Linkuri accesibilitate

Ştiri

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, aleși din rândul judecătorilor, au fost revocați din funcție

Imagine generică
Imagine generică

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, aleși din rândul judecătorilor, au fost revocați vineri din funcție. Decizia a fost aprobată în cadrul Adunării generale a judecătorilor, într-o ședință care a durat opt ore.

Au fost revocați din funcția de membru al CSM președintele interimar, Dorel Musteață, precum și Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatolie Galben și Anatolie Pahopol, scrie protv.md. Majoritatea judecătorilor, peste 160, au votat pentru demiterea fiecărui membru în parte.

Vezi ultimele știri

România: De ce mor atât de mulți oameni în accidente rutiere – peste 1.300 în 2024?

Salvatori de la ISU Cluj intervin la un accident rutier. Fotografie de arhivă.
Salvatori de la ISU Cluj intervin la un accident rutier. Fotografie de arhivă.

Peste 1.300 de persoane au murit şi aproape 3.000 au fost rănite în accidente rutiere ce au avut loc în primele 11 luni din anul 2024, transmite Poliția Română. Mai multe accidente mortale, care nu sunt cuprinse încă în statistica Poliției, au avut loc în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

România se află în topul țărilor europene privind numărul accidentelor mortale, iar cifrele de anul trecut sunt similare cu cele din ultimii cinci ani.

Peste 8.500 de români au murit în accidente rutiere grave între 2019 și 2023, arată datele Poliției Române, prezentate de Europa Liberă într-o ediție Țară în Service din august, când am analizat această problemă.

Noile date ale Poliției arată că, în perioada ianuarie - noiembrie 2024, în România s-au produs peste 3.800 de accidente. Comparativ cu anul 2023, numărul accidentelor mortale şi al răniţilor în accidente rutier este mai scăzut, arată un comunicat transmis de Poliţia Română.

Comparativ cu perioada similară a anului 2023, a scăzut numărul de accidente (-234), cel al persoanelor decedate (-55 ), dar și al celor care au fost rănite grav (-217).

Aceste cifre nu cuprind accidentele care au avut loc în luna decembrie 2024.

Care sunt cauzele accidentelor

Statisticile Poliției arată că principale cauze ale accidentelor de circulație grave sunt:

  • indisciplina pietonilor: 685 de accidente:
    • 292 de persoane decedate;
    • 400 de persoane rănite grav;
  • nerespectarea regimului legal de viteză: 617 accidente:
    • 245 de persoane decedate;
    • 524 de persoane rănite grav;
  • indisciplina bicicliştilor: 433 de accidente:
    • 83 de persoane decedate;
    • 352 de persoane rănite grav.

„Accidentele produse pe fondul acestor cauze reprezintă 44,9% din totalul accidentelor rutiere grave. Cele trei cauze menţionate anterior au generat 46,4% din totalul deceselor”, arată comunicatul IGPR.

Chiar dacă în statistica poliței nu este inclusă și luna decembrie 2024, relatările media prezentat mai multe accidente cu victime.

De pildă, pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun, trei persoane – doi soți de 36 și 33 de ani și fiul lor de 4 ani – au murit după ce mașina condusă de bărbat s-a izbit într-o cisternă și a luat foc.

Polițiștii din Suceava au concluzionat că șoferul a intrat într-o depășire periculoasă și a pierdut controlul volanului.

Tot în Suceava, pe 3 ianuarie, un bărbat de 32 de ani a murit după ce mașina în care se afla a derapat și a ieșit de pe partea carosabilă.

România a condus ani la rândul clasamentul mortalității rutiere în UE.

Informațiile preliminare pentru 2023 arată că rata deceselor de pe șoselele a scăzut la 81 de persoane la 1 milion de locuitori în România, fiind devansată doar de Bulgaria – 82 de decese – într-un top nefast la nivel european.

Care sunt cauzele

Într-o acțiune de control al vitezei – SPEED – desfășurată la începutul lunii august 2024 de polițiștii rutieri din toată Europa, șoferii a mai bine de 50% din cele peste 52.000 de mașini controlate în România au fost sancționați pentru depășirea vitezei.

Peste 2.300 dintre ei depășiseră cu peste 50 km/h viteza admisă. Alți peste 230 au depășit-o cu peste 70 km/h. Cu toții au rămas fără permis.

Cum pot fi prevenite însă accidentele mortale sau grave cauzate de viteză? Greu, dar nu imposibil, cel puțin în viziunea Comisiei Europene.

Forul de la Bruxelles a fixat prin documente strategice ținta ca statele membre să reducă cu 50% numărul deceselor și al răniților grav până în 2030 (raportat la datele din 2019), respectiv să reducă la zero numărul deceselor până în 2050. E așa numită „viziune zero”.

România mai are încă multe de făcut, după cum a transmis Comisia Europeană (CE) la final de 2022, când a cerut modificarea Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030, adoptată de Guvernul român în acel an.

Executivul s-a angajat să facă acțiuni concrete, între care sancțiuni mai aspre pentru vinovații dee accidentele rutiere și reducerea vitezei maxime pe anumite sectoare de drum.

În februarie 2023, Guvernul a adoptat modificările strategiei, care figurează și ca obiectiv în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De altfel, România și-a asumat să reducă „punctele negre” ale accidentelor rutiere din România la aproape jumătate, cu 129 mai puține decât cele 267 din prezent.

Aceste porțiuni totalizează peste 800 de kilometri de drum, situați pe cei 17.000 de kilometri de drumuri naționale și peste 1.000 de kilometri de autostrăzi, administrați de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Într-un interval de cinci ani (2015-2019), în punctele respective (punctele negre) au avut loc peste 5.000 de accidente grave, în care au murit 504 oameni și alte peste 9.200 au fost răniți.

Peste 200 de milioane de euro sunt prevăzute în PNRR pentru investiții precum:

  • montarea de parapete din beton, parapete cu role sau cabluri (spre exemplu, pe DN 7C Transfăgărășan și Transalpina) în zonele cu risc crescut de accidente;
  • campanii de conștientizare;
  • iluminarea și semnalizarea zonelor periculoase;
  • reintroducerea de radare fixe.

Totuși, autoritățile nu fac încă destul, spunea în august 2024, pentru Europa Liberă, președintele Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere (AVUAR), Cătălin Codescu.

Asta chiar dacă se poate admite că schimbarea conduitei pe șosele implică și alți factori, începând cu educația în familie și în școlile de șoferi.

„Suferim la aceste capitole”, dar autoritățile nu se pot ascunde după asta, spune el.

„Există un principiu în strategiile internaționale ale statelor care au reușit să reducă rata accidentelor: omul poate greși, pentru că este supus greșelii, dar tocmai de aceea trebuie să creștem atât de mult calitatea factorului drum, încât, dacă apare o eroare umană, fie să nu se producă accidentul, fie, dacă totuși se produce accidentul, consecințele să fie mai puțin grave”, explică Codescu.

Acest principiu nu ar fi nici măcar cunoscut de autorități, cu atât mai puțin implementat.

„Avem mai mulți kilometri de autostradă decât în urmă cu zece ani, însă acești kilometri de autostradă sunt prea puțini dacă ne raportăm la parcul auto din România, la suprafață și la populație, la orice care ține de țara noastră. Mai mult decât atât, acești kilometri de autostradă nu sunt, de multe ori optimi”, spune el.

Este sceptic cu privire la reușita (re)introducerii de radare fixe, întrucât ar acoperi foarte puțin din necesarul real al României. Acestea au fost eliminate de pe drumuri în valuri, începând cu 2010, întrucât nu exista o legislație clară pentru instalarea și funcționarea lor.

Asta în condițiile în care, pe lângă drumurile naționale și autostrăzile administrate de CNAIR, sunt mii de kilometri de drumuri județene și comunale unde de asemenea au loc accidente.

În plus, există diferențe mari între infrastructura din diverse județe, mai atrage el atenția.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Aliev: Reprezentanții Rusiei sunt responsabili de prăbușirea avionului AZAL

Președintele azer, Ilham Aliev, la întrevederea din 6 ianuarie 2025 cu membrii echipajului, supraviețuitorii și rudele victimelor accidentului aviatic din 25 decembrie 2024, când un avion al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit lângă orașul kazah Aktau.
Președintele azer, Ilham Aliev, la întrevederea din 6 ianuarie 2025 cu membrii echipajului, supraviețuitorii și rudele victimelor accidentului aviatic din 25 decembrie 2024, când un avion al companiei Azerbaijan Airlines s-a prăbușit lângă orașul kazah Aktau.

Președintele azer Ilham Aliev a declarat că responsabilitatea pentru prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines, care a căzut lângă orașul kazah Aktau pe 25 decembrie anul trecut, „revine reprezentanților Federației Ruse”.

Aliev s-a întâlnit pe 6 ianuarie cu membri ai echipajului, supraviețuitori ai accidentului, precum și cu rude ale victimelor. Discursul său a fost publicat pe site-ul președintelui Azerbaidjanului.

Anterior, Aliev a declarat că tragicul incident s-a produs probabil din cauza intervenției sistemelor rusești de apărare aeriană, atunci când avionul, care zbura de la Baku, încerca să aterizeze în capitala cecenă Groznîi.

Într-un nou discurs, președintele azer a cerut pedepsirea celor vinovați, ale căror acțiuni au „provocat moartea cetățenilor azeri în acest accident”. „Cerem dreptate, cerem pedepsirea celor responsabili, cerem transparență totală”, a declarat Aliev.

„Dacă orașul Groznîi ar fi luat măsuri în timp util pentru a închide spațiul aerian, dacă ar fi fost respectate toate regulile serviciilor la sol și dacă ar fi existat o coordonare între forțele armate și serviciile de stat ale Federației Ruse, această tragedie nu ar fi fost posibilă”, a punctat președintele Azerbaidjanului.

Autoritățile ruse nu s-au pronunțat oficial în legătură cu cauzele accidentului și responsabilitatea lor pentru cele întâmplate. Totodată, președintele Vladimir Putin i-a cerut scuze lui Aliev pentru faptul că incidentul cu avionul a avut loc în spațiul aerian al Rusiei.

Autoritățile ruse au recunoscut că sistemele de apărare antiaeriană funcționau la Groznîi - în momentul în care avionul azer se apropia de capitala cecenă, aparent pentru a respinge un atac al dronelor ucrainene. Avionul nu a putut ateriza la Groznîi și a fost nevoit să se îndrepte spre aeroportul kazah Aktau. Fiind avariat, se pare, de tirul antiaerienei rusești, avionul s-a prăbușit în timp ce se apropia de Aktau.

În urma incidentului, și-au pierdut viața 38 de persoane, inclusiv cetățeni din Azerbaidjan, Rusia și Kazahstan, iar 29 de oameni au supraviețuit.

Inițial, reprezentanții autorităților ruse au prezentat diferite versiuni ale cauzelor accidentului aviatic, printre care un presupus impact cu un stol de păsări sau explozia unei butelii de oxigen la bord. Aliev a declarat că ascunderea adevărului de către autoritățile statului rus și „susținerea unor versiuni absurde” au provocat „uimire, regrete și furie justificată”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Donație de echipamente pentru sportivii din R. Moldova

Sportivii moldoveni care au participat la Jocurile Olimpice din Franța, 2024
Sportivii moldoveni care au participat la Jocurile Olimpice din Franța, 2024

Circa 500 de sportivi din loturile naționale vor beneficia de echipamente de reprezentare la competiții naționale și internaționale la începutul acestui an. Este vorba, între altele, de îmbrăcăminte și pantofi sport, dar și alte accesorii.

O parte din echipamente a fost cumpărată de ministerul Educației, iar cealaltă de o organizație neguvernamentală care a contribuit cu 300 de seturi. Acestea urmează să fie predate federațiilor de profil.

Recent, ministerul Educației a anunțat că bugetele federațiilor sportive care au obținut performanțe la Jocurile Olimpice, Paralimpice și Jocurile Mondiale vor crește cu 50% și vor ajunge la 67 de milioane de lei.

De asemenea, potrivit noului mecanism de finanțare, federațiile care au avut sportivi participanți la ultima ediție a Jocurilor Olimpice sau Paralimpice de la Paris vor primi 200.000 de lei pentru fiecare federație și 100.000 de lei pentru fiecare sportiv participant. Totodată, federațiile care au participat la Jocurile Mondiale (probele neolimpice) vor primi 100.000 de lei pentru fiecare federație și 50.000 de lei pentru fiecare sportiv.

„În 2024, am înregistrat un record istoric pentru țară, cu peste 700 de medalii la competițiile europene și mondiale, comparativ cu 531 câte am avut în anul precedent. Pentru a onora acest efort remarcabil, vom acorda premii generoase”, a declarat, recent, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

Amintim că la Jocurile Olimpice de anul trecut de la Paris, sportivii moldoveni au avut cea mai bună evoluție din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiade, aducând acasă patru medalii - cel mai mare număr de distincții obținut vreodată. Totodată, sportivii moldoveni au obținut o medalie de argint și una de bronz la Jocurile Paralimpice.

La a opta sa participare la Jocurile Olimpice (JO), care s-au desfășurat în perioada 26 iulie – 11 august 2024, R. Moldova a fost reprezentată de 26 de sportivi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Chișinăul dispune livrarea gazelor și curentului în câteva sate unite la sistemul energetic transnistrean

Un tată își plimbă fiica pe o stradă din satul Varnița, stânga Nistrului, unde compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric.
Un tată își plimbă fiica pe o stradă din satul Varnița, stânga Nistrului, unde compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a cerut companiei Moldovagaz să asigure cu gaze naturale 14 localități din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Dubăsari, conectate la rețelele din regiunea transnistreană, către care concernul rus Gazprom a sistat livrările pe 1 ianuarie.

Totodată, compania „Premier Energy Distribution” ar urma să furnizeze curent electric în localitățile Varnița și Copanca, conectate și acestea, tehnologic, la sistemul energetic de pe malul stâng al Nistrului.

Astfel, Moldovagaz ar urma să asigure continuitatea și fiabilitatea alimentării cu gaze naturale a consumatorilor finali din satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari; satele Hârbovăț și Varnița din raioanele Anenii Noi, precum și satele Fârlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni.

Potrivit deciziei CSE, Moldovagaz și Premier Energy Distribution urmează să asigure în termene proxime alimentarea cu gaze și energie electrică a localităților respective, aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care sunt conectate la sistemul energetic al regiunii separatiste.

CSE nu a precizat cum anume va fi pusă în aplicare decizia sa, dar a cerut Biroului Politici de Reintegrare să utilizeze canalele de dialog existente între Chișinău și Tiraspol.

Președintele interimar al Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Teleradio-Moldova că racordarea celot 14 localități din Zona de Securitate de la Nistru presupune construcția de noi gazoducte și puncte de acces.

Potrivit lui Ceban, asemenea lucrări durează, în mod normal, până la 9 luni. Prin urmare, este puțin probabil ca locuitorii acestor sate să obțină acces la gaze în această iarnă. Planul de racordare a celor 14 localități ar urma să fie prezentat la ANRE pe 10 ianuarie, a mai spus Ceban, citat de postul public Radio Moldova.

Anterior, administrația separatistă de la Tiraspol a refuzat orice ajutor din partea Chișinăului pentru depășirea consecințelor crizei energetice din regiunea transnistreană.

După ce Gazprom a sistat livrările spre Transnistria pe 1 ianuarie, populația și întreprinderile din regiune au rămas fără gaze naturale și agent termic, iar curentul electric este furnizat doar în anumite ore. Mii de oameni au fost trimiși în concedii forțate, iar elevii vor avea o vacanță prelungită.

Tiraspolul spune că ar mai avea o mică rezervă de gaze în țevi pentru 10-15 zile, iar centrala electrică MGRES (Centrala de la Cuciurgan) a trecut la cărbune, având rezerve pentru cel mult 50 de zile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Populiștii de dreapta, chemați să formeze guvernul Austriei. Președintele Van der Bellen: „Nu a fost o decizie ușoară”

O ușă întredeschisă către guvernare: liderul FPO Herbert Kickl la palatul prezidențial de la Viena, la 6 ianuarie 2025.
O ușă întredeschisă către guvernare: liderul FPO Herbert Kickl la palatul prezidențial de la Viena, la 6 ianuarie 2025.

În Austria, populiștii de dreapta din Partidul Libertății (FPO) au fost invitați oficial de președintele Alexander Van der Bellen să formeze guvernul, după eșuarea negocierilor dintre partidele tradiționale, care au plănuit inițial să nu le permită extremiștilor să guverneze.

„Nu a fost o decizie ușoară”, a spus Van der Bellen, un politician din tabăra Verzilor, după ce l-a invitat pe șeful FPO Herbert Kickl să încerce formarea executivului de la Viena. Dacă reușește, va fi prima oară când extrema dreaptă guvernează în Austria de la al doilea război mondial, în ajunul căruia țara a fost anexată de Germania hitleristă.

Partidul lui Kickl a câștigat alegerile parlamentare din Austria în septembrie, obținând 28,8% din voturi și devansând Partidul Popular Austriac al cancelarului demisionar Karl Nehammer, clasat pe locul al doilea.

Cu toate acestea, în octombrie, președintele Alexander Van der Bellen i-a oferit lui Nehammer prima șansă de a forma un nou guvern, după ce partidul acestuia a declarat că nu va intra la guvernare cu Partidul Libertății sub conducerea lui Kickl, iar alte forțe politice au spus și ele că nu vor să lucreze cu Partidul Libertății.

Eforturile de a forma o alianță guvernamentală fără extrema dreaptă au eșuat însă în primele zile ale noului an, iar Nehammer a declarat sâmbătă că va demisiona.

Partidul Popular a semnalat apoi că ar putea lua, totuși, în considerare să lucreze sub conducerea lui Kickl.

Van der Bellen a declarat luni, după ce s-a întâlnit cu Kickl timp de aproximativ o oră la palatul prezidențial de la Viena, că l-a însărcinat pe liderul Partidului Libertății să poarte discuții cu Partidul Popular pentru a forma un nou guvern.

Nu există vreo garanție că discuțiile de coaliție între extrema dreaptă și conservatori vor fi încununate de succes, dar nu mai există alte opțiuni realiste de coaliții în actualul parlament, iar sondajele sugerează că un nou scrutin în viitorul apropiat ar putea consolida și mai mult Partidul Libertății.

Ca și alte țări din Uniunea Europeană, Austria se confruntă cu ascensiunea extremei drepte pe fondul temerilor de imigrație, al scumpetei și al tensiunilor provocate de războiul prelungit provocat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Consumul de energie electrică pe malul drept al Nistrului, acoperit integral

Necesarul de consum este acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.
Necesarul de consum este acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.

Consumul de curent electric pe malul drept al Nistrului a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie, fără să fie necesară activarea contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate, a anunțat guvernul de la Chișinău.

Potrivit autorităților de la Chișinău, sursele de energie electrică în perioada de referință au fost:

  • SA „Termoelectrica” – 32,35 %
  • SA „CET-Nord” – 5,12 %
  • Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 %
  • Energie regenerabilă – 11,83 %
  • Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%

Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice, precizează un comunicat oficial.

Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția de energie electrică prin utilizarea cărbunelui, având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat de energie, în regiunea transnistreană continuă deconectările planificate în evantai. Acestea includ și localitățile Copanca și Varnița (subordonate autorităților constituționale), cu intervale de întrerupere între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00.

În privința gazelor naturale, autoritățile spun că presiunea în rețelele de transport gestionate de Vestmoldtransgaz se menține în limitele parametrilor funcționali.

Autoritățile au îndemnat din nou cetățenii să utilizeze rațional energia electrică, în special în orele de vârf.

În ajun, reprezentanți ai ministerului Energiei de la Chișinău au spus că monitorizează „atent evoluția” situației din regiunea transnistreană, pe care au descris-o drept „îngrijorătoare”, după sistarea livrărilor de gaze rusești de la 1 ianuarie.

În lipsa agentului termic şi a apei calde, mulți locuitori din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, ceea ce provoacă suprasolicitarea rețelelor. Deficitul de putere în sistemul electric din stânga Nistrului ar fi circa 30% din necesarul de consum.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Zelenski spune că garanțiile de securitate ale SUA sunt un imperativ și că vrea o nouă întâlnire cu Trump

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și președintele ales al SUA, Donald Trump, la New York, 27 septembrie 2024.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, și președintele ales al SUA, Donald Trump, la New York, 27 septembrie 2024.

