Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană”


Maia Sandu la întîlnirea cu președintele Lituaniei la Vilnius
Maia Sandu la întîlnirea cu președintele Lituaniei la Vilnius
Președintele Nauseda și oficialități lituaniene la întîlnirea cu delegația moldoveană condusă de Maia Sandu
Președintele Nauseda și oficialități lituaniene la întîlnirea cu delegația moldoveană condusă de Maia Sandu

În cadrul vizitei sale oficiale la Vilnius, prim-ministra Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, și a participat la conferința anuală organizată de Valdas Adamkus, fostul președinte al Lituaniei.

In discursul ei cu aceasta ocazie, șefa cabinetului de la Chișinău a vorbit despre sprijinul acordat Moldovei de Lituania și de importanta pe care a avut-o, acum 30 de ani, lantul uman al tarilor baltice din 23 august 1989 în semn de protest împotriva Pactului Molotov-Ribbentrop și a protocoalele sale secrete au împărțit Europa de Est între Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

Doamna Sandu a spus că în prezent țările din fosta Uniune Sovietică s-au transformat într-un nou câmp al luptei geopolitice: „Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacție de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată și altor state din regiune, în mod special Ucrainei.” Maia Sandu a spus că acest lucru îngrijoreaza România și Ucraina. Actualul guvern de la Chișinău „se opune categoric unor astfel de intenții și idei, indiferent de forma și maniera lor”, a spus sefa cabinetului Moldovei.

„Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menține Republica Moldova într-o zonă gri între Est și Vest și ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă, inclusiv integrarea în UE.”, a mai spus Maia Sandu care a subliniat că viitorul Republicii Moldovei nu poate fi decit in Uniunea Europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG