Linkuri accesibilitate

Liderul fracțiunii PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, a denunţat joi în mod deschis o „axă Macron-Orban”


Manfred Weber
Manfred Weber

Liderul fracțiunii Popular Europene din Parlamentul de la Strasbourg, germanul Manfred Weber, a denunţat joi în mod deschis o „axă Macron-Orban”, pe care o acuză că ar fi „măturat dintr-o simplă mișcare a mâinii” rezultatul alegerilor europene, ignorând sistemul candidatului-cap-de-listă. Weber a fost candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, dar liderii UE nu au mai ținut seama de acest sistem când atât Weber, cât și socialistul Frans Timmermans au fost respinși categoric de unele din țările membre. Soluția de compromis a fost ministra germană a apărării, Ursula von der Leyen, creștin-democrată, care se află acum la Strasbourg pentru a încerca să asigure o majoritate pentru candidatura ei.

„Sunt foarte dezamăgit, este clar. În calitate de politician, ştiu că se pot câştiga sau pierde alegeri. Dar ca Emmanuel Macron şi Viktor Orban să măture astfel dintr-o simplă mișcare a mâinii un rezultat electoral, nu mă așteptam”, a mai spus Weber în interviul publicat joi de cotidianul german de mare tiraj Bild.

Weber nu era agreat de la bun început de președintele Frantei, Emmanuel Macron, iar cu premierul Victor Orban intrase în conflict după ce Partidul Popular European a decis să suspende partidul Fidesz al premierului ungar, pentru derapajele antidemocratice. Weber a încercat, fără succes, în primăvară să negocieze cu Orban și rămânerea Universității Central Europene la Budapesta.

XS
SM
MD
LG