Linkuri accesibilitate

Consiliul Superior al Magistraturii de la Chișinău a desemnat doi judecători constituționali


Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova a desemnat doi judecători constituționali. Este vorba despre avocatul Eduard Ababei și Serghei Țurcan. În concurs s-au înscris 17 candidați. CSM a admis cererea de retragere a doi dintre ei, Alexandru Spoială și Vladimir Grosu, ultimul fiind desemnat câștigător al concursului pentru funcția de judecător constituțional, desfășurat de către Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.

Serghei Țurcan este conferențiar universitar, membru al CSM din 2017. El spune că nu a fost niciodată implicat în activitate politică, nu a fost membru de partid și nici nu a făcut partizanat politic. „Consider că acele cunoștințe, capacități pe care le am, abilități, îmi oferă posibilitatea să fiu un veritabil gardian al Constituției. Aș putea contribui esențial la fortificarea Curții Constituționale cu adevărat profesioniste, independente, credibile”, a declarat Serghei Țurcan, citat de agenţia IPN.

Potrivit CV-ului, avocatul Eduard Ababei a activat în calitate de vicepreședinte și președinte al Colegiului civil și de contencios administrativ al Curții de Apel Bălți. Din 2015 și până în prezent, este formator la Institutul Național al Justiției. În perioada 2013-2016, a fost președinte al Consiliului INJ. Între 1995 și 2005, a fost judecător în Drochia.

Ceilalți candidați înscriși în concurs sunt: Teodor Cârnaț, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Andrei Popa, Andrei Coca, Iulia Sîrcu, Ghenadie Eni, Boris Negru, Ciprian Vlah, Domnica Manole și Oleg Potârniche.

Curtea Constituțională are șase judecători, câte doi desemnați de Parlament, Guvern și CSM.

XS
SM
MD
LG