Linkuri accesibilitate

New York: s-au deschis dezbaterile Adunării Generale ONU


Secretarul General ONU, Antonio Guterres, în deschiderea celei de a 74-a seiuni a Adunării Generale, New York, 24 septembrie 2019

La New York s-au deschis dezbaterile Adunării Generale ONU, cu avertismentul Secretarului General Antonio Guterres că lumea în acest moment se confruntă cu o profundă criză climaterică, răspândirea terorismului, adâncirea inegalităților sociale și posibilitatea alarmantă a unui conflict în Golful Persic. A urmat discursul președintelui brazilian Bolsonaro, urmat de președintele american Donald Trump. Discursul lui Bolsonaro, discurs era foarte așteptat, pe fundalul marilor proteste pentru protejarea mediului și oprirea schimbărilor climaterice, în cursul cărora, incendiile din pădurile amazoniene au jucat un rol central.

Președintele Trump a declarat pe de altă parte, înainte de deschiderea dezbtarilor, că unul din subiectele dominante va fi Iranul „ pe care punem presiuni intense”. Administrația americană dar și Marea Britanie, Franța și Germania acuză Iranul că ar fi și în spatele atacurilor cu drone din 14 septembrie împotriva unor instalații petroliere cheie din Arabia Saudită. Teheranul respinge categoric acuzațiile iar atacurile au fost asumate de milițiile rebele Huthi din Yemen, care sunt sprijinite de Iran, în confruntarea cu trupele guvernamentale, susținute de Arabia Saudită.

XS
SM
MD
LG