Linkuri accesibilitate

Veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan cer autorităților îndemnizații lunare mărite şi asigurări medicale


Imagine generică
Imagine generică

Veteranii războiului de la Nistru și din Afganistan îndeamnă autoritățile „să se întoarcă cu fața la ei”. Ei cer autorităților să le mărească îndemnizațiile lunare, începând cu 1 ianuarie 2020, informează agenția IPN, citând declarațiile făcute de aceștia la o conferință de presă.

Veteranul Petru Armanu a spus că indemnizația este acum de 100 de lei, „sumă mizeră, care, de când a fost stabilită, niciodată nu a fost indexată”. Petru Armanu menționează că, pe timpul Guvernului Tarlev, s-a luat decizia ca veteranii care nu dispun de locuință să beneficieze de o alocație de 40 de mii de lei. Suma a fost ridicată de doar 15% din veterani, nefiind clare după ce criterii au fost selectați beneficiarii.

Veteranii le mai cer autorităților să fie asigurați medical din contul statului și să fie puși pe lista celor care beneficiază gratuit de vaccinuri antigripale. De asemenea, solicită ajutor material pentru construcția sau procurarea locuințelor, dar și acordarea, o dată la doi ani, a biletelor pentru tratament sanatorial.

Un alt veteran, Valeriu Chicu, a spus că sunt necesare și compensarea serviciilor medicale. Aceasta pentru că veteranii „s-au întors de la război cu traumatisme și boli pe care nu le pot trata cu banii pe care-i primesc lunar de la stat”. De asemenea, sunt solicitate reduceri de tarif la călătoriile în transportul public.

Veteranii așteaptă invitație la dialog din partea autorităților, în următoarea săptămână, în caz contrar vor fi organizate proteste săptămâna viitoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG