Linkuri accesibilitate

Donald Trump: „China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!”


Ciocniri la aeroportul din Hong Kong, 13 august 2019

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că Beijingul doreşte să obţină un acord comercial, dar China ar trebui mai întâi să trateze Hong Kong-ul „în mod uman”, condiționând astfel încheierea unui acord comercial de soluţionarea paşnică a protestelor pro-democratice din Hong Kong.

„Desigur, China vrea să facă o înţelegere. Mai întâi însă să trateze în mod uman Hong Kong-ul!”, a scris Trump pe Twitter. Pe de altă parte, ministrul american al economiei, Wilburn Ross a declarat că președintele urmărește cu atenție evoluția situației din Hong Kong dar că este vorba de o „treabă internă a Chinei”.

Protestele pro-democrației au izbucnit în Hong Kong cu mai bine de 10 săptămâni în urmă, fiind provocate de o lege care permitea extrădarea în China continentală, comunistă. Legea a fost suspendată, dar revendicările s-au înmulțit și nuanțat, sub ideea generală de „apărare a democrației” și statului autonom separat, de care se bucură fosta colonie britanică. A fost retrocedată Chinei în 1997.

Protestele și ciocnirile violente cu poliție au provocat temeri temeri că Beijingul ar putea trimite armata pentru a înăbuși ceea ce autoritățile chineze a numit recent „o situație aproape de terorism”.

XS
SM
MD
LG