Linkuri accesibilitate

Rusia și Ucraina negociază un schimb de deținuți între care marinari ucraineni capturați în octombrie trecut în Strâmtoarea Kerci


Marinari ucraineni deținuți la o audiere într-un tribunal de la Moscova, 16 august 2019
Marinari ucraineni deținuți la o audiere într-un tribunal de la Moscova, 16 august 2019

In Ucraina se pregătește un schimb de prizonieri cu Rusia. Potrivit declarației avocatului a trei cetățeni ruși deținuți în Ucraina - Maksim Odințov, Aleksandr Baranov si Evgheni Mefiodov - aceștia s-ar pregati pentru schimb. Odințov și Baranov au fost soldați în armata ucraineană din Crimeea, dar odata cu anexarea peninsulei la Rusia au trecut de partea rușilor. Cei doi sunt acuzași de trădare și dezertare din armata ucraineană și au fost condamnați la 14 și respectiv 13 ani de închisoare. Mefiodov este acuzat de separatism. Despre posibilul schimb de prizonieri a scris ieri si ziarul Kommersant în care se afirmă și că Moscova îi va elibera pe 13 din cei 24 de marinari ucraineni reținuti in octombrie anul trecut în Strîmtoarea Kerci. Tot ieri, presa rusă scrisese și că alti cinci cetăteni ucraineni ar urma sa fie eliberați din Rusia pentru a-și ispăși pedepsele date de tribunale rusesti în Ucraina. Despre acest posibil transfer a scris ieri si Fundația pentru drepturle omului Memorial. Kievul susține ca Rusia ar deține în mod ilegal 150 de cetățeni ucraineni, printre care regizorul Oleh Sențov.

Statele Unite, și Uniunea Europeana au cerut Rusiei sa ii elibereze necondiționat pe cetățenii ucraineni deținuți ilegal in Crimeea anexată de Rusia sau în estul Ucrainei, controlat de separatistii pro-rusi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG