Linkuri accesibilitate

APCE salută reformele de la Chișinău, dar cere atenție la respectarea criteriilor democratice


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), reunită în această săptămână la Strasbourg, a dezbătut și votat joi 3 octombrie, o rezoluție referitoare la funcționarea instituțiilor democratice din Republica Moldova, care salută reformele lansate de noua majoritate parlamentară, mai ales în domeniul justiție și a combaterii corupției, dar atrage atenția că aceste modificări vor fi cu efect de lungă durată, motiv pentru care trebuie făcute respectând standardele democratice. „APCE recunoaște necesitatea măsurilor luate pentru eradicarea statului capturat”, dar cere autorităților moldovene „să se asigure că măsurile luate vor permite reformarea sistemului, ducând la consolidarea instituțiilor democratice”. În rezoluția este salutată reforma din justiție, lansată de noua guvernare în august, dar sunt exprimate și o serie de îngrijorări.

„Este fundamental ca reformele propuse să ducă la întărirea independenței și obiectivității corpului de judecători și procurori”, se arată în rezoluția APCE, ca și la un sistem „deschis, transparent și bazat pe merit” de recrutare în sistemul judiciar. Motiv pentru care guvernul de la Chișinău este încurajat să ceară opinia Comisiei de la Veneția, pentru a se asigura că schimbările propuse sunt în concordanță cu standardele Consiliului Europei.

Referitor la „furtul miliardului”, rezoluția deplânge progresele minime făcute până acum în anchetă și salută crearea comisiei parlamentare care investighează acum frauda, precum și publicarea informațiilor din raportul Kroll 2, încurajând să se continue publicarea informațiilor relevante.

Rezoluția adoptată joi se bazează pe un raport întocmit de Maryvonne Blondin (socialiști, Franța) și Egidius Vareikis (PPE, Lituania), co-raportori din partea Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de monitorizare).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG