Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav”


Sediul Curții Constituționale
Sediul Curții Constituționale

Premierul Maia Sandu a calificat numirea deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale drept „gravă”. Mai mult, șefa Cabinetului de miniștri a declarat că are motive să presupună că votul a fost fraudat. „Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”, a declarat Maia Sandu, citată de Agora.md. Șefa Executivului a solicitat publicarea numărului de voturi.

Vladimir Țurcan a fost ales în fruntea CC de către ceilalți membri luni, prin vot secret. Țurcan, ca și Domnica Manole, au fost numiți judecători la CC din partea Parlamentului. Înnoirea componenței CC a devenit necesară după ce vechea echipă a demisionat, acuzată de noua putere că ar fi făcut jocurile politice ale vechiului regim, mai ales în perioada din luna iunie când la Chișinău funcționau structuri de putere paralele.

Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005 a fost ambasadorul R. Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG