Linkuri accesibilitate

Alexandru Slusari: „În Parlament demult ar trebui să vină procurorul general să ceară ridicarea mandatelor unor deputați”


Alexandru Slusari: „Sper ca scenariul Plahotniuc-2 să nu se repete niciodată”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:49:44 0:00

Un interviu cu vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

Comisia parlamentară de anchetă a fraudei bancare l-a audiat astăzi în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău pe Veaceslav Platon, omul de afaceri care ispășește o pedeapsă de 18 de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Este prima audiere organizată în penitenciar de comisia condusă de deputatul Platformei DA (blocul ACUM), Alexandru Slusari. După această premieră, el ne-a vizitat studioul din Chișinău și a acordat un interviu Europei Libere:

Alexandru Slusari: „În scurt timp, în Parlament se va cere ridicarea imunității pentru deputați din PD și partidul Șor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:32 0:00
Link direct

Europa Liberă: Cine este „arhitectul” acestui jaf?

Alexandru Slusari: „Din punctul meu de vedere, iată, tot jaful care s-a întâmplat în 2014, fragmentul cu 2014, nouă ne era clar că „arhitectul” este Iaralov, dar era întrebarea: în 2013 cât de conectat era Iaralov și cât de conectat era Plahotniuc în această schemă? Și noi pentru 2013 eram mai rezervați vizavi de rolul lui Plahotniuc, dar ceea ce ne-a spus astăzi Platon și dacă această informație va fi probată prin documente și prin alți martori, atunci rolul lui Plahotniuc este mult mai esențial în tot ce s-a întâmplat în anul 2013. Dacă, într-adevăr, se confirmă informația că târgurile cu acțiunile au fost în triunghiul acesta Platon-Șor-Plahotniuc și Plahotniuc a fost beneficiarul principal al tranzacției acțiunilor de la Platon la Șor, oricât ar părea de straniu, dacă ceea ce mi-a spus azi Platon, sunt lucruri foarte interesante. Dânsul afirmă că din 30 de milioane de dolari care real au fost plătite pentru acțiunile de la BEM, care formal au trecut de la Platon la Șor, iată din aceste 30 de milioane, 20 de milioane de dolari i-au revenit lui Plahotniuc. Sigur că această informație urmează să fie probată.”

Europa Liberă: Această informație Dvs. trebuie s-o prezentați instanțelor.

Alexandr Slusari
Alexandr Slusari

Alexandru Slusari: „Toată informația o vom prezenta instanțelor. În baza activității comisiei, eu sper că până la 31 august deja draftul raportului va fi gata, asta este obligațiunea comisiei. Raportul urmează să fie prezentat, sper eu, la prima ședință a Parlamentului din toamnă; după asta, toate materialele noi suntem disponibili să le transmitem organelor abilitate – Procuraturii, CNA...”

Europa Liberă: Dvs. ați încheiat sesiunea de primăvară-vară, dar se făcuseră auzite voci credibile care spuneau că în actuala sesiune pe care ați încheiat-o urma să fie ridicată imunitatea mai mult legiuitori. Și nu s-a întâmplat acest lucru?

Alexandru Slusari: „Și eu am așteptat așa ceva, mai ales că eu posed mai multă informație decât alți colegi în virtutea funcției mele de președinte de comisie, desigur raportul Kroll și celelalte documente și situația din 2013, 2014 și cine este implicat, cine sunt beneficiarii acestui furt, eu am spus că, dacă eu aș fi procurorul general, eu probabil că aș veni la prima ședință a Parlamentului după alegeri, dar nu s-a întâmplat, deoarece noi, cu părere de rău, toată perioada aceasta, chiar dacă s-a produs acest transfer de putere pe data de 15 iunie, de facto, Procuratura a rămas capturată. Sper eu, iată, începând cu ziua de ieri, lucrurile se vor mișca mai bine, dar Procuratura practic era ultimul bastion la care eu zilnic, având necesitatea să am cooperare cu acest organ în cadrul comisiei, eu simțeam sabotajul. Procuratura nu a făcut nimic în toată această perioadă, a fost doar obstrucționarea din partea lor.”

Europa Liberă: A trebuit să vină procurorul general interimar să ceară ridicarea imunității?

Alexandru Slusari: „Eu nu sunt persoana care poate să dea indicații procurorului general.”

Nu sunt persoana care poate să dea indicații procurorului general...

Europa Liberă: Nu, eu zic legal cum e?

Alexandru Slusari: „Dacă mă întrebați pe mine, iată, ceea ce văd eu și ceea ce cunosc eu din documentele, cel puțin pe Kroll, pe furtul secolului, sunt câțiva deputați în actualul Parlament care trebuia să fie arestați încă în 2015.”

Europa Liberă: Și ei sunt din opoziție?

Alexandru Slusari: „Dacă îi putem numi pe dânșii opoziție... Da, sigur...”

Europa Liberă: În opoziție sunt două formațiuni – Partidul Democrat și Partidul „Șor”.

Alexandru Slusari: „Eu, în primul rând, vorbesc de „partidul Kroll”, eu altfel nici nu-i numesc pe dânșii. Partidul „Șor”, șase din șapte deputați sunt vizați în raportul Kroll, sunt firmele acolo, persoanele prin care au trecut aceste credite neperformante, frauduloase... După mine, de mult ar trebui să fie reținuți.”

Europa Liberă: Și din tabăra democraților ar fi?

Alexandru Slusari: „Din tabăra democraților tot sunt câteva persoane care au participat, ei nu sunt vizați direct, dar din informația de care eu dispun ei au participat în mai multe afaceri ce țin de BEM, plus sunt persoanele care în 2014 erau în posturi guvernamentale și poartă răspunderea directă, cel puțin cu neglijență în serviciu, pentru lucrurile care s-au produs în noiembrie 2014, și s-au produs lucruri destul de grave cu acordarea acestor garanții și cel mai important – gestionarea situației după acordarea acestor garanții.”

Europa Liberă: Și finalitatea acestui dosar când ar putea să fie cunoscută? Ar putea să dureze ani de zile?

Alexandru Slusari: „Ar putea să dureze procedura de recuperare a banilor ani de zile, dar tragerea la răspundere, mi se pare că lucrurile sunt mai mult decât evidente.”

Europa Liberă: Dl Slusari, dar dacă Dvs. ziceți că „arhitectul” ar fi Vladimir Plahotniuc, el și-a depus mandatul de deputat, el este plecat în afara Republicii Moldova...

Alexandru Slusari: „Ei și? Dacă justiția independentă are probe suficiente, probe concludente privind implicarea dânsului, care-i problema de pornit dosar penal și de dat în căutare?”

Europa Liberă: D-lui a scris pe rețelele de socializare că el nu are încredere în statul Republica Moldova, pentru că este controlat de Federația Rusă.

Alexandru Slusari: „Dar când a avut el încredere în statul Republica Moldova? Când el l-a controlat, când el a adus această țară la marginea prăpastiei? Când guvernarea precedentă vorbește că ei au avut grijă de om, eu le dau dreptate și toată lumea știe numele acestui om. A fost Vlad Plahotniuc, care a fost serverul principal de capturare. Principalele instituții ale statului au activat pentru beneficiul lui, pentru diferite scheme. Nu vă închipuiți câte petiții, un flux de documente cu deconspirarea schemelor zilnic vin la noi, la vicepreședintele Parlamentului, noi ca atare juridic nu avem nicio treabă cu asta...”

Europa Liberă: Societatea civilă acreditează ideea că, chiar dacă Vladimir Plahotniuc este plecat din Moldova, sistemul oricum continuă să-l slujească. Dvs. încercați să spuneți contrariul – că aduceți în funcțiile-cheie oamenii potriviți la locul potrivit, dar multe nemulțumiri de felul cum se organizează concursul, cum identificați persoanele integre, cum le promovați în aceste funții importante în stat, că nu ar corespunde întru totul așteptărilor opiniei publice. Ce le spuneți celor care vă critică?

Alexandru Slusari: „În primul rând, eu mă bucur foarte mult că suntem criticați. Sincer că spun, fără niciun gram de ironie sau sarcasm. Este foarte bine că societatea civilă și experții, toți acum au dreptul să ne critice. Libertatea de exprimare a fost dezideratul nostru și foarte bine că acest lucru se produce. Noi pentru asta am luptat și o să ținem cont de această critică.”

Alexandr Slusari
Alexandr Slusari

Europa Liberă: Dar aceste trei entități, care ați creat parteneriatul PSRM-ACUM, își împart zonele de influență, pentru că asta se spune din afară?

Alexandru Slusari: „Haideți să spunem așa: împărțirea politică are loc doar în zona în care există politicul. De exemplu, comisiile parlamentare. În Guvern, dacă ați văzut, acolo practic îi Guvernul Blocului ACUM; dacă ne referim la justiție, exclud, chestia asta e exclusă.”

Europa Liberă: Ne referim la felul cum sunt desemnați magistrații pentru Curtea Constituțională, cum a fost ales șeful la CNA, cum a fost ales procurorul general interimar...

Alexandru Slusari: „Nu există în domeniul justiției pentru Blocul ACUM, pentru Platforma DA nu poate să existe târguri, noi nu facem târguri la justiție.”

Europa Liberă: Pe procurorul general interimar Dvs. l-ați promovat?

Alexandru Slusari: „Asumarea a fost comună. Cu procurorul general interimar a fost procesul întreg destul de dificil, n-a fost aici niciun târg cu nimeni.”

Europa Liberă: Deci, infirmați că ar exista un târg politic?

Încă o dată repet: nu a existat niciun târg...

Alexandru Slusari: „Încă o dată repet: nu a existat niciun târg, a fost un proces foarte anevoios de identificare. Și aici nu-i problema de târg, problema e că Procuratura Generală a fost afectată de serverul Plahotniuc cel mai tare. Aceasta a fost principala pârghie a lui. Și în sistem, practic, mai ales la nivelul central nu erau mulți procurori cu mai puține păcate și, în al doilea rând, curajoși să-și asume curățarea acestui sistem, interimatul, știind foarte bine că peste trei luni ei trebuie să plece, ei nu vor participa în concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Și aici a fost cea mai mare problemă, s-au implicat și colegii noștri de la PAS în identificarea candidaților, au fost mai multe candidaturi, au fost verificări prin SIS, prin diferite investigații jurnalistice; au fost examinate peste 10 candidaturi...”

Europa Liberă: Aveți certitudinea că dl Robu va face față actualelor provocări?

Alexandru Slusari: „Cel puțin din toți cei care au fost, cu toate criticile, această persoană tânără, care n-a figurat în investigațiile jurnalistice, noi n-am avut nicio remarcă din partea SIS-ului. Această persoană a spus: „Eu îmi asum această misiune foarte grea”, știind foarte bine – și acest lucru s-a confirmat chiar și ieri, prima zi când el a venit la Procuratură –, știind foarte bine că sistemul în Procuratura Generală, în sediul central mal ales, se va opune. Plahotniuc, în primul rând, a menținut starea de captivitate în baza Procuraturii, nu degeaba a fost acea tranzacție cu două milioane de euro sau ce sumă acolo a fost în 2009, ceea ce s-a întâmplat în prima alianță. Plahotniuc știa foarte bine...”

Europa Liberă: Dl Robu poate fi obstrucționat de către colegii de la Procuratură?

Alexandru Slusari: „Din prima zi s-a început acest proces. Acolo a fost un șoc după ce a fost anunțată această candidatură și blocajul cred că va exista și în continuare. Și aici e important ca dl Robu să-și demonstreze caracterul și să-și facă echipa cu care el poate să meargă în scurt timp, în primul rând, cu gestionarea bună a situației în Procuratură și, în al doilea rând, să meargă pe toate cazurile acestea de rezonanță. Pe mine, ca cetățean și deputat, și președinte de comisie mă interesează, în primul rând, jaful secolului, dar și celelalte scheme. În două luni, au fost deconspirate deja peste 100 de scheme și toate materialele au fost remise către Procuratură.”

Europa Liberă: Dar ce arată aceste scheme?

Alexandru Slusari: „Că noi am fost conduși de o grupare criminală.”

Europa Liberă: Cine este „arhitectul” acestui jaf?

Alexandru Slusari: „Din punctul meu de vedere, iată, tot jaful care s-a întâmplat în 2014, fragmentul cu 2014, nouă ne era clar că „arhitectul” este Iaralov, dar era întrebarea: în 2013 cât de conectat era Iaralov și cât de conectat era Plahotniuc în această schemă? Și noi pentru 2013 eram mai rezervați vizavi de rolul lui Plahotniuc, dar ceea ce ne-a spus astăzi Platon și dacă această informație va fi probată prin documente și prin alți martori, atunci rolul lui Plahotniuc este mult mai esențial în tot ce s-a întâmplat în anul 2013. Dacă, într-adevăr, se confirmă informația că târgurile cu acțiunile au fost în triunghiul acesta Platon-Șor-Plahotniuc și Plahotniuc a fost beneficiarul principal al tranzacției acțiunilor de la Platon la Șor, oricât ar părea de straniu, dacă ceea ce mi-a spus azi Platon, sunt lucruri foarte interesante. Dânsul afirmă că din 30 de milioane de dolari care real au fost plătite pentru acțiunile de la BEM, care formal au trecut de la Platon la Șor, iată din aceste 30 de milioane, 20 de milioane de dolari i-au revenit lui Plahotniuc. Sigur că această informație urmează să fie probată.”

Europa Liberă: Această informație Dvs. trebuie s-o prezentați instanțelor.

Noi am fost conduși de o grupare criminală. Sub paravanul Partidului Democrat s-a ascuns o grupare criminală...

Alexandru Slusari: „Toată informația o vom prezenta instanțelor. În baza activității comisiei, eu sper că până la 31 august deja draftul raportului va fi gata, asta este obligațiunea comisiei. Raportul urmează să fie prezentat, sper eu, la prima ședință a Parlamentului din toamnă; după asta, toate materialele noi suntem disponibili să le transmitem organelor abilitate – Procuraturii, CNA...”

Europa Liberă: Dvs. ați încheiat sesiunea de primăvară-vară, dar se făcuseră auzite voci credibile care spuneau că în actuala sesiune pe care ați încheiat-o urma să fie ridicată imunitatea mai mult legiuitori. Și nu s-a întâmplat acest lucru?

Alexandru Slusari: „Și eu am așteptat așa ceva, mai ales că eu posed mai multă informație decât alți colegi în virtutea funcției mele de președinte de comisie, desigur raportul Kroll și celelalte documente și situația din 2013, 2014 și cine este implicat, cine sunt beneficiarii acestui furt, eu am spus că, dacă eu aș fi procurorul general, eu probabil că aș veni la prima ședință a Parlamentului după alegeri, dar nu s-a întâmplat, deoarece noi, cu părere de rău, toată perioada aceasta, chiar dacă s-a produs acest transfer de putere pe data de 15 iunie, de facto, Procuratura a rămas capturată. Sper eu, iată, începând cu ziua de ieri, lucrurile se vor mișca mai bine, dar Procuratura practic era ultimul bastion la care eu zilnic, având necesitatea să am cooperare cu acest organ în cadrul comisiei, eu simțeam sabotajul. Procuratura nu a făcut nimic în toată această perioadă, a fost doar obstrucționarea din partea lor.”

Europa Liberă: A trebuit să vină procurorul general interimar să ceară ridicarea imunității?

Alexandru Slusari: „Eu nu sunt persoana care poate să dea indicații procurorului general.”

Europa Liberă: Nu, eu zic legal cum e?

Alexandru Slusari: „Dacă mă întrebați pe mine, iată, ceea ce văd eu și ceea ce cunosc eu din documentele, cel puțin pe Kroll, pe furtul secolului, sunt câțiva deputați în actualul Parlament care trebuia să fie arestați încă în 2015.”

Europa Liberă: Și ei sunt din opoziție?

Alexandru Slusari: „Dacă îi putem numi pe dânșii opoziție... Da, sigur...”

Europa Liberă: În opoziție sunt două formațiuni – Partidul Democrat și Partidul „Șor”.

Alexandru Slusari: „Eu, în primul rând, vorbesc de „partidul Kroll”, eu altfel nici nu-i numesc pe dânșii. Partidul „Șor”, șase din șapte deputați sunt vizați în raportul Kroll, sunt firmele acolo, persoanele prin care au trecut aceste credite neperformante, frauduloase... După mine, de mult ar trebui să fie reținuți.”

Europa Liberă: Și din tabăra democraților ar fi?

Alexandru Slusari: „Din tabăra democraților tot sunt câteva persoane care au participat, ei nu sunt vizați direct, dar din informația de care eu dispun ei au participat în mai multe afaceri ce țin de BEM, plus sunt persoanele care în 2014 erau în posturi guvernamentale și poartă răspunderea directă, cel puțin cu neglijență în serviciu, pentru lucrurile care s-au produs în noiembrie 2014, și s-au produs lucruri destul de grave cu acordarea acestor garanții și cel mai important – gestionarea situației după acordarea acestor garanții.”

Europa Liberă: Și finalitatea acestui dosar când ar putea să fie cunoscută? Ar putea să dureze ani de zile?

Alexandru Slusari: „Ar putea să dureze procedura de recuperare a banilor ani de zile, dar tragerea la răspundere, mi se pare că lucrurile sunt mai mult decât evidente.”

Europa Liberă: Dl Slusari, dar dacă Dvs. ziceți că „arhitectul” ar fi Vladimir Plahotniuc, el și-a depus mandatul de deputat, el este plecat în afara Republicii Moldova...

Alexandru Slusari: „Ei și? Dacă justiția independentă are probe suficiente, probe concludente privind implicarea dânsului, care-i problema de pornit dosar penal și de dat în căutare?”

Europa Liberă: D-lui a scris pe rețelele de socializare că el nu are încredere în statul Republica Moldova, pentru că este controlat de Federația Rusă.

