Linkuri accesibilitate

Arabia Saudită a prezentat resturile unei drone și ale unei rachete despre care Riadul susține că ar fost găsite la petroliere atacate


Obiectele arătate la conferința de presă

Arabia Saudită a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, resturile unei drone și ale unei rachete despre care Riadul susține că ar fost găsite la instalațiile petroliere atacate la sfârșitul săptămânii. Potrivit Ministerului Apărării de la Riad, în atac s-ar fi folosit 18 drone și 7 rachete de croazieră și că ele au fost lansate dintr-o zona care exclude Yemenul ca loc de proveniență. Se cercetează care ar fi fost locul exact de unde au fost lansate. Iranul neagă implicarea în atac. Potrivit ministrului iranian al apărării, atacul ar fi făcut parte din, ceea ce el a numit, „conflictul între două țări – Yemen si Arabia Saudită”. Președintele Iranului, Hassan Rohani, la rândul său, a spus astăzi că militanții huthi au țintit instalațiile petroliere saudite, ca pe un „avertisment” dat Riadului de a nu se mai implica în conflictele din Yemen. În opinia liderului de la Teheran saudiții ar trebui „să învețe lecția și să ia în considerare ce s-ar putea întâmpla dacă ar fi un război în regiune”.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat pe rețeaua Twitter că a cerut Trezoreriei americane să „mărească în mod substanțial sancțiunile împotriva regimului de la Teheran”.

Secretarul de stat Mike Pompeo se află în regiune unde are prevăzute întrevederi cu prințul Muhamad bin Salman, pentru a „coordona eforturile de a contracara agresiunea iraniană în regiune”.

Pe fundalul acestor tensiuni crescânde, agenția oficială iraniană IRNA a anunțat că președintele Rohani s-ar putea să nu participe la Adunarea Generală a ONU de la New York.

XS
SM
MD
LG