Partidul Popular European a votat suspendarea partidului Fidesz de guvernământ din Ungaria. Pe perioda suspendării, Fidesz nu poate luat parte la nici o decizie a conducerii PPE iar readmiterea partidului ca membru cu drepturi depline ar urma să fie decisă de un „consiliu al înțelepților”, condus de fostul președinte al Consiliului european, Herman van Rompuy.
Votul de miercuri a fost cerut de 13 membri ai PPE, după ce în Ungaria, Fidesz a dus o campanie împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care era acuza că ar fi „marioneta” miliardarului filantrop american George Soros. Dezbaterea de miercuri a fost punctul culminant al unei lungi dispute în sânul PPE cu partidul lui Orbán, acuzat de autoritarism, populism și încercări repetate de a suprima independența justiție și presa liberă în Ungaria. Premierul ungar este cunoscut pentru pozițiile sale radicale când vine vorba de oprirea migrației înspre Europa și pentru criticile vehemente pe care i le aduce lui Soros, acuzat că ar „avea un plan” de a deschide Europa pentru imigranții din lumea întreagă, mai ales din lumea musulmană.
Campania lui Orban împotriva miliardarului american de origine maghiară a culminat cu disputa care a obligat anul trecut Universitatea Central Europeană, finanțată de Soros, să-și mute centrul de la Budapesta la Viena.
Annegret Kramp-Karrenbauer, noua lideră a Uniunii Creștin Democrate din Germania și o apropiată a cancelarei Angela Merkel, a declarat miercuri că Fidesz trebuie suspendat din PPE până cînd partidele conservatoarea europene își recâștigă încrederea în Orbán și partidul său.
Prezent în persoană la dezbateri, Orbán a încercat să pareze, afirmând că a fost o decizie înțeleaptă pentru că „lasă ușile deschise” iar după alegerile europarlamentare „Fidesz și PPE pot discuta liber despre relația lor”.
PPE este fracțiunea cea mai puternică în actualul parlament , poziție pe care și-o va păstra, potrivit ultimelor sondaje, și în Parlamentul care va fi ales în mai. Este adevărat că germanul Manfred Weber, candidatul PPE la președinția Consiliului European, va avea nevoie de susținerea deputaților Fidez . Este însă la fel de adevărat că în toți anii disputelor dintre Ungaria lui Orban și restul UE, pe teme de justiție sau imigrație, PPE a fost un aliat de neclintit aproape al premierului maghiar. Cu campania Juncker-Soros, în care euroscepticismul este amestecat cu antisemitismul, partidul lui Orban a depășit ,se pare, „linia roșie” a popularilor europeni.
Din România fac parte din PPE: Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară a fostului președinte Traian Băsescu și Uniunea Democrată a Maghiarilor .