Linkuri accesibilitate

Deputatul Ilan Șor, lipsit de imunitate la cererea procurorului general interimar


Ședința specială de vară a parlamentului R. Moldova a culminat, joi, cu o ședință în plen în care au fost votate o sumedenie de acte legislative legate de rectificarea bugetului, prevenirea repetării unor fraude cum a fost furtul miliardului, indexarea dublă a pensiilor, revenirea la vechiul sistem de vot pe liste de partid și altele. În toată această avalanșă de acte legislative, s-a găsit timp și pentru discutarea cererii Procurorului General interimar de ridicare a imunității lui Ilan Șor.

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a cerut ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor, fostul om de afaceri devenit politician, care a fugit în străinătate în luna iunie, când aliații săi din Partidul Democrat au pierdut puterea. Robu a formulat cererea în ședința extraordinară de astăzi a Parlamentului, iar comisia juridică pentru numiri și imunități întrunită de urgență pentru a o examina a aprobat-o. Ridicarea imunității lui Şor a fost votată de majoritatea parlamentară.

Ridicarea imunităţii a fost solicitată în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată a deputatului Ilan Şor, care a părăsit țară în pofida interdicției aplicată de instanţă, a menţionat procurorul-general interimar, Dumitru Robu. El a precizat ca la începutul lunii lui Şor i-a fost înaintat un nou cap de acuzare pentru abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Procurorii anticorupție au cerut mandat de arestare pentru Ilan Șor și au început să-i sechestreze averea la finele lui iunie, când era deja confirmat că Şor nu se mai afla în ţară. La sfârșitul lunii trecute, Şor a fost dat în căutare națională, apoi în căutare internațională, în urma unei decizii a Curții de Apel Cahul.

Deputaţii Partidului Şor au părăsit în semn de protest sala de şedinţe înainte de procedura de vot. Deputata Marina Tauber a spus că demersul procurorului general interimar este un show politic ieftin.

„Înțelegem că majorității parlamentare îi este frică de Ilan Șor. Noi nu ne temem de ridicarea imunității, cu toții cunoaștem că noi am prezentat inițiativa legislativă în acest sens, ea este semnată de toți colegii, inclusiv de Ilan Șor. Noi nu avem nevoie de imunitate parlamentară. Propunem tuturor să renunțe la imunitatea parlamentare, dacă nimeni nu are frică de nimic. Vom vedea dacă cineva va vota această inițiativă”, a declarat Tauber.

Deputatul fracțiunii Șor Denis Ulanov, fost avocat al lui Ilan Șor, a declarat că președintele Igor Dodon se răzbună împotriva dușmanului său politic personal, Ilan Șor. Potrivit lui Ulanov, Șor l-ar fi sponsorizat pe Igor Dodon și partidul acestuia, PSRM.

Pe 16 iulie, Procuratura municipiului Chişinău a demarat o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale a frontierei de stat de către Ilan Șor. Acuzatorii afirmă că Șor a plecat din țară fără a trece controlul vamal și cel de frontieră. Atunci, reprezentanții Companiei Avia Invest negau faptul că Șor ar fi părăsit țara prin Aeroportul Internațional Chișinău şi au precizat că toţi pasagerii sub obligaţi să treacă controlul vamal.

Azi, oamenii legii au descins la Aeroportul Internațional Chișinău și la sediul „Avia Invest”, compania lui Ilan Şor, care administrează aeroportul. S-a anunțat că operațiunea a avut loc în cadrul a trei cauze penale cu privire la neglijența în serviciu, abuzul de serviciu și trecerea ilegală a frontierei de stat. Potrivit unui comunicat de presă al MAI, în respectivele dosare sunt vizate persoane fizice, precum și factori de decizie din cadrul Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal.

Tot azi, Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a anunțat că s-a deschis o anchetă penală pentru a elucida modul în care a fost încheiat și scopul unui contract între firma „Avia Invest” a lui Ilan Șor și Poliția de Frontieră, prin care firma respectivă se angaja să plătească salariile polițiștilor de frontieră de la aeroportul internațional Chișinău. Perioada acoperită de contract este 1 iunie – 31 august 2019, a precizat Năstase.

Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău după ce acesta a fost dat în concesiune pentru 49 de ani, a confirmat că urmau să transfere 255 mii de lei pentru achitarea diurnelor către 20 de polițiști în perioada estivală când fluxul de pasageri este mai mare.

Presa relata că Şor ar fi vândut aeroportul, înainte de a părăsi ţara, după schimbarea puterii la Chişinău.

Ilan Şor este principalul beneficiar al furtului miliardului din sistemul bancar, conform raportului companiei Kroll. Spre deosebire de Şor, care vreme de cinci ani cât e judecat în dosarul fraudei bancare, a reuşit să câştige un mandat de primar şi altul de parlamentar, alţi doi inculpaţi în dosare legate de furtul miliardului - fostul premier Vlad Filat şi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon - îşi ispăşesc deja demult pedepsele decise de justiţia moldoveană în penitenciare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG