Linkuri accesibilitate

Dosar penal pe cazul expulzării profesorilor turci din R. Moldova în septembrie 2018


Protest împotriva deportării profesorilor turci

Procurorii moldoveni au anunţat că au pornit astăzi, 2 august, o cauză penală în cazul celor şapte cetăţeni turci declaraţi persoane indezirabile şi îndepărtaţi de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Dosarul a fost pornit pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate”, transmite IPN. Cinci din cei şapte cetăţeni turci expulzaţi anul trecut din Republica Moldova, la cererea Ankarei, au fost condamnaţi deja. Acum două zile Directorul Departamentului relații cu publicul al Liceului „Orizont”, Yasin Özdil, a fost condamnat la 12 ani de închisoare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi în septembrie 2018. În decizia sa, CEDO a dispus achitarea a câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale. Potrivit concluziilor Curţii, privarea de libertare a reclamanţilor în septembrie 2018 nu a fost nici legală şi nici necesară. Totodată, privarea de libertate a reclamanţilor în acest mod a constituit un transfer ilegal a persoanelor de pe teritoriul Moldovei în Turcia care a omis toate garanţiile oferite de legislaţia naţională şi internaţională.

Solicitat de agenția IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a spus că Yasin Özdil a fost condamnat la închisoare „în legătură cu faptul că ar fi membru al unei organizații teroriste, însă în acest sens nu au fost prezentate dovezi concrete”. Potrivit directorului, încă două persoane sunt în așteptarea sentinței.

XS
SM
MD
LG