Linkuri accesibilitate

SUA condamnă Iranul pentru „un atac fără precedent” cu drone asupra rezervelor de petrol saudite


Incendiul de la fabrica Aramco din Abqaiq, Arabia Saudită. 14 septembrie 2019

Un atac cu zece drone, produs sâmbătă, pentru care Statele Unite acuză Iranul, a redus la jumătate capacitățile de producție ale Arabiei Saudite. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a spus că Iranul „a lansat un atac fără precedent” asupra rezervelor de petrol ale lumii. „Chemăm toate națiunile să condamne fără echivoc atacurile Iranului”, a spus Pompeo. „Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii și aliații lor pentru a asigura stabilitatea piețelor de energie și responsabilizarea Iranului pentru agresiune”, a mai spus secretarul de stat al SUA.

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat atacul în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman. „Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea”, a declarat Casa Albă într-un comunicat după apelul telefonic.

Uniunea Europeană consideră atacul asupra capacităților de producție petrolieră ale Arabiei Saudite drept o „amenințare reală” pentru securitatea regională, că acesta dăunează eforturilor de a reduce tensiunile din regiune și că trebuie stabilit exact cine se află în spatele acestuia - se arată într-o declarație a biroului coordonatoarei politicii externe a Uniunii, citată de agenția DPA.

XS
SM
MD
LG