Europa Liberă: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim că ați găsit timp să veniți să răspundeți la întrebări stringente în acest moment pentru cetățenii Republicii Moldova, care așteaptă niște răspunsuri clare, concrete și sigur că o să pornim de la aceste discuții încinse care au loc acum în sânul alianței PSRM-ACUM, felul cum au înțeles să fie numiți judecătorii la Curtea Constituțională și mai cu seamă cum a fost ales, ieri, președintele Înaltei Curți. Aveți o părere și o concluzie făcute la acest moment?
Societatea nu poate să aștepte la infinit...
Igor Dodon: „Eu cred că mai bine de două luni în urmă ceea ce s-a produs în Republica Moldova, această nouă etapă, acest val al încrederii, acest consens important între două eșichiere politice diferite, în premieră pentru 28 de ani de independență, a creat așteptări foarte mari. A creat așteptări că noua conducere a țării, Guvernul, noua majoritate parlamentară va fi diferită în sensul bun al cuvântului de tot ceea ce s-a petrecut în ultimii ani – vor scoate instituțiile de stat din captivitate, vor asigura creșterea economică, vor deschide inclusiv ușile larg pentru investiții străine directe care anterior erau blocate sau trase prin anumite filiere apropiate partidului de guvernare. Trebuie să înțelegem un lucru – societatea nu poate să aștepte la infinit, de obicei Guvernului i se dau 90 de zile...”
Europa Liberă: Până la 100 de zile ca să poată veni cu o dare de seamă despre ce s-a reușit.
Igor Dodon: „Până la 100 de zile și noi trebuie să spunem sincer, pentru că ei acuși au să ajungă, acesta-i unul din elementele din votul acesta de încredere pe care l-a primit actuala guvernare, până la urmă acest vor de încredere nu este până la infinit. Este o anumită perioadă și ea începe să se epuizeze. Și acest bagaj de încredere și eu pot să spun sincer, sondajele arată 50, eu cred că peste 70 la sută are încredere, încă are acest Guvern. El trebuie valorificat și trebuie de venit cu rezultate concrete, și trebuie de venit cu altfel de oameni, altfel de reforme, altfel de calitate a oamenilor. Ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională, eu consider că este o greșeală; eu nu vreau să spun acum a cui este greșeala, dar per ansamblu, per total, decizia neinspirată la o anumită etapă de a promova oameni politici, cei care au candidat la funcții de deputat pe listele unor partide nu a fost soluția și nu a fost decizia cea mai corectă.”
Europa Liberă: Deci, trei din șase ar avea apartenență politică?
Igor Dodon: „Și eu lucrul acesta l-am spus și vinerea trecută, după ce am primit jurământul în plenul Parlamentului. Eu înțeleg că a fost o asumare politică din partea partidelor care fac parte din această majoritate parlamentară, pentru că nu s-au acceptat rezultatele concursului, care a fost la Parlament, dar odată ce ai anunțat concurs, îți place sau nu omul, dacă el a câștigat, mergi și-l aprobă, asumă-ți riscul, decizia politică, pentru că nu au fost oamenii cei mai răi. Nu vreau să dau aprecieri celor care au fost numiți politic, pentru că și acolo sunt profesioniști, dar aici eu cred că este problema. Și ceea ce s-a întâmplat mai departe, ieri, astăzi foarte multe discuții, eu cred că sunt generate anume de această situație.”
Trebuia să fie numite persoane care nu au apartenență politică...
Europa Liberă: Și dacă presiunile sunt mari, ar trebui să vină un deznodământ?
Igor Dodon: „Eu nu vreau să fac presiune și nu pot să fac presiune, și nu am dreptul să fac presiune asupra judecătorilor Curții Constituționale.”
Europa Liberă: Presiunile din partea societății...
Igor Dodon: „Dar trebuie să spunem sincer: odată ce au fost votați și sunt judecători care au depus jurământul, mai puțin contează cine din ei este președinte, pentru că atribuțiile președintelui în Curtea Constituțională sunt unele foarte limitate, tehnice. Fiecare judecător la Curtea Constituțională are un vot, nu două. Și atunci când e paritate, niciodată votul președintelui nu este decisiv, dar odată ce s-a dat vot de încredere, politic vot, care, în opinia mea, v-am spus: eu consider că trebuia să fie numite persoane care nu au apartenență politică. Și acesta avea să fie un exemplu bun față de ceea ce s-a făcut anterior, când noi am criticat - și eu am criticat - Curtea Constituțională anterioară, unde erau mulți membri ai Partidului Democrat. Și dacă vrem să fim altfel, să arătăm și societății că noi suntem de altă calitate și cu altă abordare, atunci trebuia să numim oameni profesioniști.”
Europa Liberă: Ce scenarii pot apărea acum?
Igor Dodon: „Dacă s-a asumat votul politic și s-au delegat foști politicieni care au semnat cerere, să-și asume în continuare ceea ce se întâmplă la Curtea Constituțională și să meargă înainte.”
Europa Liberă: Înainte ce înseamnă?
Igor Dodon: „Pentru că nu poți să invoci că, uite, acela a fost membru de partid și nu poate fi președinte. De ce l-ați votat atunci? Cel mai corect pentru actuala majoritate parlamentară probabil această formulă ar fi. Alte soluții, nu știu, trebuie să discute, să se retragă toți – nu știu dacă ei vor dori să se retragă, ei au fost numiți recent...”
Europa Liberă: Cel puțin, să se retragă cei trei care împărtășesc simpatii politice.
Igor Dodon: „Dna Valentina, eu nu vreau să vin acum cu anumite declarații, care ar însemna că pun presiune pe judecătorii Curții Constituționale.”
Europa Liberă: Cine trebuie să decidă acum?
Igor Dodon: „Dar trebuie s-o spunem sincer: din start s-a pășit cu stângul.”
Europa Liberă: Cine trebuie să decidă ce să urmeze?
Igor Dodon: „Eu cred că, în primul rând, trebuie să decidă cei care i-au delegat politic, pentru că e vorba de trei partide, e vorba de PAS, de DA și de PSRM. Și, evident, trebuie să decidă inclusiv aceste trei persoane care au devenit membri ai Curții Constituționale fiind politic angajate față de anumite partide.”
Europa Liberă: Și dacă ele decid de bunăvoie că fac un pas înapoi și se retrag, atunci?...
Igor Dodon: „Aceasta este decizia lor, atunci trebuie să se înceapă procedurile pentru desemnarea altora. Eu nu m-am implicat nici la prima etapă, nici la a doua, nici la a treia. Eu mi-am expus, pot să vă spun sincer, opinia și în interiorul coaliției de guvernare și public în plenul Parlamentului că, odată ce s-a anunțat concurs, cei care au câștigat trebuie să fie numiți.”
Europa Liberă: Cel puțin, Dvs., spicherul și premierul aveți acum o viziune comună asupra ceea ce s-a întâmplat și ceea ce urmează?
Igor Dodon: „Viziuni comune probabil că sunt referitor la aceea că s-au făcut anumite greșeli la etapa de desemnare. Care este soluția, ieșirea din această situație? Eu cred că la momentul actual nu este o viziune comună; se discută, o să vedem cum mergem în continuare.”
Europa Liberă: Pentru că inițial Dvs. ați salutat inclusiv alegerea dlui Țurcan în funcția de președinte al Înaltei Curți, iar Maia Sandu a venit cu o reacție și a spus că s-au trecut limitele și că nu e bine, și că vor apărea probleme în continuare, ridică semne de întrebare temeinicia acestei coaliții.
Igor Dodon: „Ținând cont de Statutul Curții Constituționale, poziția noastră, poziția președintelui a fost una cât se poate de corectă și de echilibrată. Noi am luat act de ceea ce s-a întâmplat la Curtea Constituțională. Referitor la dl Țurcan, îl cunosc ca profesionist, dar să cerem acum și să punem presiuni din partea politicului, nu contează președinte, prim-ministru, ministru de Interne sau de Justiție, sau președintele Parlamentului că, uite, declarați public pentru cine ați votat sau dați-vă demisia, eu cred că asta este și mai grav încă. Atunci când un politician își permite public să dea indicații membrilor Curții Constituționale, lucrul acesta trezește și mai multe suspiciuni referitor la independența justiției în Republica Moldova și la Curtea Constituțională. De aceea vedem care va fi soluția. Eu înțeleg discuțiile care s-au început în societate, le-am văzut, sunt foarte multe din ambele tabere - și de o parte, și de alta, și din stânga, și din dreapta, dar odată ce politicienii și-au asumat politic riscul săptămâna trecută, pentru că a fost o decizie politică, nu tocmai cea mai inspirată, mai repet, atunci să-și asume în continuare sau să vadă care este posibilitatea legală de a exclude implicarea oamenilor care fac politică în activitatea Curții Constituționale.”
Europa Liberă: Știți că toate pietrele acum sunt aruncate în curtea prezidențială? Și se constată că Igor Dodon își adună toată puterea în mâinile sale și întrebarea e dacă e o deosebire de ceea ce a fost și ce este, dacă nu cumva se preia din experiența negativă de la fosta guvernare în actualele condiții?
Igor Dodon: „O parte din dreapta aruncă pietrele în stânga, cei din stânga aruncă pietrele în dreapta când spun că s-au dat toate pârghiile, ministerele în mâinile celor din Blocul ACUM. Fiecare și-a asumat anumite angajamente politice, inclusiv riscuri atunci când au creat această coaliție.”
Europa Liberă: Și cei din Blocul ACUM spun că Președinția este Igor Dodon, speakerul este Zinaida Greceanîi, au și ei pârghii de influență.
Igor Dodon: „Și au semnat acordul; apropo, acordul stă la mine pe masă în fiecare zi, acordul politic temporar se numește, vă aduc aminte...”
Europa Liberă: M-am uitat și eu astăzi peste el.
Igor Dodon: „Eu insistam pe patru ani, dar ei insistau pe două luni; vă aduc aminte, perioada martie, aprilie, mai, eu insistam pe patru ani.”
Europa Liberă: Ei au insistat pentru două luni că se aprobă dezoligarhizarea, se fac primii pași...
Igor Dodon: „Și ea s-a aprobat. Dna Valentina, dacă v-ați uitat în acord...”
Europa Liberă: M-am uitat, da.
Igor Dodon: „În proporție de 80-90 la sută, practic, tot s-a aprobat. Acolo mai trebuie de schimbat ceva cu Procuratura, condițiile...”
Europa Liberă: Faptul că unii acreditează ideea prin ce se deosebește Igor Dodon de Vladimir Plahotniuc...
Igor Dodon: „...prin multe...”
Europa Liberă: Și că dl Dodon vrea să acapareze toată puterea. Are dreptul la viață această opinie?
Igor Dodon: „Eu cred că nimeni nu dorește în Republica Moldova să acapareze toată puterea și lucrul acesta este imposibil. Unica șansă pentru toți este echilibrul; echilibrul în coaliția de guvernare, care este acum între diferite forțe politice cu diferite viziuni, echilibrul extern, inclusiv în politica externă. Aceasta este unica șansă pentru Republica Moldova, nu poate să fie doar în stânga sau doar în dreapta, pentru că atunci apar anumite conflicte și riscuri, inclusiv geopolitice. De aceea, eu în calitate de om de stat, în primul rând, conștientizez foarte bine că noi avem nevoie de echilibru, dificil, cu discuții foarte mari în interiorul coaliției de guvernare. Eu vreau să vă spun că pe parcursul ultimelor 10 zile, cu excepția zilei de duminică, noi câte cel puțin o oră stăm în discuții cu dna Maia Sandu, Andrei Năstase și dna Zinaida Greceanîi. Am stat și câte două ore, și câte trei ore în discuții.”
Europa Liberă: Care sunt rezultatele acestor discuții?
Igor Dodon: „Rezultatele trebuie să fie următorul acord, trebuie să fie reformele care trebuie să fie implementate și pe marginea cărora vreau să vă spun că avem un consens destul de clar.”
Europa Liberă: Deci, Dvs. infirmați că ați concentra puterea în mâinile Dvs.?
Igor Dodon: „Dar nu există așa ceva și-i imposibil.”
Europa Liberă: Și nu vă doriți acest lucru?
Igor Dodon: „Pentru ce? Care ar fi scopul acumulării întregii puteri în Republica Moldova?”
Europa Liberă: Să vă pregătiți de campania prezidențială...
Igor Dodon: „Din contra, eu cred că actuala formulă este mai bună pentru pregătirea campaniei prezidențiale, în caz dacă voi lua decizia să particip. Aceasta se va vedea în anul următor, dar acapararea întregii puteri pe lângă responsabilități implică și riscuri majore, de aceea, încă o dată: echilibru, consens politic, discuții dure și rezultate pentru oameni.”
Europa Liberă: Au apărut sau nu fisuri în cadrul alianței de guvernare?
Echilibru, consens politic, discuții dure și rezultate pentru oameni...
