Linkuri accesibilitate

După demiteri și demisii, se aleg cu pensii speciale


Imagine generică
Imagine generică

Un judecător primea în 2017 o pensie de peste 15 mii de lei, echivalentul a 750 de euro sau mai mult de zece pensii medii.

Mai mulţi conducători ai agențiilor şi instituțiilor de stat care au demisionat sau au fost demiși în ultima vreme şi au atins stagiu necesar de cotizare vor primi pensii speciale, iar în unele cazuri şi îndemnizații unice la plecarea din funcţii. Este vorba, mai ales, despre foști judecători ai Curții Constituționale, care au demisionat in corpore după ce au interpretat legea ce se referea la cele trei luni de zile pentru formarea Guvernului Maie Sandu, provocând o criză politică şi constituțională, despre şefi ai Procuraturii sau ofițerii din conducerea poliției.

După demiteri și demisii, se aleg cu pensii speciale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:20 0:00
Link direct


După majorarea în 2014 a salariilor, magistrații beneficiază de pensii de top. Un raport al Casei Naționale de Asigurări Sociale, citat de „Ziarul de gardă”, arăta că, în medie, un judecător primea în 2017 o pensie de peste 15 mii de lei, echivalentul a 750 de euro sau mai mult de zece pensii medii.

În plus, judecătorii se pot pensiona de la vârsta de 50 de ani, cu condiția că au experiență de muncă de cel puţin 20 de ani, dintre care 12 ani şi jumătate în calitate de magistrat. Aceleași criterii se referă şi la judecătorii care au activat cel puţin cinci ani la Curtea Constituțională.

Pentru comparație, cetățenii de rând se pot pensiona de la 63 de ani în cazul bărbaților şi la 58 de ani în cazul femeilor, prag care e în creștere de la an la an, până la atingerea plafonului de 63 de ani. Stagiul de cotizare complet este considerat pragul de 34 de ani la bărbați şi peste 31 de ani la femei, indice la fel în creștere la femei până la egalarea cu cel al bărbaților.

Dintre cei șase judecători ai Curţii Constituționale care au demisionat recent, trei întrunesc condițiile pensiilor speciale. Este vorba de Aurel Băieşu, în funcţie de şase ani, ex-președintele CC şi CSJ Mihai Poalelungi şi Veaceslav Zaporojan, în funcție din 2016, dar care a activat judecător asistent la CC din 2002.

Îndemnizația de la plecarea din funcţie poate ajunge la câteva sute de mii de lei...

La modul teoretic ei se pot pensiona şi beneficia pe lângă pensie şi de îndemnizația de la plecarea din funcţie care ajunge la câteva sute de mii de lei.

De pensii speciale şi îndemnizații consistente, dar ceva mai mici ca ale magistraților beneficiază şi cei care activează în MAI şi alte structuri de forţă, indiferent dacă şi-au dat demisia sau au fost demişi. Astfel, după ce au plecat din funcții de conducere, ofiţeri de la interne pot pretinde pensie şi după 24 de ani şi jumătate munciți în sistem. Cei care au activat în serviciile operative pot ridica până la 75% din salariu mediu pe ultimul an, spune deputatul Blocului ACUM Chiril Moţpan, care a activat şef al direcției comunicare la MAI, de unde şi s-a pensionat.

Chiril Moțpan
Chiril Moțpan

Chiril Moţpan spune că în ultimul timp şefii poliţiei au salarii mari, de până la 18 mii de lei, respectiv pensiile sunt mai consistente decât cu zece ani în urmă, bunăoară, iar îndemnizațiile unice trec de 100 şi chiar 200 de mii de lei.

„De exemplu, şeful unei subdiviziuni operative dacă aflăm acum că are 10 mii [salariu, va avea pensie de] 7 mii cinci sute. Dar e posibil să aibă şi mai mult de 10 mii, 12, 15. Iată, de exemplu, Cavcaliuc pleacă la pensie, să admitem, nici nu ştiu dacă are vârsta, păi el se duce băiat bogat la pensie”.

Chiar dacă procurorii nu au o formulă specială de calculare a pensiilor, ca în cazul judecătorilor şi al celor cu grade militare sau de poliție, ei sunt echivalați la retribuția muncii cu magistrații. Prin urmare, un salariu mare pentru ex-procurorul general, de peste 32 de mii de lei în 2017, îi va asigura la atingerea vârstei de pensionare şi un venit consistent, admite fostul procuror al mun. Chişinău, Ion Diacov.

Ei pur şi simplu au acum salarii foarte mari...

„Harunjen nu ştiu dacă are 50 de ani, dar dacă iese la pensie, el o să primească undeva vreo 20 şi ceva de mii de lei pensia; primește, de pildă, 65-70% din salariul de funcție. Salariul de funcţie al lui Harunjen a fost undeva vreo 30 de mii, dacă nu mai mult. Ei pur şi simplu au acum salarii foarte mari”.

Din 2016, când salariile apărătorilor de stat au început să crească, foşti procurori au dat în judecată Casa Național de Asigurări Sociale, după modelul magistraților, cerând recalcularea pensiilor. Astfel peste 180 de procurori au decizii irevocabile şi au obţinut majorarea pensiilor, afirmă fostul procuror Ion Diacov. El spune însă că nu a recurs la acest mecanism deoarece consideră nepotrivită cerșirea unui drept pe care trebuie să i-l asigure statul. Toţi cei care pleacă din sistemul procuraturii primesc la fel îndemnizații unice de 200 – 300 de mii de lei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG