Linkuri accesibilitate

Fără gaze rusești prin Ucraina? O situație dificilă pentru malul drept, dar catastrofală pentru malul stâng al Nistrului (Igor Dodon)


Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere.

Președintele Igor Dodon va pleca într-o vizită oficială a Moscova în prima săptămână a lunii septembrie pentru a discuta cu președintele rus Vladimir Putin despre o posibilă reducere a prețului la gazele livrate R.Moldova în ultimele patru luni ale anului. Într-un interviu cu Europa Liberă, Dodon a precizat că oricum această decizie este una „politică, nu economică, dacă sunt gata să ne ajute”.

În opinia președintelui, problema însă mult mai presantă este dacă Rusia sistează sau nu tranzitul de gaze prin Ucraina, ceea ce ar putea lăsa R.Moldova de la 1 ianuarie 2020 fără sursă de gaze: „dacă nu va fi un acord între Rusia și Ucraina, atunci probabilitatea este foarte mare că nu vor fi livrări de gaze pentru Republica Moldova”, situație în care a propus deja guvernului ca din septembrie să se creeze „o celulă anticriză, să vedem care sunt alternativele pentru a nu rămâne la 1 ianuarie 2020 fără gaze și să înghețe toată țara.”

În acest context, apare și problema alimentării cu gaze a regiunii transnistrene pentru că, a precizat președintele Igor Dodon, dacă guvernul de la Chișinău va găsi sursă alternativă la gazele rusești, „nu putem să le dăm lor fără bani, cum le-au dat rușii până acum”. În consecință, a avertizat președintele Dodon, sistarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina ar putea pune R.Moldova în dificultate, dar ar crea o situație „dramatică, catastrofală pentru Transnistria”. „Noi dacă vom găsi, dar eu cred că vom găsi soluții pentru dreapta Nistrului, ce facem cu stânga?” s-a întrebat președintele Igor Dodon în interviul cu Europa Liberă.

Interviul integral, aici.

XS
SM
MD
LG