Linkuri accesibilitate

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota a spus că securitatea națională e extrem de marginalizată în România


Iulian Fota

Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România Iulian Fota a declarat, joi, în cadrul Conferinței Monitorului Apărării și Securității, că securitatea națională e extrem de marginalizată în România, din lipsă de profesionalism, precizând că partidele nu abordează deloc subiectul. „Ideea de securitate și politica de securitate, ambele sunt complet ignorate. Într-un moment în care deficitul de securitate națională crește, lumea e un loc din ce în ce mai periculos. Amenințările la adresa României sunt mult mai bine conturate decât în trecut, mult mai puternice și amplificate de vulnerabilitățile interne pe care le vedem cu toții. Lista vulnerabilităților începe cu proasta guvernare. Reacția noastră internă este din ce în ce mai firavă”, a declarat Fota, citat de agenția Mediafax.

Fota consideră că discuțiile privind securitatea națională trebuie să aibă loc în interiorul României, și nu ar trebui prezentate în continuare, precum în trecut, doar aliaților externi.

Iulian Fota consideră că România se află într-o confuzie ideologică. „România este neputincioasă, nu că am fi noi incompetenți, pentru că trăim într-o confuzie ideologică care generează și paralizie strategică, într-un moment în care România se confruntă inclusiv cu scenarii teritoriale mai vechi, pe care le-am crezut până acum vreo câțiva ani de zile dispărute din parohia a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale”, a spus Fota

Obiectivele Conferinței la care au fost făcute aceste declarații sunt legate de înțelegerea importanței securității şi apărării naționale, la cunoașterea rolului instituțiilor, la transparența utilizării fondurilor publice, la implicarea cetățenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluții ale viitoarei Strategii Naționale de Apărare.

XS
SM
MD
LG