Alexandru Slusari: „Dar când a avut el încredere în statul Republica Moldova? Când el l-a controlat, când el a adus această țară la marginea prăpastiei? Când guvernarea precedentă vorbește că ei au avut grijă de om, eu le dau dreptate și toată lumea știe numele acestui om. A fost Vlad Plahotniuc, care a fost serverul principal de capturare. Principalele instituții ale statului au activat pentru beneficiul lui, pentru diferite scheme. Nu vă închipuiți câte petiții, un flux de documente cu deconspirarea schemelor zilnic vin la noi, la vicepreședintele Parlamentului, noi ca atare juridic nu avem nicio treabă cu asta...”

Europa Liberă: Societatea civilă acreditează ideea că, chiar dacă Vladimir Plahotniuc este plecat din Moldova, sistemul oricum continuă să-l slujească. Dvs. încercați să spuneți contrariul – că aduceți în funcțiile-cheie oamenii potriviți la locul potrivit, dar multe nemulțumiri de felul cum se organizează concursul, cum identificați persoanele integre, cum le promovați în aceste funții importante în stat, că nu ar corespunde întru totul așteptărilor opiniei publice. Ce le spuneți celor care vă critică?

Alexandru Slusari: „În primul rând, eu mă bucur foarte mult că suntem criticați. Sincer că spun, fără niciun gram de ironie sau sarcasm. Este foarte bine că societatea civilă și experții, toți acum au dreptul să ne critice. Libertatea de exprimare a fost dezideratul nostru și foarte bine că acest lucru se produce. Noi pentru asta am luptat și o să ținem cont de această critică.”

Europa Liberă: Dar aceste trei entități, care ați creat parteneriatul PSRM-ACUM, își împart zonele de influență, pentru că asta se spune din afară?

Alexandru Slusari: „Haideți să spunem așa: împărțirea politică are loc doar în zona în care există politicul. De exemplu, comisiile parlamentare. În Guvern, dacă ați văzut, acolo practic îi Guvernul Blocului ACUM; dacă ne referim la justiție, exclud, chestia asta e exclusă.”

Europa Liberă: Ne referim la felul cum sunt desemnați magistrații pentru Curtea Constituțională, cum a fost ales șeful la CNA, cum a fost ales procurorul general interimar...

Alexandru Slusari: „Nu există în domeniul justiției pentru Blocul ACUM, pentru Platforma DA nu poate să existe târguri, noi nu facem târguri la justiție.”

Europa Liberă: Pe procurorul general interimar Dvs. l-ați promovat?

Noi nu facem târguri la justiție...

Alexandru Slusari: „Asumarea a fost comună. Cu procurorul general interimar a fost procesul întreg destul de dificil, n-a fost aici niciun târg cu nimeni.”

Europa Liberă: Deci, infirmați că ar exista un târg politic?

Alexandru Slusari: „Încă o dată repet: nu a existat niciun târg, a fost un proces foarte anevoios de identificare. Și aici nu-i problema de târg, problema e că Procuratura Generală a fost afectată de serverul Plahotniuc cel mai tare. Aceasta a fost principala pârghie a lui. Și în sistem, practic, mai ales la nivelul central nu erau mulți procurori cu mai puține păcate și, în al doilea rând, curajoși să-și asume curățarea acestui sistem, interimatul, știind foarte bine că peste trei luni ei trebuie să plece, ei nu vor participa în concursul pentru ocuparea funcției de procuror general. Și aici a fost cea mai mare problemă, s-au implicat și colegii noștri de la PAS în identificarea candidaților, au fost mai multe candidaturi, au fost verificări prin SIS, prin diferite investigații jurnalistice; au fost examinate peste 10 candidaturi...”

Europa Liberă: Aveți certitudinea că dl Robu va face față actualelor provocări?

Alexandru Slusari: „Cel puțin din toți cei care au fost, cu toate criticile, această persoană tânără, care n-a figurat în investigațiile jurnalistice, noi n-am avut nicio remarcă din partea SIS-ului. Această persoană a spus: „Eu îmi asum această misiune foarte grea”, știind foarte bine – și acest lucru s-a confirmat chiar și ieri, prima zi când el a venit la Procuratură –, știind foarte bine că sistemul în Procuratura Generală, în sediul central mal ales, se va opune. Plahotniuc, în primul rând, a menținut starea de captivitate în baza Procuraturii, nu degeaba a fost acea tranzacție cu două milioane de euro sau ce sumă acolo a fost în 2009, ceea ce s-a întâmplat în prima alianță. Plahotniuc știa foarte bine...”

Europa Liberă: Dl Robu poate fi obstrucționat de către colegii de la Procuratură?

Alexandru Slusari: „Din prima zi s-a început acest proces. Acolo a fost un șoc după ce a fost anunțată această candidatură și blocajul cred că va exista și în continuare. Și aici e important ca dl Robu să-și demonstreze caracterul și să-și facă echipa cu care el poate să meargă în scurt timp, în primul rând, cu gestionarea bună a situației în Procuratură și, în al doilea rând, să meargă pe toate cazurile acestea de rezonanță. Pe mine, ca cetățean și deputat, și președinte de comisie mă interesează, în primul rând, jaful secolului, dar și celelalte scheme. În două luni, au fost deconspirate deja peste 100 de scheme și toate materialele au fost remise către Procuratură.”

Europa Liberă: Dar ce arată aceste scheme?

Alexandru Slusari: „Că noi am fost conduși de o grupare criminală. Sub paravanul Partidului Democrat s-a ascuns o grupare criminală, care...”

Europa Liberă: Acesta ar trebui să fie verdictul justiției, nu al deputaților.

Alexandru Slusari: „Dvs. m-ați întrebat, eu v-am răspuns. Eu vă spun ca cetățean și ca deputat. Eu am dreptul la judecata de valoare, am cariera mea. Vă spun ceea ce s-a întâmplat, la mine zilnic vin scheme, probate cu documente, ce s-a întâmplat la Metalferos, la Poșta Moldovei, la Calea Ferată, la Moldtelecom, la achizițiile publice, Tutun-CTC, concesionarea gărilor... Scheme. Erau persoane puse de Plahotniuc sau din anturajul lui, de „borsetka”, de Vladimir Andronache, de mai multe personaje, care fiecare era responsabil de zona lui.”

Europa Liberă: Acolo era banul public.

Alexandru Slusari: „Și nu doar banul public, erau zonele unde canalizau și banii privați, de exemplu, ANTA. Acolo aparent îi entitate publică, dar ea reglementează toate relațiile cu transportatorii privați.”

Europa Liberă: Și e în subordinea Ministerului Economiei.

Alexandru Slusari: „E în subordinea Ministerului Economiei și strângeau bani grei de la transportatorii privați. Și acest lucru s-a întâmplat și în domeniul transportului, și în domeniul alimentației, și în domeniul telecomunicațiilor, la Moldtelecom, căpușa aceasta despre care încă Sturza a vorbit, ea nu a dispărut nicăieri după 2016. La Poșta Moldovei, ceea ce s-a întâmplat cu coletele și cu anabolizantele – atâtea scheme, pe care noi deja le cunoaștem, dar câte încă mai sunt pe care nu le cunoaștem și schemele mergeau la Ministerul Afacerilor Interne, am în vedere că toate documentele se duceau la Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Interne pornea dosare, dar Ministerul Afacerilor Interne nu are funcția mai mult de trei zile să meargă ancheta, transmitea la Procuratura Generală a lui Popa și acolo totul se mura.”

Europa Liberă: Dumitru Robu va fi în funcția de procuror general interimar cât timp?

Alexandru Slusari: „Până la concurs.”

Europa Liberă: Concursul va fi în toamnă?

Alexandru Slusari: „Concursul va fi conform legislației...”

Europa Liberă: Dvs. vreți să modificați și legislația?

Alexandru Slusari: „Noi conștientizăm toți în majoritatea parlamentară că nu putem să pornim procedura de concurs cu acest CSP. CSP-ul este tot moștenirea regimului vechi, trebuie de schimbat.”

Europa Liberă: Consiliul Superior al Procurorilor?

Alexandru Slusari: „Da, Consiliul Superior al Procurorilor. Trebuie de modificat formula, trebuie de extins numărul, trebuie de introdus sânge nou acolo...”

Europa Liberă: Cât durează procedura aceasta?

Alexandru Slusari: „Eu sper că de la 12 până la 14 august, când noi vom avea sesiune extraordinară, vor fi aprobate modificările necesare, dar poate până atunci Guvernul va veni cu o reformă curajoasă în ceea ce ține de justiție și, în primul rând, ce ține de Procuratură. Posibil că pe 12, 14 august vom vota mai multe legi ce țin de reformarea Procuraturii, inclusiv extinderea componenței CSP și după asta deja, conform regulilor noi, va fi pornit concursul, care va dura de la 60 până la 90 de zile.”

Europa Liberă: Da, așa e.

Alexandru Slusari: „Sper foarte mult că la toamnă vom avea un procuror general selectat în baza concursului veritabil și această persoană o să fie absolut independentă de factorul politic și în sfârșit noi vom avea un procuror care o să facă față la toate provocările, cu mandat de șapte ani.”

Sper foarte mult că la toamnă vom avea un procuror general selectat în baza concursului veritabil și această persoană o să fie absolut independentă de factorul politic...

Europa Liberă: Dle Slusari, din rândul nemulțumiților foarte mulți vă reproșează că admiteți ca sistemul lui Plahotniuc să treacă în sistemul Dodon, de la regimul Plahotniuc la regimul Dodon. Îngrijorările acestea au temei sau nu?

Alexandru Slusari: „Principalele îngrijorări pe care le avem noi, cel puțin la Blocul ACUM și, în special la Platforma DA, ca niciodată să nu fie repetat scenariul Plahotniuc-2, niciodată să nu avem...”

Europa Liberă: Înseamnă că vă îngrijorează și pe Dvs.?

Alexandru Slusari: „Ne îngrijorează în general această situație, fără ca să dăm nume – Dodon, Slusari sau Ursu. Important e să creăm circumstanțele în care acest sistem să nu poată să se reproducă, să nu avem replici de acest gen niciodată. Serverul lui Plahotniuc este scos din priză și niciodată să nu apară alt server. Și e important acum, unde dau dreptate și Dvs., și criticilor noștri, că serverul principal este stricat, este eliminat, dar au rămas câteva servere mai mici care erau conectate la serverul principal și ei lucrează acum în regim autonom; unul dintre care era până nu demult și încă este, că într-o zi schimbarea nu se produce, Procuratura Generală. Au mai rămas câteva servere, pe care noi, recunosc, mai greu decât eu m-am așteptat le deconectăm din priză.”

Europa Liberă: Dl Dodon acum oricum se întărește? Imaginea d-lui crește...

Alexandru Slusari: „Imaginea, asta e altceva. Președinția are acum anumite atribuții ce țin de SSP, ce țin de SIS și el cred că nu are aceste atribuții ce țin de CNA, Procuratură, Curtea Constituțională...”

Europa Liberă: Chiar dacă dl Flocea a trecut din instituția prezidențială la CNA?

Alexandru Slusari: „Eu nu eram cel mai fericit de rezultatele acestui concurs. Nu din motivul că aș avea ceva cu dl Flocea, i-am studiat CV-ul, l-am văzut, am vorbit cu dânsul, mi se pare că este o persoană profesionistă, capabilă să conducă CNA, dar pricep că publicul... Asta era problema, că venind din anturajul lui Igor Dodon, aici era problema cum va fi percepută această candidatură, chiar dacă el este 200% de integru, 200% de profesionist și aici era reticența mea vizavi de rezultatele acestui concurs. Însă totuși faptul că noi acum avem această majoritate, unde nicio parte nu-i poate dicta celeilalte și noi depindem unul de altul, și noi insistăm asupra reformării justiției și o componentă importantă a acestor reforme urmează a fi reformarea CNA, sper că la 13, 14 august deja toată lumea o să vadă ceea ce propune guvernarea. Iată toate aceste lucruri mă fac să cred că noi nu admitem în niciun caz posibilitatea că factorul politic – fie la nivelul Președinției, fie la nivelul Guvernului, fie la nivelul Parlamentului – să se întărească, în sensul că să aibă influență asupra justiției. Acest lucru noi trebuie din start să-l tăiem.”

