Linkuri accesibilitate

Bruxelles: se reiau negocierile privind desemnarea primului Procuror șef european. Laura Codruța Kovesi a rămas candidata PE


Fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi (foto arhiva)

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu privind alegerea primului procuror-șef european se reiau marți, cu un scurtă întrevedere introductivă, relatează de la Bruxelles, corespondetul Europei Libere. Se apreciază că din acest moment, negocierile ar putea înainta destul de repede.

Joi, 12 septembrie, Parlamentul European și-a desemnat noua echipă de negociatori, care, potrivit europarlamentarului liberal Siegfried Mureșan, are mandatul de a susține candidatura Laurei Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.

Prima rundă de negocieri, suspendată înainte de alegerile europarlamentare din mai, nu au dus la nicio soluție, deoarece reprezentanții guvernelor UE au susținut candidatura francezului Jean-Francois Bohnert, spre deosebire de Parlament, care a vrut-o pe Kovesi.

Între timp, se pare că Franța o susține și ea pe Kovesi (potrivit declarațiilor lui Dacian Cioloș, liderul noului grup Renew Europe din Parlamentul European) deși oficial nu și-a anunțat poziția. Bohnert, pe de altă parte, a declarat că nu-și retrage candidatura deși se relatează că va conduce noua procuratură din Franța care anchetează crimele financiare.

Noua Procuratură Europeană va ancheta fraudele comise cu fonduri europene, cum ar fi spălarea de bani sau fraude legate de TVA (taxa pe valoare adăugată).

Candidatura Laurei Codruța Kovesi nu este sprijinită de guvernul social-democrat de la București, dar cei înscriși în concursul pentru șefia Procuraturii Europene candidează în nume propriu, nu din partea vreunui stat.

XS
SM
MD
LG