Linkuri accesibilitate

Londra: Curtea Supremă decide că suspendarea Parlamentului, în acest moment crucial, este nelegală


 Brenda Hale, președinta de facto a Curții Supreme din Marea Britanie (foto arhivă)
Brenda Hale, președinta de facto a Curții Supreme din Marea Britanie (foto arhivă)

Curtea Supremă a Marii Britanii a anunţat marţi că decizia premierului Boris Johnson de a suspenda Parlamentul pentru cinci săptămâni este ilegală, în contextul „unei situații exceptionala”, când pe 31 octombrie Marea Britanie ar urma să părăsească Uninea Europeană, cu sau fără un acord, a precizat președinta Curții Supreme. Lady Hale, preşedinta de facto a Curţii, a declarat că instanţa a decis în unanimitate că suspendarea Parlamentului a fost o acţiune „nelegală, nulă şi fără niciun efect”.

Hale a mai declarat că trimiterea Parlamentului în vacanță, timp de cinci săptămâni (prorogation) a avut un impact „extrem" asupra Parlamentului şi democraţiei britanice.

Președintele Camerei inferioare, John Bercow a spus, la scurt timp după verdict, că a rechemat Camera Comunelor să reia dezbaterile miercuri dimineată.

Guvernul premierului Johnson declarase că va respecta orice decizie a Curții Supreme dar până acum, premierul, aflat la New York la Adunarea Generală ONU, nu a comentat verdictul Curți.

Decizia Curții Supreme nu afectează procesul Brexit-ului: pentru moment, data ieșirii Marii Britanii din UE rămâne 31 octombrie dacă guvernul de la Londra nu cere o prelungire sau nu ajunge totuși la un compromis cu Uniunea Europeană privind acordul care reglementează Brexit-ul, acord care să fie aprobat de parlamentul britanic înainte de 31 octombrie.

XS
SM
MD
LG