Europa Liberă: Sunteți sau nu reticent și când vine vorba de desemnarea magistraților la Curtea Constituțională?

Alexandru Slusari: „Sigur! În cadrul acestui concurs nu s-a ținut cont de aspectul integrității; aspectul, după părerea mea, elementele de lustrație. Noi cunoaștem că justiția a fost cea mai afectată de cotropitorul Plahotniuc. Și anume din cauza justiției noi am fost izolați și am fost vizați de către partenerii noștri europeni și nu doar în mai multe rezoluții. Și aici exigența noastră ar trebui să fie triplă, nu neg importanța calităților profesioniste ale mai multor persoane.”

Europa Liberă: Dl Grosu, dl Eșanu...

Alexandru Slusari: „Eșanu, Grosu etc., dar totuși noi nu putem să nu facem abstracție, cei care fac concursul, când noi examinăm...”

Europa Liberă: Ar putea aceste două persoane să nu întrunească votul majoritar?

Alexandru Slusari: „Eu cred că faptul că noi n-am votat reprezentanții Curții Constituționale nici ieri, nici alaltăieri este un semn. Urmează să discutăm în majoritate, dar eu cred că plenul Parlamentului va gândi foarte mult și foarte profund înainte de a oferi acest vot. La ora actuală, nu există majoritate parlamentară pentru a vota aceste două candidaturi.”

Europa Liberă: Cât de uniți rămâneți în continuare acești trei actori – PPDA, PAS și PSRM –, dacă Igor Dodon insistă pe ideea semnării unui acord, unei înțelegeri, care ce ar trebui să prevadă?

Alexandru Slusari: „Dacă mă întrebați pe mine cât va dura această majoritate, eu nu știu și nu cred că cineva știe în cadrul acestei majorități. Noi așa, mergem prin exercițiu, iată, facem una, a doua, a treia, vedem câteva hopuri, mai n-am nimerit, ne-am adunat, am discutat cum să ocolim, sunt și câteva gafe pe care le-am comis...”

Europa Liberă: Care sunt aceste greșeli?

N-am fost atenți, n-am intervenit la timp să punem elementul lustrației, elementul integrității pe prim-plan în cadrul acestui concurs...

Alexandru Slusari: „Același concurs cu Curtea Constituțională; noi n-am fost exigenți, n-am fost atenți, n-am intervenit la timp și să punem elementul lustrației, elementul integrității pe prim-plan în cadrul acestui concurs. Este o greșeală și trebuie să ne asumăm această greșeală, ar fi trebuit s-o omitem, dar dacă n-am făcut-o, nu văd nicio tragedie să spunem lucrurilor pe nume.”

Europa Liberă: Dar aparent lăsați totuși să se înțeleagă că vă țineți grămăjoară?

Alexandru Slusari: „Nu putem noi vorbi acum ferm că iată... Să vedem cum vor merge lucrurile în continuare, dar haideți să nu mergem în altă extremă...”

Europa Liberă: Ați mers împreună și la București, și la Bruxelles, și la Moscova...

Alexandru Slusari: „Dacă noi, iată, avem niște probleme, mici disensiuni, dacă avem diferite puncte de vedere care sunt văzute și iarăși nu știu de ce noi trebuie să ne mirăm de acest lucru, dacă două formațiuni diametral opuse iată s-au unit în această alianță, clar lucru că sunt diferite puncte de vedere. Nu avem noi un centru, un server de unde să primim comanda, așa noi am trăit mulți ani și am văzut unde am ajuns, dar, totodată, dacă chiar avem aceste disensiuni, avem aceste dispute normale, să nu cădem în derizoriu, că asta-i ruperea, că noi mâine trebuie să mergem în alegeri anticipate. Fraților, cum putem noi să mergem în alegeri sau undeva cu această justiție nereformată, cu aceste dosare la comandă, cu această Procuratură necurățată? Până când nu curățăm sistemul, până când nu întoarcem lucrurile în albia normalității, nu putem vorbi noi despre rupere, despre alegeri anticipate... Noi trebuie să demontăm acest sistem oligarhic, să nu admitem revanșa, să facem acest proces să devină ireversibil. Iată, dacă noi ne-am asumat aceste lucruri și procesul merge destul de greu, mai greu decât ne-am așteptat noi și mult mai greu decât s-a așteptat societatea și dacă avem aceste probleme și putem merge mai departe, chiar în pofida unor dispute, a unor greșeli, a unor probleme, nu cereți... Cei care cer de la noi dragostea pe patru ani greșesc, dar în același mod greșesc și acei care vorbesc...”

Europa Liberă: Dar e necesar să semnați acest acord?

Alexandru Slusari: „Eu cred că da. Alta-i întrebarea că dacă cineva se așteaptă că acolo o să fie alianță pe patru ani de tipul cum au fost AIE-1, AIE-2, AIE-3, că ei deja pe 10 ani preziceau ce o să fie la noi în țară și peste un an se rupea această alianță.”

Europa Liberă: Deci, Dvs. credeți că e bine să mergeți cu pași mici?

Alexandru Slusari: „Pas după pas. Iată, am rezolvat câteva probleme stringente în prima lună, cu demisii, cu adoptarea unor acte legislative importante, formarea Guvernului, formarea EU-2, eșalonului 2, acum vedem care probleme mai avem de rezolvat – reforma justiției e prioritatea zero, situația social-economică, nu putem noi să spunem la oameni că iată noi...”

Europa Liberă: Ați rectificat bugetul în Parlament...

Alexandru Slusari: „Și urmează politica fiscală pentru 2020, urmează bugetul pentru 2020, urmează problemele social-economice...”

Europa Liberă: Dați asigurări cetățenilor că salarii și pensii vor fi achitate la timp?

Alexandru Slusari: „Nu vor fi afectați cetățenii la capitolul pensiilor și salariilor. Această întrebare e închisă.”

Europa Liberă: Dar la capitolul creșterea tarifelor, prețurilor?

Alexandru Slusari: „Creșterea tarifelor, prețurile la noi, în situația în care economia îi de piață, principalul organ care trebuie să intervină și să monitorizeze situația cu prețurile este Consiliul Concurenței. Este restanța noastră. Consiliul Concurenței zeci de ani l-am finanțat degeaba, adică au fost bani în van aruncați pentru acest Consiliu al Concurenței. Trebuie să schimbăm componența Consiliului Concurenței și consiliul odată și odată trebuie să intervină la toate acordurile de cartel legate de prețurile la produsele alimentare, prețurile la motorină, benzină. Uitați-vă ce dezastru e la noi! De mult s-au micșorat prețurile la țiței, la burse cotațiile mondiale, dar prețurile la benzină și motorină la noi patru ani rămân neschimbate, noi plătim aproape 20 de lei pentru un litru de benzină...”

Europa Liberă: Și acum s-a anunțat că vor fi ridicate tarifele la energie.

Alexandru Slusari: „Cu energia electrică vom vedea ce va spune ANRE, dar acolo, din câte eu am înțeles, nu sunt premise pentru a majora tarifele, doar putem vorbi despre unele ajustări mici. Mai gravă este situația cu gazele, dat fiind faptul că prețul de achiziție de la Federația Rusă, de la Gazprom a crescut. Guvernarea precedentă, din motive electorale, știind foarte bine că tariful de intrare a crescut și trebuia să producă majorările, guvernarea precedentă prin diferite metode, prin consumarea venitului Moldova-Gaz, perna aceasta de rezervă, care Moldova-Gaz a avut mai multe venituri...”

Europa Liberă: Ați schimbat omul de la Moldova-Gaz...

Alexandru Slusari: „Da, noi am schimbat, dar nici nu știu dacă e confirmat deja oficial, dar până acum politica a fost de așa gen – toate veniturile acumulate au fost consumate pentru a nu majora tariful. A fost tărăgănarea procesului – una la mână și doi la mână – n-au fost plătite impozite, dividende la stat de la Moldova-Gaz. Și asta a fost strict o decizie politică, electorală. Acum urmează să examinăm, în primul rând, rezervele care sunt la Moldova-Gaz. Noi am văzut cum într-o veselie, mai ales când s-a schimbat guvernarea, la dreapta și la stânga au fost aruncați bani pentru a cumpăra jeepuri, a cumpăra niște luxuri absolut inutile.”

Europa Liberă: A anunțat Maia Sandu...

Alexandru Slusari: „Haideți să vedem la nivelul intern, unde avem posibilitatea să strângem cureaua și mai departe vedem dacă putem să obținem această reducere din partea Gazprom-ului. Cert este că cel puțin în perioada următoare - 3, 4, 5 luni - tarifele nu vor crește. Asta eu știu precis.”

Cel puțin în perioada următoare - 3, 4, 5 luni - tarifele nu vor crește...

Europa Liberă: De când ați preluat puterea, opoziția constructivă v-a botezat că sunteți „alianța Kozak”. Asta înseamnă, în viziunea lor, că faceți jocul Moscovei în Republica Moldova.

Alexandru Slusari: „Asta cine spune, cel care a negociat cu Kozak federalizarea și despre care Kozak a vorbit că a primit plic de la el?”

Europa Liberă: Dar nu doar dl Plahotniuc vă spune că sunteți „alianța Kozak”, toți democrații.

Alexandru Slusari: „Nu toți democrații. Eu văd câteva persoane care se disociază de poziția lui Plahotniuc. Acolo se văd cu ochiul liber două tabere.”

Europa Liberă: Ar putea să treacă în tabăra dvs.?

Alexandru Slusari: „Noi nu-i luăm, noi avem înțelegerea că traseismul, transfugii nu vor fi acceptați la noi. Eu nu spun sub acest aspect că ei vor să adere, Doamne ferește, la noi. Eu spun că vădit se văd două tabere acolo. Sunt câțiva talibani care repetă plastinka asta „alianța Kozak” și noi îi știm – Candu, Cebotari, mai sunt vreo 3-4 de aceștia intransigenți care nu au încotro, din anturajul lui Plahotniuc și cântecul lor nu s-a schimbat, și sunt alți oameni care cu toate păcatele lor nu au avut nicio tangență cu luarea deciziilor la nivelul înalt la Partidul Democrat. Și aceste persoane cumva sunt nedumerite că au retrăit un șoc în iunie când s-a întâmplat, pentru că ei erau departe de luarea deciziilor în cadrul Partidului Democrat de către Plahotniuc și acum ei sunt mai constructivi în felul lor și în declarații, și în abordări, dar desigur fiecare din ei are păcatele lui și au fost și ei parte componentă a sistemului, a filialelor Partidului Democrat în teritoriu, ale acestui sistem și desigur noi nu putem vorbi despre aderarea dânșilor la fracțiunile Blocului ACUM, probabil și a socialiștilor. Aici avem poziția uniformă.”

Europa Liberă: Cum vă doriți să îmbunătățiți relația cu Federația Rusă? Știți că după vizita pe care ați efectuat-o la Moscova și ați spus că sunteți rus, gândiți rusește, un val de critici s-au îndreptat către Dvs. Cum vedeți o îmbunătățire a relației dintre Chișinău și Moscova?

Alexandru Slusari: „Dar nu știu dacă eu am spus ceva ascuns sau inedit. Eu niciodată în viața mea nu mi-am ascuns apartenența etnică. Da, eu sunt rus, mă mândresc că vorbesc în limba rusă, că gândesc rusește...”

Europa Liberă: Dar ați spus că în Parlament veți vorbi doar românește?

Alexandru Slusari: „Sigur! Eu sunt deputatul Parlamentului Republicii Moldova. La noi, 28 de ani aceste lucruri au fost artificial divizate – dacă persoana gândește rusește, dacă persoana vorbește rusește, dacă simte rusește, ea trebuie să se gândească doar despre Putin și despre Federația Rusă. Dar eu sunt pro-european și toată viața mea am fost pro-european. Eu văd perspectivele Republicii Moldova doar în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Și cum vedeți îmbunătățirea relației moldo-ruse?

Alexandru Slusari: „Trebuie să fim pragmatici. În primul rând, trebuie să existe dialog. Am fost, am vorbit cu persoane din conducerea de vârf a Federației Ruse și am aflat pentru mine multe lucruri interesante la care nu a existat dialog. De exemplu cu exportul fructelor. La noi era percepția asta că cineva face lista aici și că asta este cerința Federației Ruse să fie anume aceste firme...”

Europa Liberă: Deci, dl Dodon n-a avut nicio listă a producătorilor care exportau marfă pe piața rusă?

Să ajungem noi ca cei din Federația Rusă să ne facă lecțiile, că noi nu știm a face lista?...

Alexandru Slusari: „Habar nu am, dar era percepția că există cerința din partea Federației Ruse, care cer ca anume aceste firme din Transnistria, Găgăuzia, niște intermediari să fie incluse acolo. Și când îmi spune mie prim-ministrul Federației Ruse, adică vine cu un fel de reproșuri că „voi nu aveți grijă de producătorii voștri agricoli, voi includeți acolo pe nu știu cine, dar producătorii agricoli care au livezi și frigidere nu pot intra în lista. Ce faceți voi, moldovenilor?” Eu am tras 10 minute de mare rușine. Să ajungem noi ca cei din Federația Rusă să ne facă lecțiile, că noi nu știm a face lista? Ca atare, în general nu ar trebui să existe lista, dacă să luăm așa, pe bune.”

Europa Liberă: Cooperarea asta moldo-rusă poate fi reciproc avantajoasă?

Alexandru Slusari: „Desigur. În primul rând, trebuie să existe dialogul. Eu repet aici ceea ce i-am spus și lui Medvedev, și lui Matveenko, și lui Volodin. Am spus: „Noi avem câteva puncte dureroase în relațiile noastre – gazul, Armata a 14-a, Transnistria, problema migranților. Sunt problemele dureroase și noi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Aici avem puncte diferite de vedere, avem divergențe, haideți să le discutăm și să vedem ce putem să facem. Dar avem câteva zone de cooperare bune ce țin de exportul producției, sectorul energetic, investițiile din Federația Rusă, aici nu văd probleme și vizita noastră scurtă a confirmat acest lucru. Principalul e să avem dialog. Ce folos că noi, iată, trei ani, din 2016 noi nu am avut dialog? Asta cumva a contribuit la rezolvarea acestor probleme? Nu! Doar că a acumulat neîncredere și a acumulat probleme și noi trebuie să continuăm să restabilim acest dialog la toate nivelurile, nu doar la nivelul unei persoane, fie el și președinte, nu doar la nivelul unui partid politic, dar la nivelul interguvernamental, la nivelul interministerial să venim cu abordările noastre, să spunem lucrurilor pe nume. Fraților, nu merge federalizarea, cerem evacuarea Armatei a 14-a, suntem stat neutru, nu vrem să alegem cum funcționează zona asta energetică cu livrarea energiei electrice, cu gazul pentru care Transnistria nu achită, dar datoria se pune pe spinarea noastră. Sunt întrebări cu migranții, iată aici haideți să discutăm”. Și am simțit abordare similară din partea oficialilor din Rusia cu care ne-am întâlnit, dar zona unde noi avem puncte de tangență, unde putem coopera, haideți să rezolvăm. Cu exportul, uitați-vă, am fost în iunie acolo și după asta a venit scrisoare de la Rosselhoznadzor că ei actualizarea listei exportatorilor și includerea producătorilor agricole autentici. În 10 zile lista a fost expediată, iată, până la mijlocul lui august așteptăm răspunsul de la dânșii. Uitați-vă, în scurt timp cât de repede am rezolvat o problemă.”

Europa Liberă: Și la finele acestei discuții - ați decis cine va fi candidatul pentru funcția de primar al Chișinăului?

Alexandru Slusari: „Decizia juridică urmează s-o ia Blocul ACUM. Noi avem acordul postelectoral, care stipulează foarte clar că noi vom merge în alegerile locale împreună. Juridic, politic decizia va fi luată în luna august de către Blocul ACUM, dar eu sper foarte mult că acest om o să fie Andrei Năstase.”

Europa Liberă: El își dorește fotoliul de primar general al Chișinăului?

Alexandru Slusari: „Dl Năstase tot timpul mergea acolo unde era mai greu.”

Europa Liberă: Și la Interne nu e ușor...

Alexandru Slusari: „Eu vă deschid parantezele... Când se discuta situația cu Guvernul, nimeni n-a vrut să-și asume. Andrei Năstase, da, el a lucrat procuror trei ani, dar toată perioada ulterioară a muncit ca avocat, totuși nu era profilul lui să meargă în funcția de ministru al Afacerilor Interne, dar și-a asumat acest lucru, înțelegând foarte bine unde merge. Putem critica, putem admira, dar așa e profilul lui – acolo unde e mai greu, chiar dacă nimeni nu vrea, chiar dacă înțelege că nu este tocmai profilul lui, el se apucă. Exact același lucru este acum cu Primăria Chișinăului. Noi cunoaștem în ce stare se află municipiul, e dezastru.”

Europa Liberă: La Interne au rămas exponenți ai fostei puteri – dl Purice și dl Balan. Aici nu s-au ridicat semne de întrebare?

Alexandru Slusari: „Așa cum a spus și Andrei Năstase: „Noi toți suntem de la vladâcă până la opincă egali în fața legii”. Vine justiția independentă, procuror independent și tot ce este și față de mine, și față de Andrei Năstase, și față de Purice să fie puse pe masă. Dacă el e vinovat, o să fie tras la răspundere.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție.

Alexandru Slusari: „Sper eu, utilă și sinceră.”

Europa Liberă: Dle Slusari, vă mai așteptăm și cu alte ocazii la Europa Liberă.

Alexandru Slusari: „Cu mar drag.”

Europa Liberă: Pentru că întrebări mai sunt încă foarte multe. Înțeleg că nu mergeți în concediu?

Alexandru Slusari: „Nu, nu. Comisia muncește, toată fracțiunea Platformei DA suntem în teritoriu. Azi am văzut majoritatea colegilor în Parlament, dar Comisia de anchetă nici nu are dreptul să meargă. Noi avem de scris raportul toată luna august.”

XS
SM
MD
LG