Igor Dodon: „Nu-mi place să fac declarații că-i beton sau că nu sunt sau sunt fisuri, sunt discuții, care erau inevitabile. Da, unii încearcă să profite de aceste discuții care au loc în ultimul timp și mai aruncă...”
Europa Liberă: Unii, cine?
Igor Dodon: „Partidul Democrat, în primul rând, unii exponenți care nu sunt în Parlament și de pe dreapta, și de pe stânga. Pentru că cine critică mai mult? Mă refer la cei care neargumentat, care aruncă paie în foc.”
Europa Liberă: Liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, fostul deputat Valeriu Munteanu...
Igor Dodon: „Aruncă opoziția parlamentară, care evident sunt în afara arcului de guvernare și își fac jocul sau își fac jobul lor de opoziție. Și îl fac destul de bine! Eu îmi aduc aminte perioada septembrie-octombrie 2009, când noi eram în opoziție și de asemenea dna prim-ministru și eu, fost prim-vicepremier și ministru al Economiei, eram în opoziție și ne era foarte dificil, dar ne-am obișnuit și am stat 10 ani în opoziție, pentru că așa a fost decizia cetățenilor. De aceea să se obișnuiască și ei, sunt bine pregătiți, pentru că cunosc foarte bine materia, cunosc cum să critice față de unii miniștri, care abia își încep activitatea și nu cunosc toate detaliile. Trebuie să spunem sincer, nu este vina lor, o să aibă experiență, noi am trecut prin aceasta, eu am fost în postura lor în toamna anului 2009 și-i înțeleg foarte bine. Critică cei de pe dreapta care sunt în afara Parlamentului și critică cei de pe stânga care sunt în afara Parlamentului, și critica este benefică. Să critice!”
Europa Liberă: Ați promis că săptămâna aceasta sau în cel mai apropiat timp va fi semnat un nou acord între PSRM-ACUM și ar putea și semnătura Dvs. să fie pusă pe acest document. De ce întârzie?
Igor Dodon: „Noi am pregătit un proiect... Când vorbesc „noi”, președintele Partidului Socialiștilor am pregătit un proiect de acord în viziunea noastră cu componentele de bază, care a fost transmis săptămâna trecută dnei prim-ministru și dlui ministru de Interne. Eu știu că echipele au lucrat mult ieri și astăzi asupra acestui acord. În afară de componentele de bază – politica internă, politica externă –, evident că unul din elementele de bază ale acestui acord trebuie să fie reformele și aici este vorba, în primul rând, de reforma justiției. Acest acord cred că în proporție destul de mare este pregătit și ar fi bine să fie semnat. Cu semnătura sau fără semnătura președintelui țării trebuie să decidem împreună. La sigur trebuie să fie semnat de prim-ministru, de președintele Parlamentului și de toți deputații care sunt parte a majorității parlamentare. Eu cred că ar fi bine să fie și semnătura președintelui țării. De ce? Pentru că președintele tot participă la implementarea acestor reforme.”
Europa Liberă: Trebuie să promulge decretele, legile.
Igor Dodon: „Trebuie să promulgăm și trebuie să nu blocăm unele legi, de aceea pentru a da mesajul politic clar pentru toți, inclusiv către partenerii de dezvoltare, eu cred că trebuie să fie semnat și de președintele țării. Dacă colegii de la Guvern și de la Parlament vor hotărî că fără semnătura președintelui țării, nicio problemă, pot să semneze ei, noi doar vom saluta public acest acord, dar eu sunt gata să-mi pun semnătura.”
Europa Liberă: Vulnerabilitățile...
Critica este benefică. Să critice!...
Igor Dodon: „Referitor la reforme, este vorba de reforma justiției, în primul rând. Noi am anunțat la începutul lunii august că instituția prezidențială tot are un concept, Guvernul a spus că are un concept, a fost ideea la o anumită etapă să scoatem public aceste două concepte pentru dezbateri, dar eu am spus că nu este bună o astfel de abordare.”
Europa Liberă: De ce?
Igor Dodon: „Am propus să găsim noi consens în interior pentru a ieși cu un proiect de reformă comun. Și dacă din start erau 10-15 puncte conceptuale cu poziții diferite, au fost scoase toate, a rămas doar un singur punct, pe care urmează să-l discutăm probabil mâine-dimineață...”
Europa Liberă: Alegerea procurorului?
Igor Dodon: „Condițiile înaintate față de procuror. Aici sunt opinii diferite. Cei de la ACUM au venit cu procuror extern, eu am insistat ca să fie un cetățean al Republicii Moldova. Cred că aici este, dar tot noi deja am găsit undeva compromisul și eu cred că se poate de găsit un compromis și de mers înainte și pe acest subiect. Restul subiectelor, practic, și cu CSM, și cu CSP...”
Europa Liberă: Dar compromisul care ar fi?
Igor Dodon: „Eu cred că nu este corect eu să anunț compromisul până când nu-l găsim cu cei din Blocul ACUM. Nu ar fi corect, pentru că suntem o echipă. De aceea, noi trebuie să punem punct pe acest element și vreau să vă spun că în proporție de 90 la sută compromisul este...”
Europa Liberă: Și când va fi semnat?
Igor Dodon: „Eu vreau cu cât mai repede, cu atât mai bine.”
Europa Liberă: Pe cât timp va fi?
Igor Dodon: „Acordul?”
Europa Liberă: Da.
Consider că această guvernare trebuie să fie pe patru ani...
Igor Dodon: „Trebuie să fie fără termen, pentru că trebuie să ne fixăm reformele. Consider că această guvernare trebuie să fie pe patru ani. Pentru a face schimbările, pentru a da un mesaj, pentru a stopa scindarea societății, pentru a consolida societatea care este foarte divizată ar fi bine această guvernare să fie pe patru ani și eu în calitate de președinte voi face tot posibilul pentru aceasta, să-i mențin împreună. Nu-i simplu...”
Europa Liberă: Viziunile sunt diferite, principiile, valorile nu-s înțelese la fel.
Igor Dodon: „Nu, eu cred că noi o să depășim toate lucrurile acestea, avem o marjă de flexibilitate din ambele părți și eu cred că toate trei părți sunt gata pentru a găsi consensul.”
Europa Liberă: Ceea ce s-a declarat din start – că se va face abstracție de geopolitică, de problemele care dezbină și că se va încerca coagularea unei societăți atât de dezbinate, cum ați spus și Dvs., dar se pare că, iată, chiar ultimele date din calendarul acestei luni aduc dispute în societate. Felul cum înțeleg unii să fie sărbătorită ziua de 23, ziua de 24, ziua de 27 poate că nu e dispută, dar ziua de 31 august iar aduce discuții.
Igor Dodon: „Eu cred că noi trebuie să fim conștienți de faptul că nu totul se hotărăște în decurs de două-trei luni. Societatea a fost prea divizată...”
Europa Liberă: Dar ați promis că lăsați la o parte geopolitica și dezbinarea?
Igor Dodon: „În 28 de ani, societatea a fost prea divizată, prea divizată, ca să credem că totul se rezolvă în două-trei luni. Însuși faptul creării acestei coaliții atât de diferite, când doi concurenți la funcția de președinte se așază la masa de discuții și unul îl înaintează pe celălalt candidat la funcția de prim-ministru și-i acordă tot suportul, eu cred că deja este un pas foarte important înainte de care nimeni nici nu-și închipuia.”
Europa Liberă: Dar eu îmi amintesc declarația Dvs. pe care ați făcut-o Europei Libere în 2016 și ați spus că sunteți gata să-i oferiți Maiei Sandu o funcție.
Igor Dodon: „Da. Și eu cred că am făcut o declarație corectă și vedeți că până la urmă acest lucru s-a materializat.”
Europa Liberă: Dar acum ziceți că nu-i atât de ușor?
Igor Dodon: „Păi nu este simplu, pentru că nu este vorba doar de mine și de dna Maia Sandu, este vorba de echipe, este vorba de electorat, de oamenii care au votat aceste echipe, care cer, inclusiv sub aspect ideologic, ca unul să meargă pe 23, altul să meargă pe 24 și noi trebuie să ținem cont și de aceste elemente, dar prin mesaje comune, prin faptul că noi încercăm să schimbăm și facem tot posibilul pentru a schimba lucrurile spre bine. Eu cred că noi deja am făcut foarte mult în direcția consolidării.”
Europa Liberă: Dar ce va fi totuși la 23, la 24 și la 31 august?
Nu totul se hotărăște în decurs de două-trei luni. Societatea a fost prea divizată...
Igor Dodon: „Eu nu știu ce va fi pe 23, dar pe 24, așa cum am făcut-o în fiecare an, cel puțin, ultimii 10-15 ani, în fiecare an noi sărbătorim eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă. La 75 de ani, în acest an, cu atât mai mult. De aceea vor avea loc evenimente sub egida președintelui și în Chișinău, și la Șerpeni, și în alte raioane. Și eu cred că lucrul acesta este corect.”
Europa Liberă: Dar Dvs. rămâneți președintele tuturor cetățenilor.
Igor Dodon: „Evident.”
Europa Liberă: O parte din populație totuși nu acceptă să fie marcată această dată.
Igor Dodon: „Noi interminabil putem să facem aceste dezbateri și la sigur ele nu vor permite și nu vor fi un mesaj pentru consolidarea eforturilor majorității parlamentare. Noi putem să găsim foarte multe elemente care ne dezbină, haideți să încercăm să ne unim în jurul la ceea ce ne poate coagula. Acum ce ne unește pe noi? Noi suntem la a doua etapă. Pentru că cel mai simplu la moldoveni e să ne unim împotriva cuiva. Și la începutul lunii iunie a fost cel mai simplu, dificil după foarte multe discuții de creare a coaliției, dar dreapta și stânga s-au unit împotriva guvernării precedente, pentru a scoate statul din captivitate; mult mai dificil este să găsim elementele în jurul cărora să ne unim eforturile și mergem mai departe. Iată acum, de ce sunt foarte multe discuții? Pentru că acum încearcă să se depisteze și au fost găsite acele puncte comune cum ne mișcăm înainte. Dacă ne vom axa pe ceea ce ne divizează, nu avem nicio șansă să mergem înainte. De aceea, mesajul meu și către dna prim-ministru, și către colegii de coaliție a fost unul: „Haideți să vedem ce putem face împreună, pentru ce putem să ne unificăm forțele”, pentru că, dacă o să începem să discutăm că, uite, unul îi cu rușii, altul îi cu americanii sau cu europenii, noi departe nu ajungem.”
Europa Liberă: Deci nu se cunoaște deznodământul referitor la numirea judecătorilor la Curtea Constituțională și la alegerea președintelui, nu se cunoaște cum mergeți în campania electorală pentru alegerile generale locale. Sau se cunoaște?
Igor Dodon: „Nu, abordarea pentru...”
Europa Liberă: Va fi un pact de neagresiune, așa cum ați anunțat?
Igor Dodon: „Dvs. vă referiți acum la riscurile coaliției?”
Europa Liberă: Exact. Sunt testele care se trec acum pentru a se vedea dacă mergeți mai departe sau se declanșează anticipatele.
Igor Dodon: „Cu ceva timp în urmă, cu câteva săptămâni mi-am pus pe o foaie riscurile coaliției pentru anul 2019 și riscurile coaliției pentru anul 2020. Astăzi i le-am arătat dnei Maia Sandu; eu în fiecare zi mă gândesc la asta și mă gândesc cum să minimizez aceste riscuri.”
Europa Liberă: Ia spuneți-le și pentru noi, să le cunoaștem.
Igor Dodon: „Ce urmează?”
Europa Liberă: Care sunt riscurile mai întâi și apoi vă întreb ce urmează?
În fiecare an noi sărbătorim eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă...
Igor Dodon: „Sunt cel puțin 5-6 riscuri sau grupe de riscuri majore pentru actuala guvernare. Primul – consensul în ceea ce ține de reforme și, în primul rând, reforma justiției. Am făcut tot posibilul din partea socialiștilor ca noi să găsim un compromis și cred că suntem la etapa când putem să găsim acest compromis și va fi găsit și deja merge implementarea. Pentru că noi trebuie s-o prezentăm public în timpul apropiat pentru că vor fi discuții publice și pentru ca în toamnă să începem să aprobăm legi, noi nu avem când așteptăm 3, 4, 5 ani sau nu știu cât cu avize nu știu de unde ș.a.m.d., trebuie să ne mișcăm foarte repede.”
Europa Liberă: Și ați spus că răbdarea cetățenilor are limită.
Igor Dodon: „Evident. De aceea, primul risc care îi gestionabil și v-am spus cum este acesta. Al doilea risc este numirea unor oameni în fruntea unor instituții. Și vedem că ne-am ciocnit cu acest risc acum, când este vorba de Curtea Constituțională și de Procuratura Generală. Acesta este al doilea risc; sper să putem să-l trecem. Trebuie să dăm dovadă de maturitate politică și să mergem înainte.”
Europa Liberă: Deci, partajarea funcțiilor nu a fost?
Igor Dodon: „Absolut, nici n-a fost nicio discuție în ceea ce ține de partajare. Eu vă spun sincer. Credeți, nu credeți, dar eu..., pe cuvântul meu de cinste, n-a fost nici un fel de partajare.”
Europa Liberă: Trebuie cetățenii să creadă.
Igor Dodon: „N-a fost nici un fel de partajare și nici nu poate să fie partajare. Eu am fost din start împotrivă să fie acorduri secrete – pe cine, unde numim –, facem concursuri și pe cei mai buni îi promovăm. Și atunci am spus împreună, la etapa inițială împreună cu dna prim-ministru: „Haideți să facem tot posibilul să nu promovăm membri de partid”. Bine, era ideea nici în Guvern să nu promovăm membri de partid, pentru că noi am propus în funcția de miniștri unele persoane și nu s-au acceptat, pentru că sunt membri de partid. Nu vreau să critic cum procedează partenerii, dar, bine, acesta este al doilea risc – numirea în funcții, care ar putea să fie o bombă sub majoritatea parlamentară. Al treilea risc – reformele economice și în mare parte generate de programele semnate, memorandumul cu Fondul Monetar Internațional, unele reforme pe care ar putea să se insiste din exterior cu costuri sociale, care ar putea să nu fie acceptate de toți în coaliție. Acestea este al treilea risc. Al patrulea – riscurile bugetare energetice, blocul acesta economic, adică tarifele, adică veniturile la bugetul de stat, suportul din exterior. Nu cred că vom admite unele întârzieri cu plățile, dar acesta tot este un risc, care noi trebuie să înțelegem că el există și el trebuie gestionat. A cincea grupă sunt riscurile geopolitice și aici este vorba de lupta geopolitică între marii jucători. La această etapă ei au consens pe Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dar s-ar putea să apară un dezechilibru?
Pe cuvântul meu de cinste, n-a fost nici un fel de partajare...
Igor Dodon: „Dar cine știe? Eu nu cred că în relația Uniunea Europeană – Federația Rusă ar exista astfel de riscuri, mi se pare că cel puțin referitor la această regiune există poziții comune. Mai sensibilă ar fi lupta geopolitică între Federația Rusă și Statele Unite. Da, noi putem face declarații că pe noi nu ne afectează. Ne afectează! Și poate să ne afecteze inclusiv această majoritate parlamentară, această coaliție și noi trebuie să ținem cont de aceasta. Cum să-l depășim acest risc? Prim-ministrul trebuie să meargă în Rusia, eu trebuie să merg în Occident mai des pentru a spune foarte clar care sunt prioritățile actualei guvernări. Nu înseamnă nimic, că cineva își schimbă vectorii, chestii ș.a.m.d., dar noi suntem, în primul rând, conducători de stat și președintele țării, în toamnă, în septembrie deja preventiv avem fixată agenda pentru Bruxelles, va fi vizita mea oficială la Bruxelles, va fi vizita mea în Statele Unite, sper că vor fi și întrevederi bilaterale cu conducerea Statelor Unite. O să am, evident, și o vizită la Moscova pentru a discuta cu gazul ce facem. Cred că la fel ar fi bine ca dna prim-ministru să aibă o vizită în direcția cealaltă.”
Europa Liberă: Dna Sandu a anunțat că ar putea la început de septembrie să efectueze o vizită în Federația Rusă.
Igor Dodon: „Păi pentru a minimiza acest al cincilea grup de riscuri geopolitice, noi trebuie să fim mai deschiși - toți - și cu Estul, și cu Vestul, toți; se referă și la președinte, și la Guvern, ceea ce nu a fost anterior.”
Europa Liberă: Cel mai important cred că contează ca sinceritatea și mesajele pe care le spuneți la Moscova să fie identice cu cele pe care le anunțați în Occident?
Igor Dodon: „Eu tot timpul… Noi am discutat cu Dvs. acest subiect anterior, eu tot timpul spun exact aceleași mesaje, și lui Hogan, și lui Vasnețov, și exact aceleași mesaje când merg la Moscova sau la Bruxelles, sau acum când voi merge în Statele Unite ale Americii.”
Europa Liberă: Ca să ducem la bun sfârșit gândul referitor la alegerile generale locale…
Igor Dodon: „Da, da. Și al șaselea grup de risc sunt riscurile politicii interne. Și aici se referă la două componente: alegerile locale și asumarea angajamentului și respectarea angajamentului că nimeni dintre noi nu face jocul cu Partidul Democrat, cu fracțiunea Partidului Democrat sau a lui Șor și nu atrage deputați din aceste fracțiuni pentru a-și majora fracțiunea, așa cum au făcut cei de până acum.”
Europa Liberă: Deci nu acceptați transfugii?
Eu tot timpul spun exact aceleași mesaje, și lui Hogan, și lui Vasnețov...
Igor Dodon: „De aceea și al șaselea risc este gestionabil, noi am expus poziția publică și înțeleg că colegii din coaliție sunt de acord că noi nu acceptăm transfugi și nu avem de gând să creăm coaliții în acest Parlament cu alte fracțiuni decât cei asupra cărora am convenit.”
Europa Liberă: Pentru că merg deseori în teritoriu și discut cu oameni de acolo, cu reprezentanții autorității publice locale, am auzit regrete din partea unora că, uite, dacă fruntașii partidelor de dreapta au spus că nu acceptă la nivel local pe cei care ar fi făcut jocul fostei guvernări, apoi socialiștii zic că îi primesc cu brațele deschise.
Igor Dodon: „Nu, noi avem informații diferite și noi știm că dacă sunt oameni buni în teritoriu, indiferent de apartenența lor politică anterioară și dacă nu au fost implicați în delapidări, în încălcarea legislației, eu știu, pot să vă dau zeci de cazuri când sunt acceptați în calitate de candidați la primari de către partidele de dreapta, la fel cum sunt acceptați și de cei de stânga și eu cred că această abordare este corectă. În echipa mea sunt consilieri care au activat în fostul Guvern, chiar și ca miniștri și ca șefi de direcție, ca viceminiștri, dacă sunt profesioniști. Eu doar am spus de mai multe ori – noi nu trebuie să spunem că toți care au fost la guvernare până acum sunt niște hoți. Da, dacă au încălcat legislația, trebuie să răspundă și nu trebuie să fie promovați în alte funcții de către actuala guvernare, dar mulți au fost impuși, inclusiv în teritoriu sub riscul de dosare penale, sub riscul pierderii locului de muncă și acești oameni dacă sunt buni – de ce nu?”
Europa Liberă: Actuală rămâne întrebarea: care va fi înțelegerea pe candidatura care trebuie să câștige fotoliul de primar al Chișinăului?
Dl Ion Ceban și, probabil, decizia trebuie ei să o ia, Andrei Năstase...
Igor Dodon: „Cum poate fi, dna Valentina, o înțelegere cine trebuie să câștige?”
Europa Liberă: Nu știu, Dvs. să ne spuneți.
Igor Dodon: „Stați puțin. Dvs. n-ați spus corect întrebarea. Care ar putea fi înțelegerea asupra candidaturii care trebuie să câștige? Nu poate să fie lucrul acesta, cetățenii vor decide, locuitorii mun. Chișinău. Important ca din start să fie o înțelegere între acești doi candidați, pentru că este vorba de candidatul socialiștilor și candidatul Blocului ACUM ca nu…”
Europa Liberă: Cel mai probabil vor fi cei care s-au duelat data trecută?
Igor Dodon: „Probabilitate e foarte mare.”
Europa Liberă: Dl Ion Ceban și dl Andrei Năstase.
Igor Dodon: „Dl Ion Ceban și, probabil, decizia trebuie ei să o ia, Andrei Năstase.”
Europa Liberă: Am zis, probabilitatea e că tot ei se vor duela!
Igor Dodon: „Trebuie din start să stabilească regulile ca să nu afecteze lupta politică electorală din Chișinău coaliția de guvernare și eu cred că lucrul acesta este foarte real.”
Europa Liberă: Și e posibil acest lucru?
Igor Dodon: „Eu cred că este posibil, eu nu văd aici nici un fel de probleme. Ei trebuie să se întâlnească la începutul campaniei, să dea mâna și să spună: „Mergem fără geopolitică, fără tot felul de învinuiri neclare, ne axăm pe problemele chișinăuienilor. Uite, ce îi interesează pe chișinăuieni?”. Unu, doi, trei, patru, profesionist! Unul spune că eu văd rezolvarea problemelor drumurilor așa, altul spune – nu așa; unul spune – canalizarea trebuie așa de făcut, altul spune – dar nu așa, sau gunoiștea... Și trebuie să fie o luptă de idei. În sfârșit, noi la aceasta trebuie să ajungem și haideți să o începem de la Chișinău!”