Linkuri accesibilitate

Pompeo sprijină propunerea lui Trump privind o eventuală participare a Rusiei la summitul G7


Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo sprijină ideea președintelui Donald Trump privind o eventuală participare a Rusiei la summitul G7 de la Florida, de anul viitor. Pompeo a făcut anunțul într-o discuție cu jurnaliști americani. La rândul său, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că o premisă bună pentru reluarea cooperării ar putea fi plecarea Rusiei din Crimeea anexată.

Președintele american Donald Trump a propus la recentul summitul G7, de la Biarritz, restabilirea formatului G8 cu participarea Rusiei, idee susținută de Franța. Împotrivă s-au pronunțat Marea Britanie, Germania și Canada. În finalul summitului, liderii G7 au convenit să colaboreze mai activ cu Rusia în mai multe chestiuni, dar au căzut de acord că restabilirea formatului anterior G8, cu participarea Rusiei, este prematură.

În 2014, după ce a anexat peninsula ucraineană Crimeea, Rusia a fost exclusă din G8 – grupul celor mai dezvoltate țări din punct de vedere economic, tehnologic și militar. Rusia declarase atunci că va da prioritate formatului G20. Din formatul G7 fac parte Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia. Reuniunile la nivel înalt au loc anual, pe teritoriul ţării care deţine preşedinţia rotativă.

XS
SM
MD
LG