Linkuri accesibilitate

Anchetă penală deschisă în cazul contractului Avia Invest și Poliția de Frontieră


Pe aeroportul de la Chișinău
Pe aeroportul de la Chișinău

Ministrul de Interne Andrei Năstase a anunțat că s-a deschis o anchetă penală pentru a elucida modul în care a fost încheiat și scopul unui contract între firma Avia Invest a lui Ilan Șor și Poliția de Frontieră, prin care firma respectivă se angaja să plătească salariile polițiștilor de frontieră de la aeroportul internațional Chiținău. Perioada acoperită de contract este 1 iunie – 31 august 2019, a precizat Năstase la o conferință de presă, organizată șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi.

Privatizarea aeroportului Chișinău este deja investigată de o comisie parlamentară specială. Comisia a cerut Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Generale să verifice existența elementelor infracționale în concesionarea Aeroportului Chișinău și să pornească urmărirea penală pentru identificarea persoanelor responsabile de potențiale ilegalități în procesul de concesionare și tragerea la răspundere a acestora. Aeroportul a fost dat în concesiune în 2013, pentru 49 de ani. De atunci, în doar trei ani, firma concesionară, Avia Invest SRL, şi-a schimbat de trei ori proprietarii.

Cel puțin trei fosți demnitari vor fi audiați de comisie: fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr, care a aprobat concesionarea, adjunctul său Tudor Copaci, fost președinte al comisiei care a selectat concesionarul, și fostul premier Iurie Leancă.

XS
SM
MD
LG