Linkuri accesibilitate

Președintele Dodon, între căutarea soluțiilor privind livrările de gaze și „acțiuni de imagine”


Igor Dodon și Vladimir Putin în cadrul întrevederii de la Kremlin, 7 septembrie 2019
Igor Dodon și Vladimir Putin în cadrul întrevederii de la Kremlin, 7 septembrie 2019

Cu ce rezultate a venit șeful statului de la Moscova și Bruxelles?

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit astăzi despre rezultatele vizitelor sale de săptămâna trecută în străinătate: la Bruxelles, unde a fost pentru a doua oară la sediul Uniunii Europene și la sediul Alianței Nord Atlantice, și la Moscova, unde a mai fost de peste 30 de ori. De data asta, la Moscova a avut o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Cum sunt văzute aceste vizite nu numai de către președinte?

Igor Dodon spune că a revenit de la Moscova cu rezultate concrete. Dodon a anunţat că a reuşit să obţină prelungirea, până la finele anului, a înțelegerii privind exportul fără taxe în Rusia, înțelegere ce intrase în vigoare în ajunul alegerilor parlamentare. În același context, președintele a spus că spectaculoasa creştere a exporturilor în Rusia se datorează facilității acordate de Moscova.

Cifrele prezentate de Dodon ar trebui analizate, spune expertul Vadim Gumene de la Expert-Grup. El precizează că problema nu constă în taxele de export, ci în faptul că de aceste facilităţi beneficiau un număr redus de producători selectaţi netransparent.

La capitolul gaze naturale, Dodon a anunţat că, în pofida insistenţelor Gazpromului, un nou contract de livrare a gazelor - din 2020, când expiră cel în vigoare - nu va fi încheiat pentru că ar fi dus inevitabil la creşterea preţului de import. În schimb, s-a convenit asupra unui mecanism ce ar putea duce la aplicarea unor preţuri mai bune la gazele naturale. Chiar din octombrie tariful s-ar putea reduce cu 10-15 dolari, a spus şeful statului. El a precizat că de la începutul acestui an Moldova-Gaz cumpără gazele de la Gazprom mai scump decât le cumpăra anterior, dar continuă să le vândă cetățenilor la tariful care a rămas încă de anul trecut, urmare a unei decizii „cu iz politic” promovată înainte de alegerile parlamentare de fosta guvernare. Tarifele interne trebuiau majorate cu 45 la sută, a spus Dodon.

„Mecanismul care trebuie pus la punct de către Moldova-Gaz şi Gazprom ne permite în acest an să nu majorăm tarifele la gaze pe intern, iar în anul următor, dacă o să implementăm ceea ce am convenit cu dl Putin, de la 1 ianuarie preţul la gaze va fi cu 45-50 de dolari mai ieftin, iar de la 1 aprilie cu încă 70 de dolari mai ieftin. S-au găsit rezerve şi pe interior la Moldova-Gaz. Au fost stopate cheltuielile neclare - sute de milioane care se duceau prin diferite firme.”

Sergiu Tofilat
Sergiu Tofilat

Expertul în energetică Sergiu Tofilat spunea în interviul emisiunii noastre matinale că preţul de import a gazelor oricum trebuia să scadă anul viitor, urmare a tendinţelor pe piaţa internaţională.

„Dacă dl Dodon reușește să negocieze ceva cu dl Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul, fie poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export. Dacă dl Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini.”

De ce să ne ținem de o formulă la care au renunțat mai toți consumatorii de gaz din Europa?...

​Fostul premier Ion Sturza consideră că oferta la gaze din partea Rusiei nu trebuie acceptată. „De ce să ne ținem de o formulă la care au renunțat mai toți consumatorii de gaz din Europa?”, se întreabă Sturza. El precizează că nu e treaba președintelui aprovizionarea cu gaze, ci e responsabilitatea Guvernului.

Ex-directorul ANRE Victor Parlicov consideră că anunțurile cu tentă victorioasă privind preţul la gazele naturale nu reprezintă decât „o acțiune de imagine” a preşedintelui Dodon. De la 1 octombrie, prețul la livrarea gazelor va scădea nu pentru că așa a negociat Igor Dodon, dar pentru că, în conformitate cu parametrii actualei formule de calcul din contract, după scăderea prețurilor la bursele internaționale pentru produsele petroliere va urma și o scădere a prețurilor la gazele naturale, explică expertul. Parlicov consideră că un gest al Federaţiei Ruse putea fi excluderea taxei de 30 la sută la exportul gazelor, ceea ce ar fi redus prețul cu 20 la sută.

Aprovizionarea cu gaze a R. Moldova după 1 ianuarie 2020, când Rusia a spus că va opri tranzitul gazelor prin Ucraina, a fost un alt subiect abordat de Dodon în cadrul vizitei sale la Moscova, dar şi cea la Bruxelles. Şeful statului a anunţat că există câteva soluţii, pe care însă nu le-a numit. La nivel de Guvern se analizează două măsuri.

Una ar fi să fie făcute rezerve de gaze naturale prin achiziționarea și stocarea a aproape 400 de milioane de metri cubi de gaze în lunile ianuarie și februarie a anului viitor. O altă intenţie pare să vizeze o modernizare a infrastructurii care ar asigura R. Moldova accesul, prin revers, la gazele furnizate prin conducta de tranzit transbalcanică.

Igor Dodon, care anterior se arătase dispus să revizuiască o parte din clauzele Acordului de Asociere, a declarat după vizita sa la Bruxelles că îndeplinirea prevederilor acestui acord rămâne o prioritate. La fel şi realizarea reformei justiţiei şi a procuraturii. La întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele moldovean a insistat pe statutul de neutralitate al Moldovei. Cei doi au căzut de acord că neutralitatea nu trebuie să însemne însă și izolare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG