Linkuri accesibilitate

Siria: președintele Turciei se duce în Rusia după ce la Ankara are discuții cu vicepreședintele și secretarul de stat americani


Refugiați sirieni din orașul Kobane, de la granița cu Turcia
Refugiați sirieni din orașul Kobane, de la granița cu Turcia

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan va face o vizită în Rusia, la 22 octombrie, pentru discuţii cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe fundalul ofensivei turcești în nord-estul Siriei, împotriva milițiilor kurde. Întrevederea are loc la invitația lui Putin dar a fost lansată, precizează Kremlinul, marți, când Erdogan l-a contactat pe Vladimir Putin. Tot potrivit Kremlinului, ambii lideri și-au exprimat dorința de a păstra integritatea teritorială a Siriei.

Joi, la Ankara, președintele Erdogan se întîlnește cu vicepreședintele american Mike Pence și secretarul de stat, Mike Pompeo, care vor să-l convingă să oprească ofensiva împotriva kurzilor din nordul Siriei.

În fața ofensivei Turiciei în nord-estul Siriei, milițiile kurde, foste aliate ale Statelor Unite în lupta cu organizația teroristă a Statului Islamic, sunt sprijinite acum de trupele guvernamentale siriene și de Rusia. Aceste forțe au intrat acum în orașul Kobane din nord, unde înainte se aflau trupe americane. Totodată, milițiile kurde au anunțat că au încetat să mai lupte împotriva Statului Islamic.

Turcia a lansat ofensiva de nord-estul Siriei pentru a crea o zonă tampon în lungul graniței sale cu Siria, unde mai târziu ar urma să repatrieze milioane de refugiați sirieni. Ankara consideră milițiile kurde din Siria o amenințare teroristă, aliată cu milițiile PKK din Turcia și sprijină, în războiul civil din Siria, grupările anti-guvernamentale.

XS
SM
MD
LG