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, spune că orice garanții de securitate pentru țara sa în vederea încheierii războiului cu Rusia ar avea sens numai dacă ar fi oferite de SUA și că speră să aibă o nouă întâlnire cu președintele ales Donald Trump imediat după învestirea acestuia la 20 ianuarie.

„Fără Statele Unite, garanțiile de securitate nu sunt posibile”, a declarat el într-un interviu de trei ore cu podcasterul american Lex Fridman, publicat pe 5 ianuarie.

„Mă refer la garanții de securitate care pot preveni agresiunea rusă”, a spus președintele Ucrainei.

În interviul realizat la Kiev, în limbile engleză, ucraineană și chiar rusă pe alocuri, Zelenski și-a reafirmat convingerea că orice încetare a focului fără garanții de securitate pentru Kiev va fi folosită de Moscova pentru a se regrupa și a lansa noi ofensive.

Pe măsură ce se apropie a treia aniversare a invaziei ruse, la 24 februarie, moartea și distrugerile continuă în multe orașe ucrainene - în principal în est și pe teritoriul ocupat de forțele Kremlinului - și peste graniță, în regiunea Kursk din Rusia.

Pentru Kiev urmează vremuri nesigure, odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.

Trump, care a criticat vehement amploarea ajutorului acordat de SUA Ucrainei, a promis în repetate rânduri să pună capăt rapid conflictului, deși a oferit puține detalii. Mulți susținători ai Ucrainei sunt îngrijorați de faptul că acesta va impune condiții inacceptabile pentru Kiev.

Cu toate acestea, este aproape sigur că se vor face presiuni pentru o încetare a focului, având în vedere promisiunile lui Trump de a pune capăt rapid războiului.

Administrația demisionară a președintelui Joe Biden a direcționat aproximativ 60 de miliarde de dolari către Ucraina sub formă de arme, echipamente și alte ajutoare în ultimii patru ani.

Zelenski are o relație mai veche și dificilă cu viitorul președinte.

Prima punere sub acuzare a lui Trump în calitate de președinte, în 2019, a fost declanșată de o convorbire telefonică între acesta și Zelenski, în care Trump părea să condiționeze ajutorul militar american de începerea de către Zelenski a unei anchete penale împotriva lui Biden.

Trump l-a luat în colimator pe Zelenski de mai multe ori. În timpul campaniei sale prezidențiale, el l-a descris în mod repetat pe liderul de la Kiev drept „cel mai mare comerciant din lume” - o aluzie la ajutoarele de zeci de miliarde de dolari cerute de acesta și oferite de legislatorii americani de la începutul războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, în interviu, Zelenski și-a exprimat încrederea că Trump va contribui la încheierea unui acord de pace echitabil și durabil, însoțit de garanțiile de securitate necesare.

„Trump și cu mine vom ajunge la un acord și... vom oferi garanții puternice de securitate, împreună cu Europa, iar apoi vom putea vorbi cu rușii”, a declarat Zelenski.

„Noi și Trump vom fi primii, iar Europa va susține poziția Ucrainei”, a spus el.

„Cred că președintele Trump nu numai că are voință, dar și toate aceste posibilități, și nu sunt doar vorbe”, a adăugat Zelenski.

„Mă bazez cu adevărat pe el și cred că poporul nostru se bazează cu adevărat pe el, așa că are suficientă putere pentru a-l presa, pentru a-l presa pe [președintele rus Vladimir] Putin”.

Întrebat de ce ar avea nevoie pentru a lua în considerare o încetare a focului, Zelenski a spus că de garanții de securitate, de preferință în cadrul alianței NATO - ceea ce Putin a respins vehement.

Aderarea la NATO a fost una dintre nemulțumirile inițiale ale Kremlinului, folosită pentru a justifica invazia în Ucraina din februarie 2022.

Zelenski a declarat că, în cadrul oricărei înțelegeri, partenerii occidentali ar trebui, cel puțin, să garanteze securitatea teritoriului ucrainean care nu este acum ocupat de Rusia, să continue să furnizeze asistență militară și să mențină sancțiunile economice devastatoare pentru Rusia.

„Dacă nu avem garanții de securitate, Putin va veni din nou”, a spus el.

Zelenski a declarat că obiectivele lui Putin sunt de a slăbi NATO și de-l împiedica pe liderul de la Kiev să construiască „o relație puternică cu Trump”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Proteste antiguvernamentale în Muntenegru, după atacul armat din 1 ianuarie

Proteste la Podgorica, după atacul armat din 1 ianuarie.
Proteste la Podgorica, după atacul armat din 1 ianuarie.

Mii de oameni au protestat în capitala Muntenegrului, Podgorica, pe 5 ianuarie, față de ceea ce au numit răspunsul inadecvat al autorităților la atacurile armate din 1 ianuarie, și au cerut demisia unor înalți oficiali de securitate.

„Fiți drepți și corecți - au fost uciși cetățeni nevinovați”, a declarat Marko Vukcevic, membru al unui grup informal de studenți care a organizat mitingul. „Nu au reușit să ne protejeze și de aceea trebuie să demisioneze imediat”.

Demonstranții au cerut în special demisia ministrului de interne, Danilo Saranovic, și a viceprim-ministrului responsabil de securitate, Aleksa Becic.

Numeroși protestatari au scandat „Demisia”, „Mâinile tale sunt însângerate” și „Criminalii”.

La Cetine, în prima zi a noului an, o încăierare într-un bar a declanșat un schimb de focuri în masă soldat cu moartea a 12 persoane, inclusiv doi copii. Orașul, cu o populație de aproximativ 13 000 de locuitori, se află la aproximativ 34 de kilometri vest de capitală.

Presupusul atacator, Aco Martinovic, a murit în drum spre spital după ce a încercat să se sinucidă.

În 2022, lui Martinovic i-au fost confiscate arme ilegale, iar la sfârșitul lui 2024 acesta a primit o sentință de trei luni de închisoare, pe care a contestat-o.

Poliția nu a dezvăluit încă identitatea victimelor, dar se crede că acestea au fost rude, prieteni și nași ai lui Martinovic.

În Cetinje, locul tragediei, aproximativ 2 000 de locuitori s-au adunat pentru 12 minute de tăcere la ora 17:26 - ora exactă la care, pe 1 ianuarie, primele patru persoane au fost ucise în taverna Velestovo.

Ca răspuns la tragicul incident, guvernul a anunțat noi măsuri de control al armelor de foc, în urma unei ședințe de șapte ore a Consiliului Național de Securitate.

Deși estimările variază, Muntenegru are una din cele mai ridicate rate ale deținerii de arme din Europa. Într-o țară cu puțin peste 620 000 de locuitori, există aproximativ 245 000 de arme de foc în uz, conform proiectului Small Arms Survey, din Elveția.

Alte estimări sugerează că cifra ar fi mai mică. Potrivit datelor poliției furnizate Serviciului Balcanic al RFE/RL, în 2022, în Muntenegru existau peste 100 000 de arme deținute legal, în timp ce numărul armelor de foc ilegale era estimate la 40-80 de mii de unități.

Comentând răspunsul poliției la atacurile de după Revelion, premierul Milojko Spajic a declarat că toate crimele au avut loc în decurs de 20 de minute în cinci locații, descriindu-le drept „un tsunami de violență”. El a spus că poliția a aflat despre crime abia după ce a fost ucisă a opta victimă. Potrivit lui, au trecut cinci ore și jumătate de la moartea ultimei victime până la găsirea atacatorului.

Printre protestatari s-a aflat și primarul din Cetinje, Nikola Djuraskovic, care a cerut, de asemenea, demisia oficialilor responsabili de securitate și o reuniune de urgență a parlamentului țării pentru a discuta această chestiune.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Ucraina a lansat o nouă ofensivă militară în regiunea Kursk din Rusia

Ucraina ar fi lansat o nouă ofensivă în Kursk.
Ucraina ar fi lansat o nouă ofensivă în Kursk.

Armata ucraineană a lansat un nou asalt în regiunea Kursk, potrivit unor oficiali ucraineni și a mai multor informații publicate pe canale pro-ruse de Telegram.

Ofensiva fulger a fost anunțată de Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformarii al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, care a declarat într-un tweet, pe 5 ianuarie, că forțele ruse din Kursk au fost „atacate în mai multe direcții, ceea ce a fost o surpriză pentru ei”.

De asemenea, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a menționat indirect atacul surpriză spunând: „Regiunea Kursk, vești bune, Rusia primește ceea ce merită”.

Se pare că ofensiva este lansată din centrul districtului Sudja, care se află sub control ucrainean din august, în direcția Bolșoie Soldatskoye, la aproximativ 70 de kilometri de orașul Kursk, centrul administrativ al regiunii.

Nu a existat încă niciun comentariu din partea armatei ucrainene cu privire la atac, dar Ministerul rus al Apărării a declarat prin intermediul agenției de presă de stat TASS că „în jurul orei 9:00 dimineața, ora Moscovei, forțele armate ucrainene au lansat un contraatac pentru a opri înaintarea Rusiei în direcția Kursk”.

Europa Liberă nu a putut până la publicarea acestei știri să verifice în mod independent cele mai recente afirmații despre situația din Kursk din cauza dificultății de a obține date din prima linie.

Potrivit postărilor rusești despre război de pe Telegram, care urmăresc îndeaproape evoluția de pe câmpul de luptă, atacul este efectuat cu vehicule blindate, vehicule de deminare și sisteme de război electronic, despre care se spune că contracarează cu succes dronele rusești.

Canalul MIG Rossyy a susținut că armata ucraineană a avut „succese locale”.

Luptele par să fie centrate în jurul satului Berdin de lângă Bolshoye Soldatskoye, MIG Rossy spunând că „acestea nu sunt manevre lente ale unor grupuri mici de sabotaj, ci o încercare de atac la scară largă”.

Trupele ucrainene au preluat o parte din regiunea Kursk a Rusiei într-un atac surpriză, la începutul lunii august 2024. Aproximativ jumătate din teritoriul cucerit în ofensiva inițială a fost recucerit de atunci, dar Kievul deține în continuare Sudja și aproximativ 500 de kilometri pătrați de teritoriu rus.

În ultimele zile, canalele Telegram au răspândit discuții despre o nouă ofensivă pregătită de Ucraina, care se presupune că era programată să coincidă cu viitoarea învestire a lui Donald Trump ca președinte al SUA pe 20 ianuarie.

Știre preluată de pe Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

Oficial de la Chișinău, despre situația din Transnistria: „Este îngrijorătoare”

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința Guvernului din 18 decembrie 2024.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, la ședința Guvernului din 18 decembrie 2024.

„Situaţia energetică în regiune [din Transnistria] s-a deteriorat rapid [după oprirea livrărilor de gaze de către Gazprom] şi este una îngrijorătoare”, apreciază Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Energiei, care coordonează cu instituția după revocarea ministrului Victor Parlicov.

Constantin Borosan a scris pe rețelele sociale că autoritățile de la Chișinău monitorizează „atent evoluția” și că Moldelectrica, operatorul de sistem, are comunicare cu întreprinderile sectoriale, inclusiv cu cele din stânga Nistrului.

În lipsa agentului termic şi a apei calde, locuitorii din stânga Nistrului se încălzesc cu echipamente electrice, iar acest fapt condiționează suprasolicitarea rețelelor, creând și un deficit de circa 65 MW de energie electrică în regiune.

Consumul de curent în sectorul rezidențial a crescut de circa două ori. Unele rețele interne – în mare parte din perioada sovietică – din blocurile de locuit nu rezistă, după unele relatări ale presei transnistrene.

Deficitul de putere în sistemul electric din stânga Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum sau 65 MW – „enorm pentru sistemul energetic”, a explicat Borosan. Potrivit lui, sarcina electrică atinge valoarea de 219 MW, în timp ce capacitatea maximă de producere la MGRES (Centrala de la Dnestrovsk) și Centrala Dubăsari însumează acum doar 154 MW.

Guvernul de la Chișinău a informat duminică că malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la hidrocentrala de la Dubăsari. MGRES ar dispune de rezerve de cărbune până la finele lunii ianuarie.

Situația se complică și prin faptul că livrarea agentului termic fiind oprită, noaptea mercurul în termometre a coborât până la minus 8 grade Celsius.

Tăcerea Tiraspolului

Constantin Borosan menționează că pe platforma Ministerului Energiei malului stâng i-au fost avansate o serie de propuneri, inclusiv de a achiziționa de pe burse gaze naturale de către Tiraspoltransgaz.

O altă modalitate de cooperare propusă a fost cea ca Energocom, traiderul de stat de la Chișinău, să facă achiziții de gaze naturale, care să fie prelucrate în energie electrică la MGRES. „Până astăzi nu avem niciun răspuns la această formă de cooperare”, a menționat Borosan.

Tiraspoltransgaz a refuzat și propunerea făcută de Moldovagaz și Energocom de a aplica un mecanism funcțional de achiziție a gazelor naturale de pe piețele regionale.

Probleme și pe malul drept

Celula de criză de la Guvern a anunțat duminică, 5 ianuarie, că pentru perioada 4-5 ianuarie, consumul de curent e asigurat integral pentru malul drept, nefiind nevoie „de activat contractele de avarie.”

Autoritățile îndeamnă, însă, cetățenii să consume rațional curentul, mai ales în orele de vârf. Astfel, spune Celula de criză, va putea fi asigurată „stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică.”

La situația din 4 ianuarie, malul drept este alimentat cu energie electrică din importuri românești (50,38%); SA „Termoelectrica” (29,64%); energie regenerabilă (14,11%); SA „CET-Nord” (4,76%) și Hidrocentrala din Costești (1,11%).

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Mama unei deținute politice din Belarus, condamnată pentru un interviu

Sediul Curții regionale de Justiție din Brest, Belarus, unde a fost condamnată Tatiana Vasilieva.
Sediul Curții regionale de Justiție din Brest, Belarus, unde a fost condamnată Tatiana Vasilieva.

O instanță regională din Brest a condamnat-o pe Tatiana Vasilieva, mama deținutei politice Iulia Laptanovich, la doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Ea a fost acuzată de complicitate la „activitate extremistă”, scrie publicația „Nașa Niva”.

Jurnaliștii relatează că Vasilieva a fost reținută în ianuarie 2024 în timpul descinderilor serviciilor belaruse de informații [KGB] sub pretextul că ea a acordat ajutor deținuților politici. Atunci, cazul s-a limitat la un proces-verbal și la o amendă.

În august 2024, Vasilieva a fost reținută din nou pentru un interviu acordat, în 2021, postului TV „Belsat”. Ea a fost plasată în arest preventiv la Brest, notează „Nașa Niva”. Procesul a avut loc în a doua jumătate a lunii decembrie 2024, magistrații condamnând-o la doi ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei

Fiica Tatianei Vasilieva, activista din Prujan, mamă a trei copii minori, Iulia Laptanovich, a fost judecată în 2022 pentru calomnie, „crearea de condiții” pentru insultarea și amenințarea unui reprezentant al autorităților și a unui judecător; pentru complicitate la amenințarea cu violență împotriva unui funcționar; acțiuni ilegale de colectare a datelor personale și susținerea activității extremiste.

Iulia și soțul său, Igor, au fost condamnați în august 2021 în așa zisul „dosar al horelor” – cel mai de amploare inițiat după protestele din 2020. Igor Laptanovich a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, iar Iulia la trei ani, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, scrie Current Time.

Pe 13 octombrie 2021, în casa Iuliei au fost făcute percheziții, după care ea a fost reținută într-un nou dosar. Potrivit Comitetului belarus de investigații, în audieri Iulia a spus că, în iulie 2021, un utilizator a contactat-o pe rețelele sociale și sa- oferit să-i acorde o recompensă financiară în schimbul unor informații despre funcționarii care i-au persecutat familia. Ea a acceptat și a primit un transfer de peste 500 de euro.

Iulia și Igor Laptanovich sunt recunoscuți ca deținuți politici. Ei au trei copii minori.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Efectele crizei energetice se amplifică pe malul stâng al Nistrului

O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.
O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.

La cinci zile de la oprirea livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom, situația se agravează pe malul stâng al Nistrului. Lipsa gazelor și deficitul de energie electrică adâncesc criza social-economică din regiune.

Majoritatea celor mai mari întreprinderi din Transnistria – regiunea separatistă din estul R. Moldova – și-au sistat activitatea, potrivit autorităților de facto din stânga Nistrului.

Una dintre cele mai mari întreprinderi și unul dintre cei mai mari contribuabili ai regiunii – Uzina metalurgică de la Rîbnița – și-a sistat activitatea. Mai bine de două mii de angajați au fost trimiși în concedii forțate. Tot la Rîbnița, Combinatul de panificație, care producea câte 2 tone de pâine în 24 de ore, și-a trimis angajații în concedii forțate, cu păstrarea a 2/3 din salarii.

Locuințele cetățenilor sunt debranșate sistematic de la rețeaua electrică. În unele locuințe temperatura aerului este de 10 grade, iar rețelele electrice interne din blocuri nu rezistă, atunci când oamenii încearcă să se încălzească cu reșouri. Apă caldă nu se mai dă.

Pentru duminică, 5 ianuarie, sunt planificate întreruperi de curent pentru patru ore. Autoritățile au decis, în scopul economisirii energiei, să renunțe la iluminatul public stradal.

În dimineața zilei de 4 ianuarie, în regiune au fost înregistrate în jur de 160 de deconectări de avarie de la rețeaua electrică, cele mai multe fiind la Tiraspol (23), Bender (30), raioanele Slobozia (31) și Dubăsari (36).

Afectate au fost și localități aflate sub jurisdicția Chișinăului, dar care depind energetic de Tiraspol. În Varnița, un sat cu aproximativ 5.000 de locuitori, situat în vecinătatea orașului Bender, au avut loc 30 de deconectări.

În lipsa gazelor, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) funcționează pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1.000 de tone. Estimările autorităților de la Chișinău arată că rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior de pretinsele autorități din stânga Nistrului.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că instituțiile de resort din dreapta Nistrului sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Recent, Tiraspolul a refuzat oferta Chișinăului de a-i acorda ajutor și „suport tehnic” în achiziția de gaze pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului. Tiraspolul a spus că asta ar implica achiziționarea gazelor la prețuri „mai mari și instabile.”


Presa transnistreană scrie despre apariția problemelor privind aprovizionarea cu apă. Din cauza întreruperilor de curent, de pildă la Tighina/Bender presiunea în rețelele de apă scade, astfel că apa nu ajunge la etajele superioare.

La fel, pe rețelele de socializare circulă atenționarea despre apariția unor posibile probleme ce țin de calitatea Internetului și a semnalelor TV.

Instituțiile educaționale vor trece în regim de activitate online, dar nu este limpede cum se va asigura acest proces în situația întreruperilor de curent și a problemelor cu Internetul.

Autoritățile transnistrene au anunțat că au pregătit în jur de 6.000 de metri steri de lemn de foc inclusiv pentru categoriile social vulnerabile.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Noul Congres al SUA, controlat de republicani, și-a început activitatea

Mike Johnson, republican din Louisiana, ține ciocanul în ziua în care depune jurământul ca președinte al Camerei Reprezentanților, Washington, SUA, 3 ianuarie 2025.
Mike Johnson, republican din Louisiana, ține ciocanul în ziua în care depune jurământul ca președinte al Camerei Reprezentanților, Washington, SUA, 3 ianuarie 2025.

La Washington, și-a început activitatea Congresul de legislatura a 119-a – organul legislativ bicameral. Alegerile pentru componența acestuia au avut loc în noiembrie 2024, simultan cu cele prezidențiale. Ambele camere ale Congresului sunt controlate de Partidul Republican.

În Senat, camera superioară, republicanii dețin 53 de locuri din o sută, adică mai puțin de 60 de voturi necesare pentru promovarea majorității legilor, scrie „Vocea Americii”.

Lider al majorității republicane a fost ales John Thune (63 de ani), din partea statului Dakota de Sud. Mitch McConnell, care a condus timp de 18 ani fracțiunea republicană din Senat, și-a părăsit postul.

Timp de câteva zile, postul de președinte al Senatului va fi exercitat de vicepreședintele SUA, democrata Kamala Harris, rivala lui Donald Trump în alegeri. Ea urmează să fie înlocuită de J.D. Vance din partea Partidului Republican.

În Camera Reprezentanților, unde republicanii dețin o majoritate fragilă – 219 locuri față de 215 ale democraților – principala intrigă a fost alegerea președintelui Camerei. După cum relatase „Vocea Americii”, republicanul Mike Johnson putea rata realegerea sa pe fondul unui acord încheiat, în decembrie, cu democrații privind menținerea și asigurarea finanțării guvernului.

Președintele ales, Donald Trump, și-a exprimat sprijinul pentru Johnson pe rețelele sociale, numindu-l „un om la locul lui, muncitor și religios”. Într-un discurs, Johnson admisese că sprijinul lui Trump îl va ajuta să fie reales, potrivit CNN.

În cele din urmă, Mike Johnson a obținut suficiente voturi pentru a continua să exercite funcția de președinte al Camerei Reprezentanților.

Tradițional, primele o sută de zile de activitate ale noului președinte, dar și ale Congresului, sunt considerate perioada pentru introducerea pe agendă a principalelor proiecte de lege promise în campania electorală.

„[Trump] intenționează să se ocupe la modul serios de taxe. Se va concentra pe frontiere și pe cadrul legal pentru reglementarea imigrației și imigranților, în special din Mexic și țările musulmane. Ulterior, va identifica compromisuri pentru a promova agenda legislativă pe domeniul economiei și sectorului alimentar”, îl citează „Vocea Americii” pe profesorul Universității George Washington, Casey Burgat.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Casa Albă spune că SUA ar mai putea oferi ajutor militar Ucrainei înainte ca Biden să părăsească biroul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de cel american, Joe Biden.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de cel american, Joe Biden.

Ucraina se poate aștepta la mai multe anunțuri în zilele următoare cu privire la asistență suplimentară din partea SUA în domeniul securității, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, în contextul încheierii mandatului președintelui Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat pe 3 ianuarie că Ucraina ar putea primi și alte ajutoare militare în perioada următoare. El nu a dat detalii.

Anunțurile ar urma unui pachet de 5,9 miliarde de dolari de asistență militară și bugetară suplimentară pentru Ucraina, anunțat de administrația Biden săptămâna trecută, pe fondul temerilor că noua administrație a președintelui ales Donald Trump va reduce semnificativ sau va opri livrările de arme către Ucraina pentru a determina Kievul să negocieze un acord de pace cu Rusia.

Într-o declarație din 30 decembrie, Casa Albă a precizat că ajutorul include un pachet suplimentar de retragere de 1,25 miliarde de dolari pentru armata ucraineană și un pachet de 1,22 miliarde de dolari pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei.

Ulterior, Departamentul Trezoreriei a anunțat o plată separată de 3,4 miliarde de dolari pentru Ucraina sub formă de sprijin bugetar direct.

Biden a afirmat că Statele Unite vor continua să lucreze neîncetat pentru a consolida poziția Ucrainei în război, dar, în ciuda promisiunii sale, pachetul de 5,9 milioane de dolari a fost considerat a fi ultimul din timpul administrației sale, care urmează să se încheie la 20 ianuarie, odată cu inaugurarea lui Trump.

Kirby a anunțat, de asemenea, că secretarul apărării, Lloyd Austin, se va deplasa la Ramstein, Germania, pentru o întâlnire a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, care va avea loc pe 9 ianuarie.

Kirby declarase anterior că există posibilitatea ca o altă reuniune a grupului să aibă loc înainte ca Biden să plece din funcție.

Secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat ulterior, pe 3 ianuarie, că Austin va pleca în Germania pe 7 ianuarie pentru a participa la cea de-a 25-a reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei.

Întâlnirea va „reafirma angajamentul nostru de durată față de Ucraina”, a declarat Singh timpul unui briefing. „Împreună cu miniștrii apărării și lideri militari din întreaga lume, secretarul Austin se va concentra pe furnizarea de sprijin practic și coordonat care consolidează capacitatea Ucrainei de a se apăra astăzi și de a descuraja agresiunea în viitor”.

Ea a spus că mai multe detalii despre programul lui Austin vor fi anunțate în zilele următoare.

Întrebată despre planurile pentru viitoarele reuniuni ale grupului de contact, Singh a spus că va fi la latitudinea viitorului secretar al apărării să decidă dacă să le continue.

Ea a adăugat că echipa de tranziție a lui Trump s-a întâlnit până acum cu 79 de oficiali ai Pentagonului cu privire la tranziția către noua administrație.

Echipa lui Trump nu a confirmat că trimisul său desemnat pentru Ucraina, generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, se va deplasa la Kiev în următoarele zile. Reuters a citat două surse care au cunoștință de planificarea călătoriei, afirmând că Kellogg va vizita lideri de rang înalt din Kiev.

Echipa sa lucrează pentru a stabili întâlniri cu liderii din alte capitale europene, cum ar fi Roma și Paris, au spus acestea. El nu intenționează să viziteze Moscova în timpul călătoriei.

Se așteaptă ca reuniunile să se concentreze mai degrabă pe stabilirea faptelor în numele noii administrații decât pe negocieri active, au spus sursele.

Călătoria este văzută ca un semn al urgenței pe care Trump, care a declarat că va pune capăt rapid războiului din Ucraina după învestirea sa în funcție, a acordat-o încetării rapide a războiului.

Ucraina și alte țări europene au fost sceptice cu privire la această afirmație și sunt îngrijorate că un acord redactat de Trump ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii Rusiei în schimbul păcii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu televizat difuzat pe 2 ianuarie că „imprevizibilitatea” lui Trump ar putea contribui la încheierea războiului.

Zelenski a spus că el crede că președintele rus Vladimir Putin se teme de Trump, care ar putea fi „decisiv” în încheierea războiului.

Știre preluată de la Europa Liberă România.


📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

R. Moldova va avea o nouă lege a serviciilor de salubrizare

Un angajat al Întreprinderii Municipale „Regia Autosalubritate” din Chișinău curăță un container metalic de gunoi.
Un angajat al Întreprinderii Municipale „Regia Autosalubritate” din Chișinău curăță un container metalic de gunoi.

Autoritățile moldovene intenționează să adopte, în anul curent, o nouă lege a serviciului public de salubrizare. Aceasta va veni cu noi abordări în reglementarea sistemului de gestionare a deșeurilor și va ținti alinierea lui la modelul economiei circulare.

În prezent, sistemul de management al deșeurilor din R. Moldova este bazat, în mare parte, pe modelul economiei liniare, moștenit din perioada sovietică.

Legea actuală (1402) privind serviciile de gospodărire comunală, este depășită, a spus, între altele, secretarul de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat, în podcastul Europei Libere „În esență...”

Viitoarea lege va conține reglementări mai clare în ceea ce privește gestionarea sistemului de management al deșeurilor.

„Chiar dacă statul [autoritățile naționale] este implicat în crearea sistemului integrat al managementului deșeurilor, gestionarea și menținerea lui va fi atribuită autorităților publice locale”, a explicat Grigore Stratulat.

Viitoarea lege, potrivit invitatului podcastului, va conține și mecanismul de interacțiune a subiecților din sistem, va descrie cum vor fi făcute investițiile statului, care vor fi responsabilitățile operatorilor regionali, cum vor fi colectate deșeurile și care va fi finalitatea procesului.

Datele oficiale arată că peste 300 de localități rurale din R. Moldova au servicii de colectare a deșeurilor municipale [cele generate de oameni], doar că aproximativ 20 dintre ele sunt autorizate. În R. Moldova sunt mai bine de 900 de localități.

În a doua jumătate a acestui an, autoritățile speră să înceapă lucrările de proiectare a Regiunilor de gestionare a deșeurilor 5 și 8, spune în podcast Grigore Stratulat.

R. Moldova va avea opt Regiuni de gestionare a deșeurilor, potrivit unui program de până în 2027. În fiecare dintre cele opt regiuni ar urma să fie amenajat câte un poligon modern de deșeuri, față de aproape 1.140 de gunoiști existente acum. Primele trei Regiuni de gestionare a deșeurilor vor deveni funcționale, respectiv, la sfârșitul anilor 2027, 2028 și 2029.

Costul total al viitorului sistem de management al deșeurilor din R. Moldova, potrivit celor mai recente estimări, s-ar ridica la aproximativ 350 de milioane de euro.

Tiraspolul respinge asistența Chișinăului. Ce se întâmplă în stânga Nistrului?

Sediul companiei „Tiraspoltransgaz”, operatorul de gaze din stânga Nistrului, amplasat în Tiraspol. La finele lunii noiembrie 2024, datoriile „Tiraspoltransgaz” față de „Moldovagaz” depășeau 10 miliarde de dolari.
Sediul companiei „Tiraspoltransgaz”, operatorul de gaze din stânga Nistrului, amplasat în Tiraspol. La finele lunii noiembrie 2024, datoriile „Tiraspoltransgaz” față de „Moldovagaz” depășeau 10 miliarde de dolari.

Compania „Tiraspoltransgaz”, operatorul de gaze din stânga Nistrului, a declinat ajutorul Chișinăului care îi oferea „suport tehnic” în achiziția de gaze pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului.

„Tiraspoltransgaz” își motivează refuzul prin aceea că oferta Chișinăului ar implica achiziționarea gazelor la prețuri „mai mari și instabile”, potrivit răspunsului Tiraspolului citat de agenția IPN.

Tiraspolul respinge ajutorul Chișinăului în contextul în care regiunea s-a pomenit într-o criză energetică gravă, generată de refuzul concernului Gazprom de a furniza gaze în regiune prin rute alternativă. Gigantul rus condiționase livrarea gazelor cu achitarea unei datorii istorice de peste 700 milioane de dolari, nerecunoscută, însă, de Chișinău, după efectuarea unui audit internațional.

De la 1 ianuarie a.c., tranzitul de gaze ruse prin Ucraina, care asigura cu gaze câteva țări europene, dar și regiunea transnistreană, nu mai este posibil. Asta după ce Kievul a refuzat să prelungească acordul de tranzit cu Gazprom.

La 28 decembrie 2024, compania rusă a anunțat SA „Moldovagaz”, unde acționar majoritar este Gazprom, că întrerupe livrările de gaze către R. Moldova. Asta chiar dacă putea să livreze gaze prin rute alternative.

Autoritățile de la Chișinău au calificat decizia Gazpromului ca pe un șantaj, acuzând Rusia că „folosește energia ca armă politică”.

În ultimii doi ani, malul drept al Nistrului achiziționează gaze de pe piețele internaționale, iar de gazul livrat de Gazprom, numit și „gaz gratis”, beneficia exclusiv malul stâng.

Ce i-a propus Chișinăul Tiraspolului

La două zile de la oprirea gazului rusesc către Transnistria, datoriile căreia s-ar ridica la peste 10 miliarde de dolari, Societățile „Moldovagaz” și „Energocom” și-au anunțat, într-o scrisoare, disponibilitatea de a oferi malului stâng asistență, inclusiv „suport tehnic și comercial”. Cele două companii de la Chișinău propuneau ajutor „Tiraspoltransgaz” în organizarea achiziției de gaze pe platforme europene „pe baza condițiilor de piață”.

În scrisoare se arată că gazele pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul R. Moldova, în baza unui acord de agenție cu SRL „Tiraspoltransgaz”.

Ce se întâmplă în stânga Nistrului

Odată cu oprirea livrărilor gazelor în Transnistria, „Moldavskaia GRES” (MGRES), controlată de o companie de stat rusă, a trecut la producerea energiei electrice de la gaze la cărbuni, însă cantitățile de carburant solid sunt limitate. În regiune a fost pus în aplicare un grafic de deconectări „în evantai”.

Liderul de facto al regiunii, Vadim Krasnoselski, a menționat că 1,5 mii de blocuri locative din regiune au rămas fără căldură și apă caldă, 75 de mii de locuințe din sectorul privat și 150 de cazangerii nu mai au gaze naturale.

Pretinsul vicepremier transnistrean pentru economie, Serghei Obolonik, a anunțat că activitatea agenților economici din regiune a fost oprită, cu excepția întreprinderilor din sectorul alimentar.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Regiunea transnistreană anunță deconectări în evantai a energiei electrice

Vedere din Piața Suvorov din orașul Tiraspol, unde în anumite sectoare, începând cu 3 ianuarie ,vor avea loc deconectări în evantai a energiei electrice.
Vedere din Piața Suvorov din orașul Tiraspol, unde în anumite sectoare, începând cu 3 ianuarie ,vor avea loc deconectări în evantai a energiei electrice.

Așa-zisele autorități din stânga Nistrului anunță deconectări planificate a energiei electrice începând cu vineri, 3 ianuarie. Măsura este luată după ce consumul de electricitate a depășit capacitățile de producție a sistemului energetic din regiune.

Potrivit așa-numitului minister al economiei din regiunea transnistreană, deconectările vor avea loc în intervalul 18:00 - 22:00 și vor fi împărțite pe segmente de o oră pentru diferite zone. Din motive tehnice, durata acestora ar putea fi extinsă cu până la 30 de minute.

Întreruperile de curent vor avea loc în mai multe localități din raioane precum Râbnița, Slobozia, Camenca și Grigoriopol, dar și în anumite sectoare și străzi din orașele Tiraspol, Tighina și Camenca.

Anunțul vine la doar trei zile după ce centrala de la Cuciurgan (MGRES) a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea curentului electric, destinat doar pentru consumul intern al regiunii. Tiraspolul susține că rezervele de cărbune, estimate la aproape 70 de mii de tone, sunt suficiente pentru o perioadă de până la 50 de zile, deși nu se cunosc detalii privind calitatea acestuia.

De cealaltă parte, malul drept și-a asigurat integral consumul de energie electrică în primele zile ale acestui an, jumătate din cantitățile necesare fiind importate din România.

Vineri liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a spus că circa 72.000 de locuințe au rămas fără gaze naturale, iar în 1.500 de blocuri nu există încălzire și apă caldă, după ce Rusia a încetat livrările. În prezent, regiunea ar dispune de rezerve de gaze naturale care i-ar ajunge pentru circa 10 zile în nord și 20 de zile în centru și sud.

Krasnoselski a mai precizat că au fost deschise 30 de „puncte de încălzire și cazare temporară” cu o capacitate totală de 1.325 de locuri.

Chișinăul a propus joi, 2 ianuarie, întreprinderii Tiraspoltransgaz asistență în procurarea gazelor naturale de pe piețele europene. Potrivit IPN, întreprinderea a refuzat oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea gazelor naturale la „prețuri mai mari și instabile” și că se așteaptă ca Gazprom să reia livrările conform contractului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Energocom: Necesarul de energie electrică pentru 4 ianuarie este acoperit 100%

Necesarul de consum a fost acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.
Necesarul de consum a fost acoperit de importurile din România, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele de energie regenerabile.

Necesarul de consum al malului drept pentru ziua sâmbătă este acoperit pe deplin. Despre aceasta a anunțat pe 3 ianuarie, compania de stat Energocom, care a precizat că în prima zi de weekend se înregistrează, de regulă, un consum mai mic de electricitate cu 7-10%.

Pentru 4 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit prin importurile din România, dar și de producția centralelor de termoficare din Chișinău și Bălți, de rând cu a instalațiilor de energie regenerabilă, a căror pondere a crescut de câteva ori în ultimele zile. Potrivit Celulei de criză a Guvernului, doar în ziua de 2 ianuarie, producția de energie din surse regenerabile a crescut de 6 ori.

Energocom a precizat vineri că a făcut rezervările de capacități la hotarul cu România pentru a suplini necesarul de consum cu energie electrică al R. Moldova, parțial pe piața zilei următoare, parțial la licitații intra-zilnice.

În acest mod, spun reprezentanții companiei, va fi posibil importul de energie electrică contractată și anunțată anterior, plus cel al cantităților procurate de pe bursă, în special în orele de vârf.

Capacitatea comercială la hotarul cu România este limitată pentru R. Moldova la 315 MW bandă (24/24) din cei 650 – 800 MW necesari în sezonul rece. De aceea, explică Energocom, se fac licitații suplimentare pentru rezervarea capacităților neutilizate la alte hotare ale Ucrainei cu UE.

„Mai multe provocări legate de rezervarea de capacități sunt așteptate după sărbătorile pe rit vechi”, spun reprezentanții companiei Energocom.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să consume eficient și rațional energia, în special, în orele de vârf 09:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, pentru a asigura în continuare „stabilitatea sistemului energetic”.

Celula de criză a Guvernului transmite că nu a înregistrat avarii sau incidente în sectorul gazelor naturale și al energiei termice în primele două zile ale anului curent.

Pe malul stâng al Nistrului, consumul de energie electrică este acoperit de centrala de la Cuciurgan (MGRES) care a trecut la funcționarea pe cărbune din 1 ianuarie, din ziua în care Gazprom a sistat aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Stocurile disponibile de cărbune ajung pentru o perioadă de 30 – 50 de zile, susține administrația de la Tiraspol.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 3 ianuarie, noi tarife la energia electrică și termică. Un kilowatt va costa peste patru lei, iar o gigacalorie va avea un tarif de peste 2.000 de lei la Chișinău și Bălți și peste 3.000 de lei la Comrat.

Consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova vor plăti 4,10 lei/kWh față de 2,34 lei în prezent, iar cei din nordul țării – 4,68 lei/kWh față de actualul tarif 2,84 lei.

Autoritățile au anunțat că vor compensa diferența de tarif pentru primii 110 kWh consumați. De această măsură vor beneficia gospodăriile înregistrate în programul „Ajutor la contor” și care deja primesc compensații la energie.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Prețul gazelor pe piețe, cel mai ridicat din ultimele 14 luni. Scumpiri și la țiței

Prețul țițeiului crește pe fondul așteptărilor legate de o nouă creștere a economiei chineze.
Prețul țițeiului crește pe fondul așteptărilor legate de o nouă creștere a economiei chineze.

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023. Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa, iar asta este un alt element care duce la scumpirea gazelor pe bătrânul continent.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează ceea ce pune presiune suplimentară pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, prețul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei, urmare a anunțului făcut de președintele Xi Jinping, care a promis „politici proactive”. Un alt element este și așteptarea privind creșterea cererii de combustibil, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurilor crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Guvernul va acoperi diferența de tarif pentru primii 110 kWh consumați lunar

Compensațiile pentru energia consumată în luna ianuarie vor putea fi ridicate de la oficiile poștale sau transferate pe cardurile bancare ale beneficiarilor. În imagine, oficiu poștal din Chișinău.
Compensațiile pentru energia consumată în luna ianuarie vor putea fi ridicate de la oficiile poștale sau transferate pe cardurile bancare ale beneficiarilor. În imagine, oficiu poștal din Chișinău.

Guvernul va acoperi diferența dintre tarifele vechi și cele noi la energia electrică și termică, majorate astăzi de ANRE, pentru primii 110 kWh consumați până în luna martie. De acest ajutor vor beneficia gospodăriile care primesc compensații.

La o conferință de presă susținută vineri, 3 ianuarie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a anunțat că majorările recente de tarif, despre care a spus că „se datorează șantajului Kremlinului”, vor fi acoperite de Guvern.

„Deci, gospodăria care deja beneficiază de compensații în acest sezon rece și care va consuma până la 110 kW pe lună nu va resimți această creștere de tarif, pentru că va fi compensată de Guvern”, a spus Buzu, care a precizat că valoarea compensațiilor va fi cunoscută în februarie.

Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale

Oficialul a explicat că această limită a fost stabilită după examinarea consumului gospodăriilor casnice în perioada ianuarie - martie 2024, care în medie a fost de 138 de kWh. Compensațiile vor fi oferite în lunile ianuarie - martie.

„Guvernul a luat decizia de a compensa 80% din consumul mediu pentru această perioadă. (...) Experiența noastră din 2022 - 2023 arată că acest lucru este posibil”, a declarat Buzu.

Ministrul a precizat că această limită de consum lunar nu se referă la gospodăriile care au ca sursă de încălzire principală energia electrică.

În privința energiei termice, ministrul a precizat că este vorba de circa 120.000 de gospodării înregistrate în programul „Ajutor la contor” care au indicat ca principala sursă de încălzire agentul termic.

Buzu a mai spus că, în luna decembrie, bugetul pentru compensații va fi de circa jumătate de miliard de lei. Din acești bani, vor fi oferite compensații pentru peste 680.000 de gospodării sau circa 1,3 milioane de persoane.

Potrivit ministrului, în fiecare lună, sistemul informațional va analiza situația fiecărei gospodării și va calcula automat eligibilitatea acestora.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri, 3 ianuarie, noi tarife la energia electrică și termică. Un kilowatt va costa peste 4 lei, iar o gigacalorie - peste 2.000 de lei la Chișinău și Bălți și peste 3.000 de lei, la Comrat.

Consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova vor plăti 4,10 lei/kWh față de 2,34 lei în prezent, iar cei din nordul țării – 4,68 lei/kWh față de actualul tarif de 2,84 lei.

Pentru luna decembrie, în care s-a aplicat un tarif de 16,74 lei pentru un metru cub de gaze naturale, autoritățile au acordat compensații pentru energie între 500 și 1.000 de lei, iar valoarea compensației medii a fost de circa 715 lei. Compensațiile vor veni după data de 10 ianuarie, au precizat autoritățile.

Pentru luna noiembrie, au fost acordate compensații între 300 și 800 de lei.

Pentru a beneficia de compensații, cetățenii se pot înregistra pe site-ul compensatii.gov.md, sau pot solicita ajutorul asistenților sociali, dacă nu au acces la internet sau nu se descurcă singuri.

Programul „Ajutor la contor” a fost lansat în 2022, iar de atunci aproape 900.000 de gospodării au beneficiat de compensații la energie, care au fost finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri oferite de partenerii externi.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Tarife mai mari la electricitate și agent termic. Un kilowatt va costa peste 4 lei

Autoritățile îndeamnă populația să reducă consumul, avertizând că, în orele de vârf, capacitatea de import a curentului din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum.
Autoritățile îndeamnă populația să reducă consumul, avertizând că, în orele de vârf, capacitatea de import a curentului din Uniunea Europeană este insuficientă pentru a acoperi cerințele de consum.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat vineri noi tarife la energia electrică și termică. Un kilowatt va costa peste patru lei, iar o gigacalorie va avea un tarif de peste 2.000 de lei la Chișinău și Bălți și peste 3.000 de lei la Comrat.

Consumatorii casnici din centrul și sudul R. Moldova vor plăti 4,10 lei/kWh față de 2,34 lei în prezent, iar cei din nordul țării – 4,68 lei/kWh față de actualul tarif 2,84 lei.

Proiectul de hotărâre al ANRE din 3 ianuarie, introduce și un „preț diferențiat” în funcție de orele de consum. Astfel, între orele 07:00 – 23:00, tariful pentru consumatorii FEE Nord va fi de 4,89 lei per kWh și 4,32 lei per kWh pentru clienții Premier Energy, iar între orele 23:00 – 07:00, consumatorii din nordul țării vor putea achita un tarif de 3,91 lei pentru un kWh, iar cei din centrul și sudul țării – 3,31 lei pentru un kWh.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a explicat vineri într-o intervenție la postul public de radio că aceste tarife diferențiate sunt destinate consumatorilor non-casnici, în special agenți economici, care dețin contoare ce permit măsurarea pe ore a consumului pentru a-i motiva să-și treacă o parte din activitate în orele de noapte.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar cele diferențiate în funcție de zi și noapte - din 20 ianuarie. Scumpirile vin la circa o lună de la ultima hotărâre a ANRE, din 29 noiembrie, când a fost majorat și tariful pentru gazele naturale până la 16,74 de lei pentru un metru cub.

Cum explică furnizorii de electricitate scumpirile?

Într-un comunicat din 2 ianuarie, Premier Energy a explicat motivul scumpirii energiei electrice prin faptul majorării costurilor de procurare a energiei electrice din diferite surse, în special bursa de energie OPCOM din România, de unde se importă aproape o treime din electricitatea necesară, despre care autoritățile spun că este la un preț mai mare decât cel obișnuit, pentru a acoperi necesarul de consum al malului drept al R. Moldova, în special în orele de vârf 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00.

R. Moldova a început să importe energie electrică din România, care reprezintă aproape jumătate din consumul total, după ce de la 1 ianuarie, în lipsa gazului rusesc livrat gratuit regiunii transnistrene, centrala de la Cuciurgan (MGRES) a încetat exporturile de energie electrică relativ ieftină, care acopereau până la 80% din consum, spre malul drept.

Premier Energy spune că ajustarea tarifelor este „indispensabilă” pentru a garanta continuitatea și funcționarea optimă a sectorului energetic. În cererea depusă la ANRE joi, compania a cerut un tarif de 5,13 lei pentru un kilowatt față de 2,34 lei în prezent, în vreme ce FEE Nord a solicitat un tarif de 4,53 lei pentru un kWh față de 2,84 lei cât este tariful în vigoare.

Ultima dată, tarifele la energia electrică au fost ajustate în martie anul trecut.

Energie termică mai scumpă la Chișinău, Comrat și Bălți

În ședința din 3 ianuarie, ANRE a mai aprobat și scumpirea agentului termic, în baza solicitărilor depuse de Termoelectrica și CET Nord.

Astfel, pentru locuitorii din capitală, o gigacalorie va costa 2.510 lei sau cu peste 686 de lei mai mult față de tariful în prezent.

Cetățenii din Bălți vor plăti cu 307 lei mai mult sau 2.126 de lei pentru o gigacalorie. Cei de la Comrat vor plăti 3.222 de lei pentru o gigacalorie.

Guvernul promite „sprijin imediat”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a spus joi, 2 ianuarie, că Guvernul va veni „imediat” cu măsuri clare de sprijin a oamenilor, iar de săptămâna viitoare și pentru mediul de afaceri.

„ANRE va anunța în curând ajustările pentru prețurile la electricitate, iar noi, cum a solicitat și premierul Dorin Recean, vom veni imediat cu măsuri clare de sprijin pentru oameni, iar săptămâna viitoare – pentru afaceri. Vom discuta cu autoritățile locale și despre situația din regiuni”, a precizat Daniel Vodă.

Vodă a mai precizat că în condițiile stării de urgență, instituite la 16 decembrie pentru 60 de zile, autoritățile au toate pârghiile la îndemână prin Comisia pentru Situații Excepționale și că monitorizează situația și colectează informații privind situația din toată țara, iar celula de interinstituțională de la Guvern „asigură un răspuns coordonat în sectorul energetic”.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Președinția poloneză a UE cere „consolidarea sprijinului” pentru R. Moldova în contextul crizei energetice

Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2025, zi în care a fost oprit tranzitul de gaze rusești către Europa prin Ucraina. Tot atunci, Rusia a sistat și livrarea de gaze către regiunea transnistreană.
Polonia a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2025, zi în care a fost oprit tranzitul de gaze rusești către Europa prin Ucraina. Tot atunci, Rusia a sistat și livrarea de gaze către regiunea transnistreană.

Președinția poloneză a Uniunii Europene a făcut apel vineri, 3 ianuarie, la „consolidarea sprijinului și coordonării” cu autoritățile de la Chișinău în contextul crizei energetice declanșate de sistarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina și către regiunea transnistreană a R. Moldova.

Comisia Europeană a spus joi, 2 ianuarie, că livrările de gaze naturale decurg în regim stabil pe întreg continentul european, cu excepția R. Moldova, scrie AFP.

„Situația este stabilă, toate statele membre, utilizând o combinație de stocuri regulate pentru iarnă și importuri din țări terțe, care asigură aprovizionarea stabilă a consumatorilor lor”, au spus reprezentanții președinției poloneze a Consiliului European, care va începe în mod oficial vineri.

Situația rămâne îngrijorătoare însă în R. Moldova, în special în regiunea transnistreană, unde aproape toate fabricile și-au întrerupt activitatea, iar livrările de agent termic și apă caldă au fost sistate, după ce aprovizionarea cu gaze naturale a fost sistată din 1 ianuarie.

Autoritățile de facto de la Tiraspol spun că au rezerve pentru 10 zile în nordul regiunii și 20 de zile în centrul și sudul regiunii, în vreme ce Centrala de la Cuciurgan (MGRES) a anunțat că are rezerve de cărbune suficiente pentru a furniza electricitate pe o perioadă de până la 50 de zile.

Președinția poloneză „a solicitat consolidarea sprijinului și a coordonării cu autoritățile de la Chișinău” în aceste condiții, fără a oferi însă și alte detalii.

La finalul anului trecut, Uniunea Europeană a spus Republicii Moldova că „este gata” să continue sprijinul pentru sectorul ei energetic și a îndemnat autoritățile de la Chișinău să grăbească construcția liniilor electrice de interconectare cu România, într-un moment în care există riscul unei crize.

În cadrul reuniunii din 16 decembrie, miniștrii de externe ai UE au salutat „progresul constant al Moldovei pentru a-și întări securitatea energetică și independența livrărilor” și au spus că R. Moldova trebuie să accelereze în continuare „proiectele de infrastructură privind interconectarea electrică pentru a reduce vulnerabilitățile structurale”.

Autoritățile de la Chișinău spun că au reușit să asigure integral consumul de electricitate pentru primele trei zile ale anului, inclusiv și pentru vineri, 3 ianuarie, când este așteptată o creștere a necesarului de energie cu circa 10%. În jur de jumătate din energia electrică destinată consumului malului drept este importată din România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Slovacia amenință cu reducerea sprijinului pentru refugiații ucraineni după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, este considerat de mulți un avocat al intereselor Rusiei în UE.
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, este considerat de mulți un avocat al intereselor Rusiei în UE.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru cei 130.000 de refugiați ucraineni aflați în țară și că va propune oprirea exporturilor de energie către Ucraina. Declarațiile vin după ce Kievul a oprit tranzitul gazelor rusești către Europa, pe 1 ianuarie.

Premierul Robert Fico a declarat că nu există riscul ca Slovacia să sufere de penurie de gaze pentru că a stabilit deja rute alternative de aprovizionare.

Însă premierul slovac susține că decizia Ucrainei de a opri tranzitul gazelor rusești către Europa ar priva Slovacia de 500 de milioane de euro, taxe de tranzit.

Fico a spus că, pe lângă „scăderea semnificativă a sprijinului pentru cetățenii ucraineni din Slovacia”, partidul său este gata să dezbată oprirea livrărilor de energie electrică pentru Ucraina.

„Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reînnoirea tranzitului sau solicitarea unor mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea finanțelor publice”, a mai declarat premierul solvac.

Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a estimat luna trecută că în Slovacia se află peste 130.000 de refugiați ucraineni, din totalul de 6.813.900, la nivel global.

Luna trecută, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe premierul Robert Fico că l-a ajutat pe Putin să „finanțeze războiul și să slăbească Ucraina”.

„Fico implică Slovacia în încercările Rusiei de a provoca mai multă suferință ucrainenilor”, a spus președintele ucrainean.

De cealaltă parte, Polonia s-a oferit să sprijine Kievul în cazul în care Slovacia își întrerupe exporturile de energie electrică. Aprovizionarea Ucrainei este crucială, în condițiile în care țara atacată de Rusia a pierdut o mare parte din capacitățile de producție, ca urmare a atacurilor sistematice asupra infrastructurii.

Guvernul polonez a numit oprirea aprovizionării cu gaze rusești de către Ucraina „o altă victorie” împotriva Moscovei. Comisia Europeană a declarat că UE s-a pregătit pentru schimbare și că majoritatea statelor vor face față opririi livrărilor de gaze rusești.

Operatorul rețelei de tranzit de gaze din Slovacia, Eustream, deținut majoritar de stat, a avut venituri de 158 de milioane de euro și un profit după impozitare de 25 de milioane de euro în cele șase luni până la 31 ianuarie anul trecut, ultima perioadă pe care a raportat-o pe site-ul său, scrie Reuters.

Importatorul slovac de gaze SPP, care acoperă aproximativ două treimi din cererea slovacă, a declarat miercuri că s-ar confrunta cu costuri suplimentare de aproximativ 90 de milioane de euro, în principal în taxe de tranzit, dacă ar înlocui tot gazul rusesc în acest an.

Slovacia, care se învecinează cu Ucraina în est, a exportat în Ucraina 2,4 milioane de megawați-oră de energie electrică în primele 11 luni ale anului 2024.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Gărzile președintelui demis al Coreei de Sud au împiedicat poliția să-l aresteze

Avocații președintelui suspendat spun că mandatul de arestare este ilegal și au cerut poliției să nu asigure executarea acestuia.
Avocații președintelui suspendat spun că mandatul de arestare este ilegal și au cerut poliției să nu asigure executarea acestuia.

Paza președintelui demis al Coreei de Sud și mai mulți militari au blocat vineri accesul anchetatorilor aflați la reședința acestuia pentru a-l aresta, în baza unui mandat judecătoresc. Confruntarea a durat circa șase ore și s-a soldat cu retragerea forțelor de ordine din reședința prezidențială.

Yoon este investigat în cadrul unui dosar penal în care este acuzat de insurecție în legătură cu legea marțială din 3 decembrie, care a uimit Coreea de Sud și a dus la emiterea primului mandat de arest pentru un președinte în funcție, scrie Reuters.

„S-a considerat că era practic imposibil să se execute mandatul de arestare din cauza impasului în curs de desfășurare”, a spus Biroul de Investigare a Corupției pentru Înalții Funcționari (CIO) într-un comunicat de presă.

Oficialii CIO și polițiștii au evitat sutele de susținători ai președintelui suspendat, care s-au adunat vineri, înainte de ivirea zorilor, în apropierea reședinței sale, promițând să blocheze arestarea „cu viețile noastre”. Unii au scandat că președintele „va fi protejat de popor” și au cerut arestarea șefului CIO.

Oficialii CIO conduc o anchetă comună de anchetatori care investighează acuzațiile de insurecție legate de scurta declarare a legii marțiale de către Yoon. Echipa a ajuns la porțile complexului prezidențial la scurt timp după ora 7 dimineața și au intrat pe jos.

Ajunși în incintă, CIO și Poliția au fost depășiți numeric de cordoanele de personal al Serviciului de securitate prezidențială (PSS), precum și de trupele militare detașate pentru securitatea prezidențială, a declarat reporterilor un oficial al CIO.

Anchetatori din cadrul Biroului de Investigare a Corupției pentru Oficiali de rang înalt sosesc la poarta reședinței prezidențiale din Seul, Coreea de Sud, vineri, 3 ianuarie 2025.
Anchetatori din cadrul Biroului de Investigare a Corupției pentru Oficiali de rang înalt sosesc la poarta reședinței prezidențiale din Seul, Coreea de Sud, vineri, 3 ianuarie 2025.

200 de persoane au format un lanț uman pentru a bloca anchetatorii și poliția, a adăugat oficialul, iar Ministerul sud-coreean al Apărării a spus că trupele din incinta reședinței prezidențiale sunt subordonate PSS.

CIO a renunțat la încercarea de a-l aresta pe Yoon în jurul orei 13:30 din cauza îngrijorărilor legate de siguranța personalului său și a spus că „regretă profund” lipsa de cooperare a lui Yoon, adăugând că va examina pașii următorii. În Coreea de Sud, insurecția este una dintre puținele acuzații penale față de care un președinte nu are imunitate.

Mandatul său de arestare, aprobat marți de o instanță judecătorească după ce Yoon a ignorat mai multe citații, pentru a se prezenta la interogatoriu, este valabil până la 6 ianuarie. Yoon a fost izolat de când a fost pus sub acuzare de Parlament și suspendat de la putere la 14 decembrie.

Echipa de avocați a președintelui suspendat a spus că CIO nu are autoritatea de a investiga insurecția și că a încercat să „execute cu forța un mandat de arestare și de percheziție ilegal și invalid” într-o zonă de securitate sensibilă. Aceștia au cerut Poliției să nu sprijine eforturile de arestare.

Șeful interimar al Partidului Puterea Poporului, din care provine și președintele Yoon, a salutat suspendarea și a spus că ancheta trebuie să continue fără reținerea lui Yoon. Opoziția reprezentată de Partidul Democrat, care deține majoritate parlamentară, a spus că arestarea lui Yoon „este cea mai urgentă sarcină” și că oricine se opune trebuie să fie reținut.

Un tribunal sud-coreean a aprobat, marți, un mandat de arest pe numele președintelui Yoon Suk-yeol, care a fost pus sub acuzare și suspendat din funcție la începutul acestei luni. Măsura este o premieră absolută pentru Coreea de Sud.
Un tribunal sud-coreean a aprobat, marți, un mandat de arest pe numele președintelui Yoon Suk-yeol, care a fost pus sub acuzare și suspendat din funcție la începutul acestei luni. Măsura este o premieră absolută pentru Coreea de Sud.

Curtea Constituțională l-a citat pe Yoon pentru a-și prezenta poziția în cazul său pe 14 ianuarie, în cadrul procesului în care va decide dacă îl va demite sau nu. Curtea, care s-a ales recent cu doi noi judecători numiți de noul președinte interimar al țării, a mai spus că a planificat o a doua sesiune de audieri pe 16 ianuarie, în cazul în care Yoon va refuza să se prezinte.

Yoon Suk Yeol a șocat națiunea pe 3 decembrie, când a acordat armatei puteri de urgență extinse pentru a elimina ceea ce el numea „forțe anti-statale” și pentru a înfrunta opoziția politică obstructivă.

Avocații lui Yoon a au declarat judecătorilor Curții Constituționale că din moment ce legea marțială a fost ridicată și niciun drept fundamental nu a fost încălcat, suspendarea acestuia din funcție nu se justifică, scrie The Guardian.

El a anulat decretul la doar șase ore după aceea, după ce Parlamentul a sfidat trupele și poliția și a votat împotriva decretului. Totuși, acest gest a aruncat țara într-o criză constituțională și a stârnit apeluri larg răspândite pentru demisia sa, pe motiv că a încălcat legea. Yoon și-a cerut ulterior scuze națiunii, dar și-a apărat decizia și a rezistat apelurilor de a demisiona.

Yoon este, de asemenea, sub anchetă penală pentru presupusă insurgență legată de decretul de lege marțială, iar autoritățile i-au interzis să călătorească în străinătate.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Cât costă polița medicală în 2025 și cine o poate cumpăra la preț redus

Persoanele care se asigură în mod individual și care vor achita prima în primele trei luni ale anului, vor beneficia de reduceri.
Persoanele care se asigură în mod individual și care vor achita prima în primele trei luni ale anului, vor beneficia de reduceri.

Prețul poliței de asigurare medicală în 2025 rămâne la nivelul anului trecut - 12.636 de lei. Persoanele care o vor procura în primele trei luni ale anului curent vor beneficia de reduceri de până la 90%, în funcție de categoria din care fac parte.

Potrivit legislației, polița de asigurare medicală trebuie să fie procurată în mod individual de cetățenii care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern, în caz contrar riscând să plătească suma întreagă plus penalități pentru fiecare zi de întârziere. Polița trebuie procurată până la 1 aprilie, informează Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Persoanele care se asigură în mod individual vor putea să achite începând de miercuri, 1 ianuarie, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) pentru anul 2025. Valoarea primei în sumă fixă pentru 2025 a rămas la neschimbată față de anul trecut – 12.636 de lei.

O persoană asigurată trebuie să aibă un medic de familie pentru a beneficia la timp de consultații, de servicii de diagnostic și medicamente compensate.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM din data achitării primei AOAM în sumă fixă, însă nu mai devreme de 1 ianuarie şi este valabil până pe 31 ianuarie 2026.

Angajații vor contribui, în continuare, cu 9% din salariu pentru asigurarea medicală obligatorie.

Cine beneficiază de reduceri?

Persoanele care se asigură în mod individual și care vor achita prima în primele trei luni ale anului, vor beneficia de reduceri.

În lista celor care pot procura polița la preț redus intră și agricultorii, cu condiția că o vor cumpăra până la 31 martie și că nu fac parte, concomitent, din alte categorii de plătitori. În acest caz, ei vor achita 1.264 lei.

Cei care au afaceri în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, vor achita pentru poliță 1.895 de lei.

Persoanele care desfășoară alte activități economice vor plăti pentru polița de asigurare medicală 2.527 de lei, iar cele din domeniul juridic - 5.054 de lei.

Persoanele care dețin întreprinderi individuale sau gospodării țărănești, lucrează pe cont propriu sau activează ca avocați, executori judecători, mediatori etc. și care sunt în același timp pensionari sau au un grad de dizabilitate, trebuie să plătească o primă de asigurare fixă pentru anul 2025.

Plata poate fi făcută prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay Cei care nu pot achita online au posibilitatea să se adreseze la oficiile poștale și la băncile comerciale.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG