oraşului către guvernul comunist de la Beijing.

Protestatarii au vandalizat emblema Hong Kong-ului, au distrus piese de mobilier, au scris mesaje pe pereţi şi au arborat steagul folosit în perioada când oraşul era colonie britanică. După miezul nopţii, sute de poliţişti au intervenit în forţă eliberînd clădirea. Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege ce ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.Sute de mii de oameni au protestat în ultimele zile împotriva acestui proiect de lege.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, Hong Kong-ul are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei comuniste, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG