Linkuri accesibilitate

Londra: Camera Lorzilor nu va tergiversa adoptarea legii care blochează un Brexit „dur”


Premierul britanic Boris Johnson după înfrîngerea de miercuri, din Parlament, 4 septembrie 2019

Proiectul de lege care blochează un Brexit fără acord pe 31 octombrie, adoptat miercuri seară de camera inferioară a Parlamentului britanic, va fi dezbătut și votat în camera superioară, Camera Lorzilor, la timp ca legea să fie promulgată înainte de vacanța forțată a Parlamentului, a asigurat unul din membrii camerei superioare, citat de BBC. De luni, 9 octombrie, premierul Boris Johnson poate „trimite” Parlamentul în vacanță până la deschiderea noii sesiuni, pe 14 octombrie.

Camera Comunelor, Londr, 4 septembrie 2019
Camera Comunelor, Londr, 4 septembrie 2019


Miercuri, premierul conservator Boris Johnson a suferit încă două înfrângeri serioase în Parlament: după ce marți pierduse controlul asupra agendei dezbaterii pe tema Brexit, miercuri seară, Camera Comunelor a blocat eventuala ieșire a Marii Britanii din UE fără un acord. După care a fost respinsă și propunerea sa de organizare a alegerilor generale anticipate pe 15 octombrie, înainte de un summit crucial al UE, două zile mai târziu.

Proiectul de lege stipulează că premierul Johnson are până pe 19 octombrie timp fie să obțină votul Parlamentului pentru un acord reglementând Brexit-ul, fie să obțină acordul Parlamentului pentru un Brexit „dur”. Dacă eșuează, este obligat să ceară la Bruxelles prelungirea datei de ieșire a Marii Britanii din UE până pe 31 ianuarie 2020, cerere care trebuie aprobată de UE.

Premierul Boris Johnson declarase de la începutul mandatului său că nu va depăși data de 31 octombrie, indiferent dacă este sau nu un acord negociat. În acest moment, cel puțin Guvernul, care nu mai are nici majoritatea în Parlament, pare să fi pierdut controlul asupra agendei ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

XS
SM
MD
LG