Linkuri accesibilitate

Directorul Comisiei Permanente pentru Memorie Istorică din Rusia califică drept „inacceptabilă” ridicarea de statui în onoarea lui Stalin


La Lipețk

Serghei Karaganov, directorul Comisiei Permanente pentru Memorie Istorică din Rusia, a dat publicității o declarație în care spune că ridicarea de statui în onoarea dictatorului sovietic Iosif Stalin pe teritoriu public al Rusiei este „inacceptabilă”. „Astfel de acțiuni – scrie Karaganov în declaratia sa - nu numai că arată lipsă de moralitate și respect pentru strămoșii noștri decedați sau care au suferit deși erau nevinovați, dar contrazic politica oficială a statului”. În ultimele luni au fost ridicate în Rusia, în mai multe localități, statui ale lui Stalin, deoarece a fost prezentat de mediile oficiale din Rusia drept un „manager iscusit” care a condus sovietele la victoria împotriva Germaniei naziste, ca parte a eforturilor Kremlinului de a glorifica trecutul sovietic. Milioane de oameni au fost executați de Stalin, alte milioane au fost deportate în lagărele de munca din Siberia și Kazahstan sau au murit de foame din cauza politicii de colectivizare forțată.

„Cei care îi ridică monumente lui Stalin, cu voie sau fără voie, îi justifică politica de represiune în masă”, se mai arată în declarația lui Serghei Karaganov.

XS
SM
MD
LG