Linkuri accesibilitate

WatchDog: Andrei Năstase și Ion Ceban sunt cei mai mediatizați candidați la Primăria Chișinăului


Andrei Năstase și Ion Ceban

Cei mai mediatizați candidați la Primăria Chișinăului, de către posturile TV din Republica Moldova, în perioada 9-22 septembrie, sunt Andrei Năstase și Ion Ceban. Aceștia sunt urmați de Vladimir Cebotari, Valeriu Munteanu și Andrei Donică, potrivit datelor din primul raport de monitorizare a felului în care este reflectată campania electorală pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, prezentată de către comunitatea „WatchDog.MD”.

Rodica Pîrgari, una dintre autorii raportului, a spus că Andrei Năstase a fost cel mai mediatizat candidat în perioada 9-22 septembrie. Acesta a beneficiat de o ușoară favorizare din partea posturilor Jurnal TV, Moldova 1 și RTR Moldova, iar posturile Publika TV și Prime TV l-au defavorizat vizibil. Cât privește posturile afiliate PSRM, NTV și Accent TV, acestea l-au neglijat.

Și despre Ion Ceban alegătorii au văzut destul de multe știri în perioada monitorizată. Știrile au fost echilibrate, mai multe știri fiind pozitive. „Ion Ceban este vizibil favorizat de NTV Moldova și Accent TV și defavorizat de Publika TV și Prime TV”, a declarat Rodica Pîrgari. În cazul candidatului PSRM, absoluta majoritate a știrilor în context pozitiv au apărut la posturile afiliate partidului.

O atitudine vădit tendențioasă față de candidatul PL, Dorin Chirtoacă, o au posturile Accent TV și NTV Moldova, care timp de două săptămâni nu au arătat nicio știre cu el. Cea mai mare atenție fostului primar a dat-o postul Pro TV.

Valeriu Pașa, expertul WatchDog.MD, susține că Prime TV și Publika TV sunt lideri la capitolul știri negative despre candidați, în special despre Andrei Năstase și Ion Ceban. La Pro TV, 81% din știrile despre candidați sunt neutre. Acesta este urmat de posturile Jurnal TV și TV8.

XS
SM
MD
LG