Linkuri accesibilitate

Israel: impas politic după repetarea alegerilor generale, Benny Gantz coduce eventual cu un mandat în fața premierului Benjamin Netanyahu


Premieruul Benjamin Netanyahu și contracandidatul Benny Gantz.

După alegerile generale repetate din Israel, care au avut loc marți, principalele două forțe politice, Likud (de dreapta) și „Albastru-Alb” (de centru) sunt la egalitate, cu un posibil avans de un mandat al partidului „Albastru-Alb” condus de Benny Gantz. Cu 32 și respectiv 31 de mandate, se pare că nici Gantz, nici premierul Benjamin Netanyahu, liderul Likud-ului, nu reușesc să formeze o coaliție care să aibă majoritatea necesară de 61 de mandate in Parlament, motiv pentru care premierul și-a anulat vizita la New York, unde urma să participe la Adunarea Generală ONU și să aibă o întrevedere separată cu președintele american Donald Trump.

Au fost iniţiate negocieri între diferite partide cu scopul de a se forma un guvern de coaliţie şi de a se evita astfel noi alegeri.

În urma alegerilor legislative din aprilie, cu rezultat aproape similar, Netanyahu nu reuşise să formeze o coaliţie pentru a se menţine la putere şi a provocat astfel noi alegeri, care au avut loc marți.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a indicat că doreşte să evite organizarea unui al treilea scrutin în scurt timp.

XS
SM
MD
LG