Linkuri accesibilitate

Canada se pregătește de alegeri generale, luni, 21 octombrie


Premierul canadian Justin Trudeau, iulie 2019
Premierul canadian Justin Trudeau, iulie 2019

În Canada au loc luni, 21 octombrie, alegeri generale în care premierul liberal Justin Trudeau va încerca să obțină al doilea mandat consecutiv. Deși rata șomajului este scăzută iar economia în creștere, Trudeau a fost implicat, în ultimul timp, într-o serie de scandaluri care au transformat acum alegerile într-un plebiscit pentru sau împotriva premierului.

Partidul Liberal al premierului Trudeau încearcă să-și mențină majoritatea parlamentară obținută la scrutinul din 2015. Dacă partidul pierde alegerile, va fi pentru prima dată din 1935 când un premier aflat la primul mandat și care beneficiază de majoritatea partamentară nu reușește să fie reales.

Programul liberalilor se concentrează pe clasa de mijloc, partidul promițând să investească în servicii de sănătate și în locuri de muncă, să facă îngrijirea copiilor mai accesibilă și să ofere stimulente celor care își cumpără locuințe pentru prima dată. Principalul oponent al lui Trudeau este șeful conservatorilor, Andrew Scheer, care promite, între altele, eliminarea taxei naționale pe emisiile de carbon, tăierea cheltuielilor guvernamentale, inclusiv a ajutorului trimis în străinătate, cu 25%, reducerea taxelor și echilibrarea bugetului federal.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG