Linkuri accesibilitate

Parlamentul discută astăzi demiterea procurorului-general Eduard Harunjen


Eduard Harunjen la numirea sa în 2016

Parlamentul se întrunește astăzi 9 iulie pentru a discuta eventuala demitere a procurorului-general, Eduard Harunjen. Potrivit Agora.md, motivul invocat va fi o neregulă procedurală și de formă la numirea lui Harunjen, și anume că în momentul numirii era membru al Consiliului Superior al Procuraturii. Ceea ce contravine unui paragraf din Legea Procuraturii.

Luni, președintele Igor Dodon anunțase această ședință a Parlamentului, într-o postare pe Facebook, în care își exprima dubiile privind legalitatea numirii lui Harunjen. Demisia Procurorului General a fost cerută și de premierul Maia Sandu și ministrul de interne Andrei Năstase.

Considerat de mulți un ultim vestigiu al vechiului regim, dominat de PD, Harunjen a respins chemările la demisie după schimbarea guvernului, spunând că a le da curs înseamnă a încuraja imixtiunea politicului în justiție.

Pe de altă parte, marți dimineață, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat că nu va da curs cererii ministrului de interne Năstase de a se convoca într-o ședință pentru a discuta cazul Harunjen. Recent, ministrul de interne a solicitat CSP-ului să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General, Eduard Harunjen, pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.

Consiliul Superior a Procuraturii a respins această cerere drept o tentativă de „presiune” și a declarat că nu se va lăsa atrasă „pe palierul politic”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Agora.md.

XS
SM
MD
LG